Därför är Saltet på Ringön så viktigt
Stadsutvecklingsprojektet Saltet på Ringön är en av Göteborgs jubileumssatsningar och en del av stadens 400-årsfirande. Projektet drivs genom Business Region Göteborg och har under fem år arbetat med att utveckla Ringön till en mer levande stadsdel – med en unik mix av gammalt och nytt. Här är några röster om varför Ringön är så viktig.
2021 fyller Göteborg 400 år och med det avslutas också framgångsprojektet Saltet på Ringön. Sedan starten har projektet bland annat bidragit till att närmare 80 nya aktörer har etablerat sig på Ringön. I dag är fler personer medvetna om platsens existens och den befolkas av fler människor, under fler timmar på dygnet.
– Vår vision har hela tiden varit att det nya ska leva sida vid sida med allt som redan fanns här sedan tidigare, och det har vi lyckats med, säger Johan Red Top Larsson, en av projektledarna för Saltet på Ringön.
Allt började våren 2011, på en workshop inom ramen för Göteborg 2021. Johan Red Top Larsson, Matilda Lindvall och Filip Nilsson var inbjudna till en expertgrupp inom kultur. De var alla överens om vad den här typen av miljö har för betydelse för en stad.
– Det är superviktigt för städer att allt inte är kaffe latte på bottenplan och kontor med fina fönster. Det behövs miljöer som är billigare och som tål mer, säger Matilda Lindvall, som också är en av projektledarna för Saltet.
2015 klubbades förslaget för projektet igenom av kommunfullmäktige och fick namnet Saltet. Sedan dess har man arbetat med att vara synliga och aktiva på ön för att skapa en gemenskap mellan verksamheterna. Fokus har legat på att få ihop det gamla med det nya och vända stadsdelen mer utåt.
Saltet har också fått igenom tidsbegränsade bygglov som gör det möjligt för verksamheter att ha öppet under kvällstid. Överlag har en nyckel till framgång varit att göra saker temporärt.
– Vi har krattat manegen, guidat och hjälpt till. Hyrorna är fortfarande låga vilket gör att folk som inte är så resursstarka ändå kan göra sin grej och uppfylla sina drömmar här, säger Johan Red Top Larsson.
– Det är enklare att prova nya saker om det inte ska vara för all framtid. Att P-bolaget har upplåtit två parkeringsytor, där Asfaltsträdgården och konstprojektet Kiosken har sina verksamheter i dag, är exempel på sådana temporära saker. Båda ligger på en parkeringsplats som inte används till något annat för tillfället, säger Matilda Lindvall.
Mellan 2016–2019 arrangerade Saltet Ö-festen som har lockat tiotusentals besökare till Ringön. Det har gjort att fler göteborgare nu känner till ön och kommer dit även vid andra tidpunkter.
– Ön har blivit det vi hoppades på. Den lever under fler timmar på dygnet och verksamheterna består av en blandning av gammalt och nytt. Ringön kommer mer och mer att bli en destination för folk från Göteborg, men också för svenska och utländska turister, säger Johan Red Top Larsson.
Efter att ha nått flera av målen, avvecklas Saltet på Ringön i slutet av juni. Då lämnas Saltets insikter över till verksamheterna på ön.
– Vi har skapat ett nätverk för att kunna dela med oss av det vi har lärt oss under åren. Det finns dels en webb som är öppen för allmänheten, men också en låst del för medlemmarna i nätverket. Där kan de ta del av våra lärdomar, få kontakter till staden och kommunicera med varandra, säger Matilda Lindvall.
Vad betyder Saltet för er?
– Det här är i särklass det roligaste jag har fått arbeta med Jag har fått upp ögonen för hur man kan jobba med områden och har lärt mig väldigt mycket av folk som vi har stött på. Jag har blivit förälskad i ön och den kommer att betyda mycket för mig tills jag dör, säger Johan Red Top Larsson och Matilda Lindvall fyller i:
– Det är samma för mig. Det här är det roligaste jag har gjort. Och det svåraste. Jag älskar Ringön och kommer alltid att göra det.
Röster om Ringön
Ana Gema Tolentino, driver restaurangen La Fonda Mexicana på Ringön sedan 2018
”Ringön för mig är gemenskap, nästan som en familj. Alla hjälper varandra här på ön. Jag arbetade med Container Kitchen här på Ringön till en början och tyckte att folk i området var så trevliga. När jag fick tips om att det fanns en ledig lokal här så kände jag att det var här jag ville stanna och öppna restaurang. Vår lokal ligger i ett gammalt hus nära kajen som vi kunde göra om till restaurang, men vi ville samtidigt behålla industrikänslan. När vi öppnade restaurangen fick vi hjälp med allt möjligt från människor på ön – vi fick till exempel bord från second hand-butiken och lokala företagare hjälpte oss att sätta upp lampor och fixa hyllor. Jag vill att de som kommer hit för att äta verkligen vill prova äkta mexikansk mat, och det ska vara värt att åka lite utanför stan för att komma hit. De senaste åren har det flyttat in fler företag här på Ringön och det är roligt. Att det finns platser som till exempel fina Asfaltsträdgården, här mitt i ett industriområde, är speciellt. Människor blir positivt överraskade när de kommer hit.”
Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Göteborg
"Göteborg är en storstad i framväxt med en rik blandning av lokala identiteter. Ringön är en av våra centralt belägna oaser som både andas verkstadshistoria och sjuder av nyskapande. Jag växte upp i en företagarfamilj. Vårt företag växte fram ur inget, i en ruff industrifastighet på Ringön. Måsarna påminde om närheten till hamnen. På den lokala lunchkrogen talades en närmast egen dialekt. I familjeföretaget fick alla kavla upp ärmarna. Drömmar gick i uppfyllelse. Vi blomstrade. Tillåtande miljöer likt den på Ringön är ovärderliga för stadens förmåga att odla entreprenörskap, attrahera kompetens och låta initiativ slå rot. En allt större bredd av verksamheter tar nu plats. Tillåter vi Ringön att också fortsatt vara en vagga för entreprenörer? Jag hoppas det - av nostalgiska skäl, men också på grund av en önskan om en inkluderande stadsutveckling.”
Claes Ljunggren, driver ölbryggeriet och restaurangen Vega på Ringön sedan 2010
”När vi flyttade hit var Ringön mer av ett traditionellt industriområde, men ända från början har de befintliga verksamheterna verkligen hjälpt oss nya framåt. Vi har något här som vi kallar för Ringöandan – det är väldigt kamratligt, folk hjälper gärna till och vi stöttar varandra. Vi värnar också om allt det som funnits här sedan tidigare och blandar det med det nya. I regel när staden går in och beviljar nya områden blir det väldigt tillrättalagt, raka led och nyfunkis. Den här typen av områden har på väldigt kort tid försvunnit – antingen har de raderats helt eller flyttats ut i periferin. När folk som är vana vid de ordnade områdena kommer hit blir det en skön kontrast. Det finns en frihet i att det inte är så tillrättalagt. Vi är de första som genom det tidsbegränsade bygglovet fått tillåtelse att ha kvällsöppet och det är vi väldigt glada för. Trots pandemin lyckades vi locka folk förra sommaren. Nu hoppas vi på vaccin och sol så att ännu fler kan komma hit.”
Christina Nistor, driver företaget Nistor & co på Ringön sedan 2009
”Min pappa grundade Nistor & co och företaget flyttade från Mölndal till Ringön 1986. Jag tog över 2009 och då var Ringön på många sätt precis som det är nu – kärnan finns kvar. Men nu är det inte längre bara tung industri och bilhandlare här, nya verksamheter och en annan typ av människor har kommit hit. Nu finns här kulturella verksamheter, musikstudios, konstnärer… Det osar kreativitet och den smittar av sig på de andra företagen som finns här. Det är en eklektisk känsla på Ringön som inte har funnits här tidigare – en unik blandning av varvsarbetare som fortfarande jobbar i overaller och konstnärer, bryggerier och andra kreatörer. Titta på Järnmalmsgatan, hjärtat av Ringön, det finns inte en likadan plats eller gata i hela Göteborg. Den största behållningen de senaste åren är nog att det har skapats en gemenskap på Ringön där vi intresserar oss för människorna bakom verksamheterna. Det har gjort att jag själv har öppnat upp mig mer. Jag började jobba här som färdig beteendevetare, i en bransch jag inte var intresserad av, och på en plats jag inte var intresserad av. Idag är jag stolt över att jag har ett företag på Ringön.”
Fredrik Borgskog, öppnar Borgskog – med inriktning på sötsaker, bröd och kursverksamhet – på Ringön i slutet på augusti
”Miljön på Ringön är inte som i stan. Jag har alltid gillat industrimiljöer och sådant som inte är perfekt. Och någonstans är det ändå perfekt – i mina ögon. När den här lokalen kom upp på tapeten kändes det klockrent. Det blir inte de här feta hyrorna som det är inne i stan. I stan behöver du också vara mer nischad för att folk ska förstå vem du är. På Ringön kan man göra vad man vill, och det finns inga direkta ramar som jag behöver hålla mig inom. Vi hoppas kunna öppna i slutet av augusti. Nu har vi precis fått tillgång till lokalen och kan börja renovera och utforma den så som vi vill ha det. Vi har redan hunnit testa La Fonda Mexicana två gånger och jag är helt såld. Jag vet att jag kommer att älska Ringön. Jag hoppas också att vi kan få folk som inte har varit där tidigare att komma dit.”
Vill du veta mer om Saltet och Ringön?
Kontakta matilda@saltet.org eller redtop@saltet.org eller läs Ö-posten - tidningen på Ringön.