Framtid för korallrev och mänskliga organ
Under intervjun med vd Cecilia Edebo printas ett öra. Det tar 20 minuter. Något världsunikt är på gång här, samtidigt som Göteborg fått en osedvanligt globalt verksam ”enhörning”.
Det har gått i rasande tempo sedan Cellink startades 2016 och börsnoterades med 3D-bioprinting, som gör det möjligt för forskare världen över att 3D-printa mänskliga vävnader och organ, som affärsidé.
Vi möts av en tjusig entré med lounge-känsla i Entré Kallebäck dit Cellink, som en del av Bico group, precis flyttat. Efter sex år på olika våningar och platser får nu forskning, utveckling, produktion samt sälj och marknad samsas under samma tak.
– Ursäkta, resultatrapporteringen fördröjde mig. Man får nypa sig i armen när de visar på mer än 75 procents tillväxt, säger Cecilia Edebo, vd för Cellink sedan drygt ett år.
Vi förflyttar oss till den senaste bioprintern som kan skriva ut mänsklig vävnad med hjälp av en kombination av biobläck och celler. Cellinks affär består till 2/3 av bioprintrar samt 1/3 av biobläck. Kunderna är universitet och forskare i hela världen samt företag inom läkemedel, hygien och kosmetika. Det finns redan 7 000 publikationer där Cellinks lösningar ingår.
– Vi har cirka 60 olika biobläck redo att användas för att producera organ, i princip för hela kroppen, säger Cecilia medan ett öra börjar ta form i printern.
Nu är det jag som får nypa mig i armen medan sex printhuvuden kör igång. Det går att använda sex olika biomaterial samtidigt.
Jobbar nära forskare
För ett riktigt öra, som inte ska visas för en fotograf, tas mänskliga celler och kultiveras för att använda dem kliniskt.
28 000 barn föds varje år med defekt ytteröra ”Microtia”. Det är alltså väldigt många som kan få förbättrad livskvalitet med skräddarsydda öron. Detsamma gäller cancerpatienter som förlorat näsa, kind eller andra skelettdelar.
– Vi jobbar väldigt nära forskare för att förstå vad de behöver, många gånger är de inte bäst på att bioprinta, därför har vi egna applikationsspecialister som hjälper dem att skriva ut exakt det de vill.
För att återskapa biomimetiska modeller, och reologiskt kunna återskapa mänsklig vävnad, är kollagen nyckeln. Många delar av människokroppen består till 70 procent av kollagen.
Flera av världens största hygienföretag jobbar mycket med Cellinks forskare kring hud- och hårmodeller.
– Vi har nyligen påbörjat ett samarbete med ett företag som lyckats klona mänskligt kollagen som de nu producerar i tobaksplantor. Detta är helt revolutionerande för alla kvinnor i världen som haft bröstcancer eller av någon anledning behöver rekonstruera sina bröst. Det utförs ca 2,5 miljoner bröstoperationer i världen per år.
Återskapa korallrev
Det stora användningsområdet hittills för bioprintade modeller finns inom läkemedelstestning och kosmetikaindustrin. 9 av 10 läkemedel falerar i slutliga kliniska studier för att man testat på felaktiga modeller, vilket kostar miljarder.
– Vi får förfrågningar om samarbeten flera gånger i veckan. Vi har valt ett 20-tal nyckelområden. Mycket hud eftersom så många skador finns just i huden, men också cancerforskning, där vi bland annat skapar levercancer- och hudcancermodeller för att testa läkemedel.
Det finns också samarbeten med ett japanskt företag kring att återskapa köttprodukter eftersom fettceller och muskelstruktur också går att skriva ut med bioprinter, åtminstone i 2 gånger 2 centimeter stora bitar än så länge.
Den senaste nyheten från enhörningen är ett samarbete som gör det möjligt att återskapa korallrev – och benstruktur.
Text: Ulrica Segersten
Foto: Samuel Unéus
Texten är hämtad från Magasin Göteborg 2022