Madalina Magnusson om lyckad europeisk digital jobbmässa

Madalina Magnusson, projektledare International House Gothenburg
Madalina Magnusson, projektledare International House Gothenburg

Madalina Magnusson är projektledare på International House Gothenburg och rådgivare i ett europeiskt nätverk - Eures. Förra veckan arrangerades en europeisk jobbmässa online som sändes i hela Europa. Över 1 000 personer var anmälda och vi är nyfikna på att höra mer om detta, så vi ställde några frågor till Madalina.

Förra veckan genomfördes en digital internationell jobbmässa genom nätverket Eures. Mer än 1 000 personer var anmälda. Berätta mer om detta!

Idén till det här projektet startade i maj när hälsoteamet i Eures Sverige anordnade en European Online Job Day (EOJD) på International House Gothenburg. Projektet initierades tillsammans med våra samarbetspartners i Eures-nätverket och vi gjorde en ansökan till Europeiska arbetsmyndigheten för ett godkännande. 

Jag hade nöjet att leda det här projektet och moderera den första EOJD-mässan, men det här är ett riktigt samarbetsprojekt där kollegor från Business Region Göteborg, Move to Gothenburg, Eures från flera delar av Sverige och andra delar av världen bidrog tillsammans!

Inför sändningen, en livesändning från International House Gothenburg ut i Europa, tog våra experter fram information och praktiska råd om hur vi välkomnar internationella talanger och vad som är viktigt att tänka på inför en flytt till Sverige. Vi visade även upp nystartade företag i Göteborgsregionen.

Eftersom vi också ville visa upp företag som driver innovation till Göteborgsregionen hade vi även bjudet in Heart Aerospace, Mycorena och vi gjorde en live-intervju från ett gaming-event i Skövde. Sahlgrenska Universitetssjukhuset var också involverade och berättade om behovet av sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal i Västra Sverige.

 

Vad är Eures för nätverk?

Eures är ett samarbetsnätverk för att främja fri rörlighet för arbetstagare i de 27 EU-länderna samt Schweiz och Norge. Nätverket består av Europeiska samordningsbyrån, nationella samordningskontort och associerade Eurespartners som kan bestå av offentliga och privata arbetsförmedlingar, fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och andra relevanta aktörer på arbetsmarknaden. Dessa olika partners tillhandahåller information och rekryteringstjänster till arbetsgivare och arbetssökande.

Eures hjälper med andra ord arbetssökande att hitta arbete och arbetsgivare att rekrytera från hela Europa. I praktiken erbjuder Eures sina tjänster via en portal och genom ett nätverk bestående av omkring 1 000 enskilda Euresrådgivare som hanterar den dagliga kontakten med arbetssökande och arbetsgivare i Europa. 

 

När European Online Job Day gick av stapeln förra veckan sändes den live från International House Gothenburg. Berätta, vad är International House Gothenburg?

International House Gothenburg är en mötesplats för att på olika sätt stötta internationella talanger som vill arbeta, etablera sig och leva i Göteborgsregionen. Vi finns på Järntorget, mitt i centrala Göteborg och här har staden samlat all relevant service för de som kommer hit från andra länder för att forska, studera och framför allt för att arbeta.

Vi stöttar även medföljande och det kan handla om mjukare frågor som rör familjen generellt eller hur man tar nästa steg i karriären. Utländska masters studenter som vill stanna kvar och etablera sig i Sverige kan också få hjälp av oss som är svår att hitta på annat håll.

Vilken typ av hjälp kan man få hos er?

Förutom individuell rådgivning och karriärstöd arrangerar vi många evenemang och aktiviteter som också ger möjlighet att knyta nya kontakter. I höst har vi ett 30-tal aktiviteter hos oss. Ämnena täcker allt från svensk kultur och affärskultur till hur man köper hus och vad Göteborg har att erbjuda på fritiden. Vi ger även kurser i hur man skriver CV, tips på hur man nätverkar med andra, hur det svenska skolsystemet fungerar, hur man navigerar på den svenska arbetsmarknaden samt var och hur man kan lära sig svenska.

I höst har vi ett 30-tal aktiviteter hos oss, gå gärna in och kika i vår kalender: Eventkalender

Välkomna in och besök oss på International House Gothenburg!

 

International House Gothenburg är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Business Region Göteborg, Region Västra Götaland, Göteborgs stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning och Move to Gothenburg.