Vd-utblick: Snälla – tveka inte att höra av er, vi är till för er

19 mars 2020
”Det gör verkligen ont att se hur så många kämpar för sitt företags överlevnad. Vi som är satta att jobba med näringslivsutveckling måste nu göra precis allt och lite till för att vi tillsammans ska ta oss igenom den här tuffa perioden”, skriver Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson.

Jag började skriva på en vd-utblick häromdagen. Den handlade naturligt nog om coronaviruset och de effekter den fått på samhället och näringslivet. Jag tyckte jag tog i. Men med den eskalerande utveckling vi sett under veckan blev texten snabbt daterad och ganska uddlös. Det vara bara att radera allt och göra ett nytt försök. 

Det är angeläget att vi som nu har möjlighet handlar lokalt och stöttar vårt lokala näringsliv. För det som händer när land efter land stänger ner är som om någon tryckt på pausknappen för hela världsekonomin. Ingen kan på riktigt förstå hur krisen kommer utvecklas och hur länge den kommer att pågå, det enda vi vet är att vi bevittnar ett ekonomisk oerhört svårt läge utöver hotet mot människors hälsa och liv. Flera tusentals anställda i Sverige har varslats, fabriker har stängt och oron är djup och utbredd bland väldigt många företagare. Och vi är sannolikt bara i början.  

Det gör verkligen ont att se hur så många kämpar för sitt företags överlevnad här i Göteborgsregionen. Människor som har företagande som sitt kött och blod ser sina i grunden friska företag blöda kraftigt. Jag känner så oerhört för alla er som hamnat i den här situationen – vi som är satta att jobba med näringslivsutveckling måste nu göra precis allt och lite till för att vi tillsammans ska ta oss igenom detta. Alla måste steppa upp. Precis som i vården. 

 

På Business Region Göteborg backar vi upp med extra stöd till regionens företagare och arbetar löpande med att anpassa rådgivning och andra erbjudanden för att matcha de behov som finns, bland annat genom Företagslotsen Extra med förstärkt bemanning. Snälla – tveka inte att höra av er, vi är till för er. Kontaktuppgifter finns på vår hemsida. 

Jag vill dessutom betona att vi har daglig, om inte timvis, kontakt med organisationer som Svenskt Näringsliv, Västsvenska Handelskammaren och Företagarna. Alla jobbar vi tillsammans i princip dygnet runt med de här frågorna. Överhuvudtaget märker jag hur de samverkansplattformar som vi i Göteborgsregionen alltid vara väldigt duktiga på, inte minst i kristider, nu går upp i gemensamt operativt läge vilket är hoppingivande.  

Parallellt har den svenska regeringen dragit igång paket till näringslivet på hundratals miljarder kronor, en satsning som saknar motstycke. Nu krävs att satsningen också fungerar i praktiken för företagarna: det ska vara enkelt, det ska gå snabbt, all administration måste fungera extremt smidigt. Stödet måste komma företagen till godo inom veckor, inte månader. Det finns ingen tid att slösa bort. 

Jag var på kommunstyrelsens möte i Göteborg i går och redogjorde för hur det ser ut för regionens näringsliv just nu. Att politikerna visar stort och djupt intresse för utvecklingen är bra. Vi har en svår resa framför oss men krisen kommer att gå över precis som alla andra kriser gjort. Det kommer en annan dag, det är jag hundra procent säker på. 

Och som sagt: tänk nu på att handla lokalt och att stödja vårt lokala näringsliv. Det är viktigare än någonsin att vi värnar om varandra. 

 

Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg 

 

P.S. Vår analytiker Peter Warda, eller ”doktorn” som vi ibland kallar honom internt, satt in i det sista och uppdaterade den konjunkturrapport som Business Region Göteborg släppte i går. Rapporten har kompletterats med en extra del om coranavirusets effekter. Finns att ladda ner på vår hemsida under fliken Publikationer. Om du dessutom ser till att prenumerera på våra rapporter och nyhetsbrev missar du inga av våra andra rapporter och publikationer framöver. 

Underkategori

Tipsa en vän