Göteborgsregionen utnämnd till Sveriges bästa logistikläge – igen

Göteborgs hamn i skymning. Text på bild: Bäst logistikläge!

För tjugonde året i rad hamnar Göteborgsregionen på förstaplatsen när branschtidningen Intelligent Logistik rankar Sveriges bästa logistiklägen. Glädjande är att hamnen har stått sig stark genom pandemin med stabila containervolymer.

Intelligent Logistik tar varje år fram en lista på Sveriges bästa logistiklägen. Listan kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång, logistikstock och etableringar med mjukare värden som tillgång till logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat, och ger en bild av logistiksveriges utveckling över tid. 

Av alla 25 lägen som bedöms är det Göteborgsregionen som har mest befintliga logistikytor, med ca 11 procent av den totala lagerstocken. Göteborgsregionen har ett fantastiskt distributionsläge genom sin tillgång till Nordens största containerhamn, som kommer att växa ännu mer framöver. Intelligent Logistik tar också upp att regionen i sig är en stark konsumtionsmarknad och viktigt säte för svensk exportindustri. Chalmers och Göteborgs universitet nämns som ett av landets starkaste kompetenscentrum för logistikforskning och utbildning. I Intelligent Logistiks bedömning ingår även Borås i Göteborgsregionen. Borås stora logistiksatsningar, inte minst i i Viared, bidrar starkt till att Göteborgsregionen behåller första platsen även i år. 

Göteborgsregionen är också landets ledande industri- och handelsstad vilket har bidragit till att regionen utvecklats till Sveriges främsta logistiknav. Det geografiska läget, med närheten till de stora sjöfartslederna, järnvägarna och riksvägarna är bidragande faktorer. Här finns Göteborgs Hamn, som är Skandinaviens största och Göteborg Landvetter Flygplats som stärker godskedjan med sin internationella flygkraft. 

Strategiskt placerade lager och distributionscentraler och framstående forskning inom området finns också i regionen och här finns de stora logistikföretagen representerade. 

Läs listan i sin helhet och motiveringen på Intelligent Logistisks webbplats.

Missa inte att lyssna på podden Business Göteborg i veckan där vi släpper ett avsnitt på ämnet.