"Alla vill vi ha ett livfullt centrum"

Det är få städer i Sverige som inte haft frågan uppe på bordet. Hur kan vi göra för att få fler besökare till centrum? Hur skapar vi attraktivitet? I detta fall – mitt i den utmanande uppstarten efter pandemin – har Karin Forsberg fått uppdraget som näringslivsutvecklare med inriktning på hållbarhet på Business Region Göteborg.

”Det är klart att det finns stora utmaningar för city, det fanns det innan pandemin men nu ännu mer, och då är ju frågan vad man kan göra? Ska vi stänga allt eller ska vi kamma till oss och fråga oss själva hur vi höjer attraktionsnivån? Det finns enorm potential i Göteborg.”

Karins uppdrag som näringslivsutvecklare handlar delvis om att fånga upp handelns, restaurangernas och kaféernas behov för att kunna öka antalet besökare igen, för att i längden hjälpa dem utvecklas.

”Pandemin har lett till minskad försäljning och minskat antal besökare i city. Många har bytt eller förlorat sitt jobb och gått till en annan bransch. Min roll som näringslivsutvecklare går därför mycket ut på att identifiera vad företagen behöver ha för hjälp, och om det finns en möjlighet för de att även ta nästa steg inom hållbarhet.”

Den andra delen av Karins jobb som näringslivsutvecklare handlar om att hjälpa näringsidkarna att ställa om till en mer hållbar framtid.

”Vi vet ju att alla måste ställa om, men vilket är nästa steg i omställningen mot ett mer hållbart city?  Hur får vi handlare, restauranger och kaféer att vilja ta steget och ställa om och få rätt kunskap om hur de kan påverka och ställa krav på värdekedjan, det vill säga både leverantörer och kunder?”

Hållbarhet är komplext och det är viktigt att alla skapar sig mer kunskap både vad det gäller den miljömässiga, ekonomiska och sociala dimensionen av hållbarhet för att kunna vara med och ta nästa steg.

”Hur kan vi utvecklas tillsammans? Det finns mycket att göra här och det känns väldigt spännande att vara med och påverka i detta arbete.”

Om ditt företag behöver rådgivning kring någon utmaning ni står inför, hör av er på foretag@businessregion.se eller ring/smsa till 073-066 09 22 så kan vi boka in en träff med rätt person.

Business Region Göteborg jobbar nu tillsammans med Citysamverkan och Göteborg & Co för att på olika sätt hjälpa företag inom besöksnäring och handel. Det gäller inte bara för företag i centrala Göteborg, utan i hela Göteborgsregionen. Därför kan företag inom denna bransch nu få upp till fem timmars gratis rådgivning för att gå igenom utmaningar och prioriteringar för att kunna utvecklas. Läs mer om erbjudandet här.