Yrkesutbildningar har aldrig varit hetare

2 december 2016
Ett myller av elever, föräldrar, pedagoger och företag är på Europas största yrkestävling och mässa, Euroskills, den 1-3 december. Därifrån går de med ökad insikt kring vilka möjligheter en yrkesutbildning medför.

Se filmen från Euroskills

Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström var på plats. Hör henne och elever från Göteborg prata yrkesutbildningar>>

Möjliggör arbete och eget företagande

Den 1-3 december 2016 samlas ungdomar från hela Europa i Göteborg för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken. Besökarna ges möjlighet att inspireras av de bästa, prova på alla yrken och upptäcka sina egna talanger. Evenemanget visar yrkesutbildningens möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling.

Vikten av tidig insikt kring valmöjligheter

Göteborg växer så det knakar och skriker efter kompetens. Under Euroskills kan ingen undgå budskapet om att yrkesutbildningar har en viktig roll att fylla och att det inte räcker med att studievägledare talar om yrkesutbildningar när det är dags att välja gymnasium. Då är det ofta försent. Värderingar kring utbildning och vad man bör bli när man blir stor grundläggs redan i förskoleåldern. Då spelar pedagogerna där samt föräldrarnas syn på olika typer av utbildningar en viktig roll.

Alltid ett yrke att falla tillbaka på

Den som väljer en traditionell gymnasieutbildning som samhälle eller natur måste generellt sett läsa vidare för att sedan kunna komma in på arbetsmarknaden. På Euroskills poängteras att den som väljer en yrkesutbildning alltid har ett yrke att falla tillbaka på. Då kan du söka anställning och du har en kort startsträcka om du vill starta eget. En femtonåring som idag har ett starkt intresse för grafisk design, restaurang eller CAD-konstruktion, kan förverkliga sina drömmar och gå en yrkesutbildning inom något av dessa områden. Då öppnas arbetsmöjligheter upp. Samtidigt är det möjligt att studera vidare om femtonåringen som artonåring kanske känner att intresset har dragit åt ett annat håll.

Tipsa en vän