Genom miljötillsyn får företag hjälp att upptäcka brister
Miljöförvaltningens avdelning miljötillsyn besöker dig som företagare i Göteborg för att bedöma vilka risker din verksamhet kan medföra för miljön och människors hälsa. Genom inspektionerna får du också bekräftat när du gör rätt.
Bilverkstäder, frisörsalonger, butiker, energianläggningar och olika former av industrier
Det är några exempel på företag och verksamheter i Göteborgs kommun som miljöförvaltningens avdelning miljötillsyn besöker för att inspektera utsläpp till vatten och luft samt avfallshantering och energihushållning.
– Vi bedömer vilka risker verksamheten medför för miljön och människors hälsa. Riskerna jämförs med utsläppsnormer eller gränser utifrån miljölagstiftningen, den så kallade miljöbalken, men också mot bland annat kemikalielagstiftningen, säger Kristina Scheuer Krantz, enhetschef för miljöskydd på miljöförvaltningen, och fortsätter:
– Väldigt många företagare gör rätt. Genom vår inspektion får de också det bekräftat och kan fortsätta göra rätt.
Företag som ska starta en miljöfarlig verksamhet kan behöva ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen, eller så behöver de göra en anmälan till miljöförvaltningen. På goteborg.se finns information om vad som gäller för olika slags verksamheter och är man osäker kan man fråga miljöförvaltningen.
Lagarna gäller alla verksamheter – även små
Det är inte alltid enkelt för småföretagare att veta vad som förväntas av dem. Kanske har man inte koll på sina skyldigheter som företagare eller inte förstått att reglerna även gäller en liten verksamhet.
– Ett av de vanligaste misstagen som små företag gör att man blandar ihop verksamhetens avfall med privat avfall. Man får inte åka till tippen och slänga verksamhetens avfall samtidigt som man slänger sitt eget. Det är inte alla som vet det, säger Kristina Scheuer Krantz.
Hon tillägger också att mindre verksamheter inte alltid har god ordning när det gäller kemikalieförteckningar eller egenkontroll, som ska användas för att skapa rutiner och se till att man lever upp till miljöbalkens krav på hänsyn till hälsa och miljö.
Kan hjälpa till att beskriva lagen
Miljöförvaltningen finns så klart tillgänglig för att svara på frågor, men får inte guida företagen i hur de ska gå till väga för att åtgärda fel.
– Vi kan vara behjälpliga med att förklara vad lagen innebär i förhållande till riskerna som verksamheten representerar. Säg att de har utsläpp till vatten, då kan vi till exempel hjälpa till med att beskriva vad lagen säger när det gäller gränsvärden, vad det finns för spann och hur noga vi är med det. Men vi kan inte rekommendera en enskild lösning eller entreprenör. Det ligger inte på oss som tillsynsmyndighet, förklarar Kristina Scheuer Krantz.
Tillsyn i ett geografiskt område
I stället hänvisar miljöförvaltningen ofta vidare till var man som företagare själv kan hitta rätt information, där Naturvårdsverket och Länsstyrelsen är källor till mycket kunskap.
För att underlätta för företagen gör miljöförvaltningen ibland även tillsyn på samtliga verksamheter inom ett geografiskt område vid samma tillfälle.
– Liknande verksamheter tenderar att samlas inom ett område, så ibland väljer vi ett färre antal faktorer att göra tillsyn på för att kunna hinna med fler företag i samma geografiska område. Då kan de ta hjälp av varandra. Behöver de göra större förändringar, kan de gå ihop och till exempel beställa en entreprenad eller miljökonsult tillsammans. Det blir enklare och sparar dem både tid och pengar.
Tre vanliga frågor från företagare:
- Vad behöver jag som företagare anmäla eller ha tillstånd för?
Svar: Om du ska anlägga eget avlopp eller installera bergvärmepump behöver du ansöka om tillstånd hos miljöförvaltningen. Exempel på verksamheter som har anmälningsplikt är mekaniska verkstäder, bensinstationer, fordonstvätt, kemtvätt och olika avfallsverksamheter. Läs mer om vad som gäller på goteborg.se. Större industriverksamheter kan dessutom behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
- Vad ingår i avgiften jag som företagare betalar för en miljöinspektion?
Svar: I timavgift eller årsavgift ingår tiden miljöförvaltningen lägger på tillsynsbesök, planering och efterarbete kopplat till inspektionen, restid, kommunikation med verksamheten, inspektionsprotokoll, beslut, granskning av rapporter och andra redovisningar. Läs mer om avgifter på goteborg.se.
- Vad får man inte hälla ut i avloppet?
Svar: Du får absolut inte hälla ut fett, som stekfett eller olja, då det stelnar och täpper till avloppsrören. Obehandlat golvskurvatten eller vatten från fordonstvättar får inte släppas ut. Spola heller inte ner läkemedel eller kemikalier, reningsanläggningarna är inte anpassade för det. Verksamheters vatten får inte vara smutsigare än hushållens, så många företag måste själva rena innan de släpper ut sitt vatten.
FAKTA
- Om: Ansvarar för att kontrollera att företag och verksamheter i Göteborg följer lagar och föreskrifter som finns för att skydda miljön och vår hälsa. Förhindrar också fusk, kriminalitet och osund konkurrens genom att genomföra myndighetsgemensamma tillsynsbesök.
- Hjälper företag med: Gör tillsynsbesök hos företag och verksamheter. Svarar på frågor om miljölagstiftningen.
- Kontaktuppgifter: 031-365 00 00 eller miljoforvaltningen@miljo.goteborg.se
- Mer information: