Företag behöver hitta sin trudelutt för att attrahera rätt kompetens

Företag behöver hitta sin trudelutt för att attrahera rätt kompetens
Anna, Dyhre, Helene Winberg (Frontside), Eric Cardell (Entreprenörsgatan) och Magdalena Rozmiarek (Klima-Therm)

Att bygga en motiveringsresa för medarbetarna – krävs det?! I tider av kompetensbrist är konkurrensen hård om talangerna, men många snabbväxande mindre företag har insett att de måste satsa på sin personal för att kunna utvecklas som bolag. Men hur gör man det då? Och vad säger forskningen?

Framtidens arbetsplats på framtidens företag. Så kallades vårens avslutande ledarseminarium för deltagarna i BRG:s tillväxtprogram. Det bjöds utmaningar och möjligheter och en hel massa mingel. Den gemensamma nämnaren var diskussioner om företagarnas och arbetstagarnas situation just nu och hur man som företagare lockar och behåller rätt medarbetare. Föreläsaren Anna Dyhre menar att man precis som koltrasten behöver hitta sin trudelutt.
– Vad är koltrasten känd för? Att den sjunger fint, ja. Och varför gör den det? Jo, för att den vill locka till sig honor och inte vilken hona som helst utan ett riktigt praktexemplar. Vad kan den då erbjuda? Ja, den är helsvart med orange näbb som alla andra, så den behöver hitta en bra plats och släppa ut sin alldeles speciella trudelutt för att skapa intresse. Detsamma gäller för företag – hur väcker ni intresse och särskiljer er?

Anna Dyhre föreläser för företagare i BRG:s tillväxtprogram
Anna Dyhre föreläser om employer branding

Grunden för företagsutveckling är att lära

Jonas Fasth är forskare på Handels och han tittar mycket på vad små och växande bolag gör för att vara framgångsrika. Det han ser att framgångsrika företag lägger extra vikt vid är att skapa en kultur av lärande i organisationen.
– Små och medelstora företag kan sägas vara ryggraden i Sveriges näringsliv, i antal står de för 99,9 procent och mer än 60 procent av alla jobb finns i SME-företag. Grunden för företagsutveckling är att lära. Då måste man som ledare stödja och pusha på för individuell utveckling hos medarbetarna. Det kan handla om att gå på kurser men mycket av lärandet sker också i vardagen. Där är feedback en viktig del för att medarbetarna ska veta att de är på rätt väg. När jag coachar företagsledare handlar det väldigt ofta om att säga till dem att gå ut och prata med personalen om och om igen.

Helene Winberg från Frontside satt i panelen som diskuterade hur man kan engagera medarbetarna. Hon lägger mycket tid på att träffa sin personal.
– För mig är det jätteviktigt att vår personal känner sig sedda. Jag har pratat ofta med mina mentorer från BRG:s tillväxtprogram om vikten av att hålla dialogen öppen, jag vill känna till alla medarbetares namn och veta lite om deras familjer också.

Hitta folk med energi att lära sig saker

Forskning visar samtidigt att ledare måste våga släppa på kontrollen när bolaget växer. Tillväxtbolag anställer bland annat oftare folk som står långt ifrån arbetsmarknaden och hos tillväxtbolagen visar undersökningar att bara tre procent vill byta arbetsplats.
– Att rekrytera på personlighet eller potential visar sig vara framgångsrikt, förklarar Jonas Fasth. Jag skulle säga att det viktigaste i en rekrytering är att identifiera personer som har energi att lära sig, det är dessa man bör välja.

Jonas Fasth föreläser om SME-företag för företagare i BRG:s tillväxtprogram
Jonas Fasth föreläser om SME-företag

En annan företagare som deltog i panelsamtal på scenen är Magdalena Rozmiarek, vd på Klima-Therm, som ofta hamnar i samtal med intressanta personer och då lägger dem på minnet, även om hon inte har någon relevant tjänst ledig just då.
– Jag tror på att lyssna på människors drömmar och ge dem frihet under ansvar, frihet att utvecklas.

Även friskvård är en viktig del i att ta hand om personalen. Men Klima-Therm gör det med en extra twist.
– Vi har skapat en training challenge för våra medarbetare där vi även bjuder in kunder och samarbetspartners. Det visar sig att vi fördubblat vår försäljning till de kunder som vi engagerar oss med på detta sätt.

Gaming-generationen förväntar sig att levla upp snabbt

Anna Dyhre nämner i sin dragning också bolag som jobbar med nyfikenhetspremier, där medarbetarna får en summa de kan använda för att utveckla sig själva på valfritt sätt. Allt för att bygga starka och långa förhållanden. Unga vuxna förväntas i genomsnitt hinna med 17 anställningar under sitt arbetsliv och många av de som är på väg ut i arbetslivet nu är väldigt engagerade och väntar sig att kunna få beröm, bli uppskattad och klättra i karriären i närtid. Delvis på grund av att gamingvärlden fungerar på detta sätt.

Att ha en bra Linkedinsida är annars bara en hygienfaktor (även om många bolag inte lyckas med det) men det bästa är om medarbetarna är kära i sitt arbete, det kan räcka att känna så 20 procent av tiden – men känslan av love är stark. Därför bör vi enligt Anna prioritera att jobba med dessa fyra saker:

  1. Sammanhang – att man blir en del av något där folk har liknande värderingar
  2. Meningsfullt – att känna att man gör skillnad för fler än sig själv
  3. Frihet/autonomi – att få ansvar och självbestämmande att vara kreativ inom givna ramar
  4. Känna sig kompetent – att ges chansen att utvecklas men även se till så att ingen känner sig överkvalificerad och därmed hålls tillbaka i sin utveckling

– Det är viktigt att förstå att vi behöver involvera medarbetarna från början, helst ska de stå på kö för att komma till just oss, menar Anna. Finns det utvecklingsmöjligheter så söker sig många till dig!

Jobba smartare och bli mer effektiv i vårt tillväxtprogram

Business Region Göteborg har genom åren hjälpt tusentals företagare i Göteborgsregionen att öka sin tillväxt och omsättning, samtidigt som de nyanställer. I vårt tillväxtprogram erbjuder vi analyser, seminarier och workshop samt tillgång till våra rådgivare och experter.

Läs mer om Tillväxtprogrammet