Fem avgörande händelser i Göteborgs näringsliv 2022
Ett fruktansvärt krig i Europa, rekordhöga elpriser, stigande räntor och inflation. 2022 var turbulent på många vis. Men vi har också sett hur den stora industriella omställningen far fram i en enorm hastighet och att Göteborg har lyckats attrahera flera etableringar. Här kommer en sammanfattning av 2022 ur ett näringslivsperspektiv från oss på BRG.
Ifall du missade senaste avsnittet av podden Business Göteborg, där Emanuel Karlsten pratar om året som gått med vår vd Patrik Andersson, är det inte för sent! Den finns här eller i din poddspelare. Men kanske föredrar du att läsa istället för att lyssna? Då har du kommit rätt! Här är fem avgörande händelser från året som gått.
Batterifabriken och Göteborgs framstående position inom elektromobilitet
– Det är som att vinna OS-guld innan OS ens har börjat, så beskrev Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, känslan när det blev klart att Northvolt och Volvo valt att anlägga sin nya batterifabrik i Göteborg.
– Det är kanske det största som har hänt i Göteborgs 402-åriga historia. Det var den fjärde februari på förmiddagen. Jag, Henrik Einarsson och Axel Josefsson satte i rummet precis härintill (där podden spelas in på BRG:s kontor, reds.anm) när vi blev uppringda via Teams. Och där satt representanter för båda bolagen med Erik Severinsson i spetsen från Volvo Cars, Han meddelade att ”jag har tråkiga nyheter”, och det här är ett direkt citat, ”ni kommer få jobba något alldeles oerhört framåt för vi har valt Göteborg”. Det var ju intressant på många sätt och väldigt glädjande, berättar Patrik Andersson vd på Business Region Göteborg.
I år startar byggnationen av batterifabriken på ett område motsvarande 80 fotbollsplaner.
Nordens högsta byggnader och en ny stad växer fram
2022 var året då Göteborg blev platsen för Sveriges högsta byggnader. I september gick Karlatornet förbi Turning Torso och blev Sveriges högsta byggnad med sina 190 meter. Men det var bara början. Totalt ska tornet bli 246 meter på 74 våningsplan. Det kommer därmed med stor marginal vara Nordens högsta byggnad. Över hela staden byggs det nu på höjden och under hösten 2022 flyttade de första hyresgästerna in i vad som blivit Nordens högsta kontorsbyggnad, Citygate. På en liten plätt bredvid Ullevi sträcker sig byggnaden över sina grannar, Kineum och Gårda Vesta.
Fram till 2035 kommer det att investeras tusen miljarder i fastigheter och infrastruktur i Göteborg. Men av alla förändringar som staden genomgår är kanske dessa två byggnader de tydligaste. Det skapar en ny bild och profil av Göteborg som stad där siluetten förändras och med den kanske också bilden av Göteborg.
Världens mest hållbara destination och den gröna omställningen
Det här var året som EU-kommissionen utsåg Göteborg till en pionjärstad när det kommer till klimatomställning. Samtidigt toppar staden för sjätte året i rad listan över världens mest hållbara destinationer. Kanske är det därför inte så överraskande att det blev en stor framgång när Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande lanserades? Göteborgs stad har som mål att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. 3 november var det premiär för plattformen och bara några veckor senare anslöt det hundrade företaget.
– Den allra största utmaningen är ju klimatomställningen. Det finns ju ingen som kan tveka på det. Vår bedömning, och många andras, är att en stad, akademin eller näringslivet ensamt inte kommer reda ut detta, utan det krävs stora systematiska samarbeten. Det är mycket som ska hända på oerhört kort tid för att vi ska få ner inte minst koldioxidutsläppen. Det är ju i det narrativet man behöver se den här frågan och det är den absolut viktigaste frågan vi har, säger Patrik Andersson.
Sveriges innovationsmotor, Göteborg är bäst på FoU
När årets rapport om Fakta och statistik släpptes kunde man bland annat läsa att Sverige placerar sig på andraplats på listan över världens mest innovativa länder. Och en anledning till den fina placeringen finner vi här i Göteborg. Innovationspotentialen i regionen har lovordats av EU-kommissionen och i den senaste mätningen av Sveriges totala utgifter för forskning och utveckling kan man konstatera att Göteborg med sina 34 procent för andra gången är störst i landet på området. Det går alltså med fog att kalla vår region för en innovationsmotor både i Sverige och globalt. En topposition som är helt unik.
Elflyg byggs på Säve när Heart Aerospace valde Göteborg
Elflygindustrin växer så det knakar vid Säve flygplats i Göteborg. Här finns elflygplanstillverkaren Heart Aerospace som på ett år gått från knappt 10 till nära 100 anställda och nu ska anställa hundratals fler.
– Om ingen annan bygger elflyg så får väl vi göra det, berättade grundaren och CBO Klara Forslund i poddavsnittet om elflyg. Sagt och gjort. På några år har företaget kommit att kallas det mest spännande som skett i flygindustrin på decennier. Under 2022 presenterades en prototyp av det batteridrivna flygplanet som om några år kan tas i bruk på en kommersiell marknad. Och allt utvecklas mitt i Göteborg på Säve i en fabrik och testanläggning som nu kallas Northern Runway. Satsningen kommer att skapa hundratals nya jobb, men kanske ännu viktigare är att det kommer med en lösning på en av mänsklighetens största klimatutmaningar. Att flyga utan utsläpp.
Avslutningsvis, kommer vi få se fler etableringar 2023 tror du, Patrik?
– Vi är ju inne i en annan konjunktur. Men vår bild är att det inte ska bli jättesvåra tider utan att det blir en lite längre, lite mer utdragen, lägre tillväxt med ett minus 2023. I de diskussioner som vi är så är det inte osannolikt att det kommer komma ett antal etableringar till Göteborg under 2023, avslutar Patrik Andersson.