Helén startade företag av sitt kreativa skapande

Helén Varenius. Driver författar- och konstverksamheten Trolltoppan

Med många idéer och en nyfikenhet på att starta eget kom Helén Varenius till Business Center Angered. Här fick hon en mentor som genom rådgivning och peppande hjälpt henne att hitta rätt. I dag driver Helén en kreativ verksamhet som konstnär och författare.

När Helén Varenius klev in på Business Center Angered första gången var hon inte riktigt redo att starta eget. Men en tanke hade börjat gro hos Helén, att det här med egenföretagande skulle kunna vara något för henne.

– På en företagardag hos Tillväxtverket hade jag fått tips om att Business Center Angered gav personlig rådgivning kring att starta eget. Det tyckte jag lät jättebra, så jag gick dit och kom i kontakt med företagsrådgivaren Dragan Sako. Där fick jag precis det stöd jag behövde för att ta steget. Dragan har hjälpt mig väldigt mycket, och tillsammans har vi vridit och vänt på hur jag skulle kunna sätta i gång och utveckla en verksamhet, berättar Helén.

Hon fick starta från början, och att komma dit hon är i dag har varit en lång process. De kreativa idéerna behövde först trattas ner till en renodlad affärsidé som var värd att satsa på. Steg för steg har Helén sedan med Dragans hjälp registrerat sitt företag, tagit fram budget och underlag till starta-eget-bidrag, knådat fram en affärsplan och marknadsfört sig. De har hela tiden haft regelbunden kontakt och när Helén behövt hjälp med något särskilt har hon kunnat få det med kort varsel.

Stöd i att ta nästa steg

– Dragan har alltid visat respekt för mina idéer och stöttat mig att komma vidare genom att uppmuntra mig kring mitt måleri och skrivande, tipsa om utbildningar, och ge väldigt bra råd om vad jag ska tänka på och vilka jag kan kontakta. Till exempel förslag på hur jag kan sälja min konst, ge ut mina böcker själv och komma i kontakt med tryckerier. Vid motgångar har Dragan också funnits där och peppat mig att inte ge upp, säger Helén och fortsätter:

– Nu är jag verksam som författare och konstnär, och det är vad mitt företag Trolltoppan handlar om. Det känns så kul att ha kommit i gång och att det funkar som verksamhet. Jag har skrivit två böcker som jag gett ut själv, skapat en blogg och startat en webbutik där jag säljer min konst och mina böcker.

Böckerna och bloggen handlar om ämnet syskonmisshandel, och bygger på Heléns uppväxt och egna upplevelser.

– Syskonmisshandel är ett ämne som få vågar prata om i dag och som jag försöker skapa uppmärksamhet kring genom mitt företag. Jag vill fortsätta att ge ut böcker om det, men även om andra ämnen. Jag har hur många bokidéer som helst!

Just nu skriver Helén på en antologi och självhjälpsbok där andra personer, som hon kommit i kontakt med via sin blogg, medverkar med sina egna nedskrivna erfarenheter av syskonmisshandel. Helén illustrerar boken, och kommer att ge ut den själv precis som tidigare. Hon har också planer på att ge ut en fotobok.

Branschen som Helén valt tar det tid att få lönsamhet i. Men att starta eget handlar inte bara om att tjäna pengar. För parallellt med företaget har det också varit en resa på det personliga planet.

– Jag har utvecklats jättemycket som person. Samtidigt som jag har drivit och utvecklat min verksamhet har jag även kämpat för att må bra mentalt. Därför har stödet och peppandet från Dragan betytt mycket för att nå dit jag är i dag. De säger att ensam är stark, men det stämmer inte.

Om Trolltoppan:

Författar- och konstverksamhet som startade 2020. Helén målar och skriver, och säljer sina egenutgivna böcker och artprints i sin webbutik. Hon driver också en blogg som handlar om syskonmisshandel. Ett ämne som hon vill uppmärksamma genom sitt företag.

Heléns tips: Så kommer du i gång med en kreativ verksamhet:

  1. Satsa på din idé – utveckla den, tro på dina drömmar och dig själv fast resan är lång. Jag växte med uppgiften.
  2. Gå med i många olika nätverk som passar din verksamhet, som till exempel föreningar och Facebookgrupper. Genom nätverken kan du få tips från andra hur de gör och löser olika saker. Och du kan hitta andra att ha utställning eller mässmonter tillsammans med.
  3. Gör så mycket förberedande arbete och marknadsföring som möjligt innan du startar företaget, till exempel att bygga upp en webbsida och sätta i gång ett Instagramkonto.
  4. Starta en webbutik där du kan sälja dina alster.
  5. Var uthållig! Det här med att vara företagare kan vara ett maratonlopp inom konst- och författarskap. Det tar ett tag innan det kan bli lönsamt.

Heléns tips: Så ger du ut din egen bok:

  1. Författarcentrum har lektörer, redaktörer och korrekturläsare som du kan använda dig av. De kan gå igenom ditt manus och skicka tillbaka tips på förbättringar och korrektur.

  2. Designa och skapa ditt eget bokomslag. På Youtube hittar du tutorials på hur du går till väga.

  3. Leta i andra böcker för att se var de har tryckts. Kontakta sedan de tryckerier som verkar intressanta för att få offerter på tryckkostnaden.

Kostnadsfri rådgivning och stöd:

Business Center i Angered och Gamlestaden kan du få kostnadsfri rådgivning och vägledning i hur du startar eller driver företag. Här kan du även delta i seminarier, workshops och andra aktiviteter kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Business Center Angered
Företagsrådgivare: Dragan Sako
Var: Angereds Torg 12
Drop-in: tisdag, onsdag och torsdag 12:00–16:00 

Business Center Gamlestaden
Företagsrådgivare: Selma Atic
Var: YESBOX, Gamlestadens Fabriker
Öppettider YESBOX: måndag-torsdag 09:00-16:00, fredag 09:00-14:00

Kom förbi på någon av våra drop-in-tider eller boka ett personligt möte för hjälp och rådgivning.

Boka kostnadsfritt möte här

Kontakt

Bild på Dragan Sako
Dragan Sako
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Affärsidéer, Entreprenörskap