Den ofrivillige entreprenören

Huvudbild Mycorena

Doktor Ram Nair är forskare i själ och hjärta, rentav lite nördig på svampar. Men om han som entreprenör kan förändra världen och på lång sikt mätta fler människor med mat som varken kräver slakt eller stora odlingsytor – så låt gå.

Kanske tvekade han några minuter, Ram Nair, när han som 23-åring klev av flygplanet på Landvetter, iklädd bara fleecejacka med isiga västkustvindar som välkomstkommitté. För den som vuxit upp i Kerala kan de kännas allt annat än välkomnande.

Vi träffar honom i Gamlestaden i Göteborg, där han faktiskt blivit alldeles varm i kläderna, trots att vårsolen knappt har börjat värma.

– Det var en väldigt spontan handling att kasta mig till Sverige och Göteborg för att fortsätta den forskning som jag påbörjat i Indien. Mina föräldrar var rätt förvånade.

Det som hjälpte till att övervinna kylan, var att Rams otaliga timmar i labb tillsammans med mykoprotein gav resultat – ett patenterat svampprotein 2017. Med en känsla av att kunna erövra världen med ”ny mat”.

Kallar dem för sina kor
Teaterscenen och manusskrivande, som hade präglat hans uppväxt, förutom den kryddiga och färgstarka maten, har bytts ut till berättelsen om ett helt nytt sätt att industriellt producera protein utan inblandning av djur eller slakterier. Och utan att lägga stora ytor för odlingsjord för proteinrika grödor under sig.

Med tanke på att dagens livsmedelsproduktion står för drygt 30 procent av koldioxidutsläppen, kräver den globala klimatkrisen ett omtänk när mer mat behövs för världens befolkning.

Han målar upp spännande framtidsscenarier för att möta behovet av näringsrik lokalproducerad mat med rätt enkel fermenteringsteknik. I princip är det lite vatten och någon form av kolhydrater som behövs. Ram tror att nästa Mycorenafabrik kan vara i Sahara, Kina eller Indien.

Inne i produktionshallen på Mycorena finns några fermenteringscisterner för svampproteinet. Ram kallar dem för ”sina kor”. På 24 timmar produceras protein motsvarande en ko, men som varken kräver stora betesängar eller ladugårdar.

I sin senaste investeringsrunda (A-runda) fick Ram in 240 miljoner kronor för att kommersialisera mykoproteinet Promyc.

– Jag har aldrig sett mig själv som en entreprenör, utan mer som en hårt arbetande forskare.

Skrämde bort investerare
Men entreprenörskapet kräver också ett kreativt sinnelag, och därför var inte skådespeleriet och regissörsdrömmarna så tokiga att ha med sig i bagaget.

– Möjligheten att skapa nytt är det som stimulerar mest med att bygga företag. Det får mig att acceptera entreprenörskapet också.

Att vara chef och anställa medarbetare är en annan typ av utmaning.

– Jag var ingen artig, svensk gentleman som chef i början, utan väldigt pushig och driven. När jag ser tillbaka förstår jag varför de enda som stod ut med mig var unga praktikanter som såg potentialen i

Mycorena och också ville springa fort. I dag har de alla ledningspositioner. Medelåldern på cheferna är 27 år. Jag är äldst med mina 33 år.

– Vi har sedermera formats till ett riktigt bra team. Jag gillar att ha en genuin relation både till mina medarbetare och till potentiella investerare.

Ram tror att hans vilja att vara öppen och transparent skrämde bort en del investerare i början. Han bestämde sig tidigt för att inte bara berätta sånt som potentiella affärsänglar ville höra, utan att presentera så mycket fakta som möjligt.

– Jag ser ganska fort om investerare är okej med en tekniksnubbe som berättar sanningen. Ram tycker det är intressant att i uppstartsskedet var det industrifolk som tjänat ihop sina egna pengar som var beredda att investera.

– De hade inga problem med att vi inte hade svar på allt, när de såg att vi investerade vår energi och våra liv i idén vi tror på.

– Jag tror de första investerarna ville hjälpa oss för att vi var så barnsliga och sårbara.

Gillar gröna växter
Som i alla solskensberättelser är tajming helt avgörande. Efterfrågan på proteinbaserade livsmedel som inte involverar djur och slakt ökar enormt. ”Ny mat” som vissa börjat benämna det.

Att Rams företagsidé kan svara mot kraven på klimatsmart, hållbart och bra för hälsan är ju bra, men för honom är det viktigare att ”på riktigt göra skillnad än att ha de rätta etiketterna”.

– Det är lika viktigt för mig att göra skillnad genom att skapa arbetstillfällen för människor som vill förändra en hel bransch långsiktigt. Det är sådant som får mig att studsa upp på morgonen.

Han tänker på att hans företag kan hjälpa lågoch mellaninkomstländer att hoppa över steget med stor omställning till växtbaserad mat och istället ta fram proteinbaserad föda med lättskötta fabriker, som kan placeras till och med i öken.

– Vi slipper ha stora påverkanskampanjer som dömer ut kött om vi kan producera livsmedel som smak- och näringsmässigt motsvarar kött, men en mycket mindre klimatpåverkan och investeringar.

När Ram inte jobbar, vilket verkar vara en hel del, kommer han ändå gärna till kontoret för att vattna grönväxterna. Han gillar gröna växter. Och god mat.

– Jag och pepparn kommer från samma ställe, så starka smaker och att tillaga maten länge är mer eller mindre en livsviktig ritual.

I Göteborg tycker Ram om att upptäcka anonyma, undangömda ställen där man kan konsten att göra riktigt god mat från hela världen. Stadsdelen Majorna gömmer många guldkorn, tipsar han.

– Det är lätt att trivas i Göteborg med sin internationella och välkomnande atmosfär. Det är lite av expatstad där man lätt blir inkluderad.

Det Ram ändå verkar trivas bäst med, är svängutrymmet, både fysiskt och mentalt.

– Här finns utrymme att hitta sin egen väg. Ibland kan det förstås vara lite svårare att ingen talar om för dig hur du ska göra. Det får du klura ut själv.

Allt tyder på att Ram väljer att stanna i Göteborg ett bra tag till. Och se till att företaget växer i takt med mycoproteinet.

– Nu hoppas jag att det framväxande matklustret ska bli nästa lockbete för talanger i Göteborg. Vi är ständigt på jakt efter dem, konstaterar Ram Nair.

Text: Ulrica Segersten
Foto: Samuel Unéus

Texten är hämtad från Magasin Göteborg 2022

Lär känna Göteborgs styrkor inom Life Science