Göteborgs spännande techscen växer

Andreas Göthberg

Allt fler företagare vänder blicken västerut, mot Göteborg och de stora möjligheter som stadens techscen erbjuder. Stora satsningar inom fordonsbranschen, Life Science och mobilitet gör att trenden väntas fortsätta uppåt, menar Andreas Göthberg, avdelningschef Företagsutveckling på Business Region Göteborg. – Vill du kliva på framgångståget i Göteborg är det hög tid att ta steget nu, säger han.

En snabb tillväxt i techbranschen har gått att följa i Göteborg under de senaste åren, både sett till arbetstillfällen och antal nystartade företag. Andreas Göthberg, avdelningschef Företagsutveckling på Business Region Göteborg, berättar att många av Sveriges smartaste, unga teknikföretag har valt att etablera sig på västkusten och att fler är på väg dit.

– Det här hänger till stor del ihop med omställningen som sker i fordonsbranschen, starka drivkrafter inom framtidens mobilitet och hållbarhet, samt förstås de stora satsningarna som sker inom Life Science, säger han.

Just nu arbetas det för fullt med att etablera en ny tillväxtarena för techbolag ute på Lindholmen. Tanken är att stärka det innovationskluster som redan finns där genom att erbjuda en kreativ och alternativ miljö.

– I Götaverkens gamla varvsmiljö, mitt i allt det som gör Göteborg unikt, skapar vi förutsättningar för passionerade techentreprenörer att utmana dagens lösningar; vi kallar det The Yard.

Business Region Göteborg arbetar för att stärka näringslivet i Göteborg. Vi vill göra det enkelt att starta, utveckla och etablera företag i regionen genom att skapa förutsättningar för hållbart företagande och fler jobb. I vår podd Business Göteborg finns avsnitt som ”Göteborgs dolda techscen”, ”The Yard – i hjärtat av Sveriges mobilitysektor” och ”Bra idéer ska genomföras”, och i vårt nätverk samlas företagare och aktörer för att samtala, samverka och utvecklas.

En enorm tillväxttakt

Under de senaste åren har techbolagens intresse för Göteborg vuxit och stora etableringar har skapat ett ännu större intresse för staden.

– Northvolt och Volvos batterifabrik är ett tydligt exempel; multiplikatoreffekten i fordonsbranschen är 2,44. För varje jobb som kopplas direkt till batterifabriken genereras ytterligare 2,44 jobb i anslutning till etableringen. Den här enorma tillväxttakten i Göteborg bäddar för enorma möjligheter för inte minst techbranschen.

Riskkapitalbolaget Wellstreet etablerade sig i Göteborg i början av 2022. Grundaren Sïmon Saneback berättar att steget dit kändes naturligt i och med att både saminvesterare och bolag i företagets portfölj befinner sig i regionen.

– Vi känner att det finns massor att hämta i Göteborg; dels är det en fantastisk näringslivsstad med en gedigen industriell historia och stor innovationshöjd, dels är vi nog inte ensamma om att känna att det känns lite trångt i Stockholm. Det är kul att se att så många företag söker sig hit och att framgångsrika entreprenörer investerar i bolag härifrån.

”Bara början”

Han berättar att tre av landets största bolag inom loppet av samma vecka som Wellstreet gick ut med information om att de skulle etablera sig i Göteborg gjorde samma sak.

– Det kommer definitivt att fortsätta åt det här hållet, det här är nog bara början. Det är roligt att strålkastarljuset börjar riktas mot västkusten, vi fick otroligt fin respons från våra kunder när vi tog steget hit.

Kontakt

Bild på Andreas Göthberg
Andreas Göthberg
Avdelningschef
Kontakta mig om: Försäljning, Organisationsutveckling, Tillväxt