Nischad idé var nyckeln till succé för Sneakershyllan

Bild

Pandemi och begynnande lågkonjunktur är ingenting som stoppar andrahandsbutiken Sneakershyllan. En stark tro på sin idé, ett nischat utbud och ett cirkulärt tänk är det som driver företaget framåt. Nu är butiken en del av Business Region Göteborgs ”Nätverket på Kungsgatan” för att få möjlighet att samarbeta med andra.

När sneakers-nörderiet blev för stort för att kunna hållas inom hemmets fyra väggar bestämde sig Anne Hultman och sambon Filip Gren för att göra intresset till sitt jobb. De startade en småskalig e-handel i början på 2019, men insåg snart att de ville ha en fysisk butik. Bara någon månad innan pandemin kom till Sverige öppnade de Sneakershyllan på Andra långgatan i Göteborg.

– Det pratades om butiksdöd redan innan, men vi trodde verkligen på vår idé. Dock kan man inte starta något och tro att det ska bli succé direkt, utan man måste hålla ut. Även om det vissa dagar inte kom några människor alls, stod vi där i butiken varje dag för att visa att vi alltid fanns där för kunderna, säger Anne Hultman.


Hållbarhet i fokus

Det cirkulära tänket fanns med naturligt i affärsidén ända från start eftersom alla skor, oavsett om de är använda eller helt nya, köps in från privatpersoner och säljs i andra hand. Med tiden kom det cirkulära även att genomsyra hela verksamheten.

–  Vi tänker på vilka val vi gör – vilka påsar vi använder, vilka kartonger vi har och hur vi kan återanvända saker.

För att ta hållbarhetstänket ännu lite längre jobbar Sneakershyllan också med att förmedla kunskap till kunderna om hur man tar hand om skorna på bästa sätt.  

– Vi lär ut hur man sköter om dem så att de håller länge – både skon i sig men också för att behålla värdet. Sköter man om dem ordentligt går det till och med att sälja tillbaka dem till oss senare, säger Anne Hultman.


Tillväxt på flera plan

Tack vare sitt nischade utbud och bristen på konkurrenter gick affärerna bra, trots pandemin, och i november 2020 öppnade Sneakershyllan en butik i Stockholm. Under de lugnare perioderna jobbade Anne och kollegorna på att utöka sitt sortiment. Från att ha haft ett 50-tal par skor i starten finns i dag runt 2 000.

I takt med att sortimentet växte gjorde så även webbutiken, men den allra största delen av Sneakershyllans försäljning sker i de fysiska butikerna. Efter drygt två år på Andra långgatan blev lokalen för liten och i maj gick flytten till Kungsgatan.

– Först kändes det lite läskigt. Vi räknade mycket på hur mycket vi behöver sälja och allt sådant, men så landade vi lite i det och tänkte att vi bara kör på. Man måste tro på det man gör och bara hoppas på att man löser det, säger Anne Hultman.


Nätverk för samarbete

Tidigare i höstas deltog Sneakershyllan på Business Region Göteborgs nätverkskväll och har nyligen även gått med i det nystartade ”Nätverket på Kungsgatan”. I dagsläget träffas de deltagande butikerna en gång i veckan för att utbyta tankar och erfarenheter.

– Det är väldigt bra att få i gång ett samarbete på gatan och det är alltid kul att känna sina grannar. Genom nätverket kan vi få prata med andra och se om det finns saker som vi kan göra tillsammans. Det ska bli intressant att se hur vi kan jobba vidare med det, säger Anne Hultman.


Business Region Göteborg arrangerar regelbundet nätvärksträffar för att erbjuda kunskap och möjligheten till att knyta nya kontakter med andra företagare i Göteborgsregionen.

– Genom träffarna får man chansen att diskutera frågor och utmaningar med likasinnade företagare inom samma bransch. Nätverk ger inte bara möjlighet till inspiration och till att hitta samarbeten utan även nya relationer som skapar långsiktiga och hållbara affärer, säger Dejan Djurkovski, gruppchef för Företagsutveckling på Business Region Göteborg, och fortsätter:

– Det ger även oss på Business Region Göteborg en chans att lyssna in och utveckla vårt kunskapserbjudande, så som workshops och andra insatser för att möta efterfrågade behov.


Annes tre tips till dig som funderar på att starta butik:

  • Gör något speciellt och nischat och gör det tydligt för kunden varför de ska välja dig.
  • Våga! Men förstå också att det kommer att krävas mycket tid och jobb. Man måste vara uthållig.
  • Gör upp en plan. Vad behöver jag? Vad kommer det kosta? Hur mycket behöver jag sälja? Vad blir momsen? Var lite eftertänksam och gör en riktig kalkyl.

Relaterad information:

Kontakt

Bild på Dejan Djurkovski
Dejan Djurkovski
Gruppchef
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Entreprenörskap, Startups