Kraftsamling för att skapa en attraktiv "batteribransch"

Med Göteborgs batteri- och fordonsindustri kommer spännande jobb för en grön omställning att erbjudas. Men viss oro finns kring att hitta rätt kompetens.

batteriseminarium

Nyligen arrangerade Chalmers och Business Region Göteborg, en heldag om batteriproduktion och elektrifiering av fordonsindustrin i Västsverige. Drygt 100 personer från näringsliv, kommun, region och utbildningslandskapet deltog. Det märktes att det finns ett stort engagemang kring de här frågorna och en villighet att hitta samarbeten för att kunna lösa de kompetensbehov som branschen står inför. 

Under dagen presenterades bland annat delar av rapporten ”Göteborg – Ledande på kompetens inom batteri- och fordonsindustri” som ger en nulägesbeskrivning och förslag till genomförandeplan för att möta företagens kompetensbehov. Och man kan säga att samtalen under dagen bekräftade innehållet i rapporten.

”Det har aldrig varit mer spännande än idag att vara ingenjör i vår industri”. Cecilia Hallengren Aronsson, Volvo Group Trucks Technology. 

Under ett samtal mellan Oskar Falk, Sr Director Production, Novo Energy, Anders Wihlborg, Head of Electrification strategy E&O at Volvo Cars, Peter Bryntesson, VD, Fordonskomponentgruppen samt Cecilia Hallengren Aronsson, SVP HR Volvo Group Trucks Technology, diskuterades vilka kompetenser som kommer behövas i den nya batterifabriken och vad omställningen till ny kunskap i fordonsindustrin och dess underleverantörer i Västsverige innebär. 

”Det har aldrig varit mer spännande än idag att vara ingenjör i vår industri”, sa Cecilia Hallengren Aronsson, Volvo Group Trucks Technology”. Samtidigt ser man utmaningarna, inte minst kring samverkan mellan industri och akademi för att hitta lärandeformer som gör att vi kan professionalisera individer snabbare.  

Oskar Falk på Novo Energy berättade om de roller som kommer behövas till den nya batterifabriken. När det gäller de ca 1500 operatörerna i produktionen behövs gymnasienivå. Rollerna på teknikernivå är mer kritiska då man måste ha yrkeshögskola för att få behörighet. Men det stora orosmomentet är söktrycket på skolorna och villigheten att gå in i detta säger Oskar Falk. En särskild arbetsgrupp ledd av Teknikcollege i Göteborgsregionen kommer att ta sig an utmaningen.

Förutom ökad attraktionskraft behövs en fortsatt nära dialog med företagen i branschen för att löpande stämma av kompetenskrav, omfattning och tidsplan så att utbildningsaktörerna kan planera och dimensionera relevanta utbildningar, säger Anna-Lena Johansson, ansvarig kompetensförsörjning Business Region Göteborg.

Ladda ner rapporten här

Har du frågor om rapporten? Kontakta:

Anna-Lena Johansson, verksamhetsstrateg Kompetensförsörjning, Business Region Göteborg
anna-lena.johansson@businessregion.se 
Telefon: 070-555 89 19

Har du frågor om arbetsgruppen kring attraktionskraft? Kontakta:

Helene Stensson, processledare Teknikkollege, Göteborgsregionen
helene.stensson@goteborgsregionen.se
Telefon: 070-863 43 59