Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Nya krav för textilavfall från 2025

Från och med den 1 januari 2025 införs nya krav för sortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och företag i Sverige. Det är en del av EU:s nya lagkrav som gäller för mode- och textilbranschen. Vi har pratat med Sandra Alm, projektledare på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad för att förstå vad det innebär. 

Hej Sandra! Vad är det som gäller egentligen? 

De nya kraven innebär att textilavfall måste sorteras och samlas in separat. Sveriges kommuner blir ansvariga för insamlingen av textilavfall som faller under definitionen kommunalt avfall. Här i Göteborg är det vi på Kretslopp och vatten som ansvarar för hur insamlingen ska organiseras, säger Sandra Alm. 

Är det speciella regler för företag?

Om företag har textilavfall som klassas som kommunalt avfall, ska det lämnas i kommunens insamlingssystem. Företag som önskar samla in och hantera textilavfall från sina produkter självständigt, till exempel genom att erbjuda kunder att lämna textilavfall i butik, kan kontakta oss för mer information. Och företag som hanterar textilavfall från tillverkning eller grossister kan anlita privata entreprenörer för transport och hantering, förklarar Alm. 

Hur ser framtiden ut för insamlingen av textilavfall?

På lång sikt är det osäkert hur ansvaret för insamlingen kommer att struktureras. Det är inte säkert att kommunerna kommer att fortsätta vara ansvariga för insamlingen när producentansvaret för textilavfall implementeras i svensk lagstiftning. Det som är säkert är att EU betonar samarbete mellan privata, offentliga och idéburna aktörer som en nyckelfaktor, säger Alm. 

Alla verksamheter ska följa miljöbalkens hänsynsregler (1998:808, kap 2) som handlar om att lämna så lite avfall som möjligt efter sig. Erfarenheter från återvinning av plastförpackningar visar att effektiv materialåtervinning tar tid att utveckla. Systemet behöver vara lätt att förstå, tillgängligt och motiverande för hushåll. Och i slutändan handlar det om en beteendeförändring i hela värdekedjan. 

Mer om texil hos Naturvårdsverket

Vi på Business Region Göteborg arbetar för att stötta mode- och textilföretag i Göteborgsregionen. Läs om arbetet med mode och textil