Pantea tog revansch genom eget designföretag

Pantea Wäring, grundare av Pantea Design

Pantea Wäring visste tidigt att hon ville jobba med grafisk design. När hon hade tröttnat på de höga trösklarna på den svenska arbetsmarknaden valde hon att starta Pantea Design. Ett halvår senare har hon lagt en bra grund och vågar drömma stort.

Efter en flygande start på karriären som grafisk designer i hemlandet Iran återvände Pantea Wäring till Sverige, där hon några år tidigare hade vidareutbildat sig på Högskolan i Borås. Hon flyttade till Göteborg, lärde sig svenska och började leta jobb.

– Trots att jag kunde språket, var utbildad inom grafisk design och hade arbetslivserfarenhet blev det tufft. Det var hög konkurrens och jag hade inte hunnit bygga ett nätverk i Sverige. Men till slut blev jag anställd som grafisk designer på Jula i Skara. Dit pendlade jag i över ett år, berättar Pantea.

I samband med coronakrisen var hon tvungen att lämna sitt dåvarande jobb på ett skyltföretag i Göteborg.

– Den här gången ville jag inte lägga alla ägg i en korg. Därför började jag utbilda mig inom marknadsföring på sociala medier samtidigt som jag sökte jobb. Och det var på en sådan workshop som jag hörde talas om Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag, säger Pantea.

Vägen till eget företag blev en utmaning

Att bli sin egen arbetsgivare lockade. Och kanske kunde kompetens från två världsdelar bli ett vinnande koncept? Hösten 2021 startade Pantea sitt företag med stöttning från Business Center Gamlestaden – men vägen dit var utmanande.  

Hon vände sig först till en annan företagsrådgivare, med förhoppning om att få hjälp med att ta fram en affärsplan att ro hem starta eget-bidraget med. Men den rådgivaren bedömde att konkurrensen inom grafisk design var för hög.

– Då bröt jag ihop. Ingen ville anställa mig och det här gick inte heller. Innan jag gav upp bokade jag ett möte på Business Center Gamlestaden i stället. Där träffade jag Selma som sa ’det här fixar vi, du är så talangfull´, säger Pantea.

Sagt och gjort. Tillsammans tog Pantea och Selma Atic, företagsrådgivare på Business Center Gamlestaden, fram en affärsplan och en budget. Pantea beviljades bidraget, och i oktober 2021 startade hon Pantea Design som erbjuder tjänster inom grafisk design och digital marknadsföring.

Självförtroendet växte

Kort efter starten höll Pantea en workshop genom Business Center Gamlestaden, om vikten av en bra visuell profil och synlighet på sociala medier. Workshopen var Selmas idé. Hon fick rätt i att det här kunde ge Pantea en självförtroendeboost.

Selma har hjälpt mig med så mycket mer än bara affärsplanen och prissättning. Hon gav mig hopp när jag var nere på botten. Jag hör fortfarande av mig till henne när jag har frågor.

Ett halvår senare har Pantea Design flera uppdragsgivare. Pantea har tagit fram logotyper och grafiska profiler åt ett flertal kunder, och är i dag sociala medier-ansvarig åt ett företag på 60 procent. Hon sprider ordet om sina tjänster och projekt på Linkedin och Instagram.

Målet för 2022 är att få fler återkommande beställare, och i slutet av året växla upp från enskild firma till aktiebolag.

– Drömmen är att bygga en stor reklambyrå med flera anställda. Jag har redan nu knutit kontakt med samarbetspartners som jag skulle vilja bygga ett team av, säger Pantea.

Panteas tips: Så lyckas du med marknadsföring på sociala medier:

  1. Välj två, max tre, sociala medier som du ska jobba med. Och för att välja dessa behöver du känna din målgrupp. Säljer du smink? Då är din primära målgrupp kvinnor mellan 20–40 år. I det exemplet skulle jag säga att TikTok och Instagram är rätt kanaler att synas i.
  2. Lägg upp händelser ofta! Vanliga inlägg på exempelvis Instagram kan du göra två gånger i veckan, men se till att alltid finnas med i händelseflödet. Annars kommer folk att glömma bort dig.
  3. Kanske det viktigaste – ha en tydlig strategi för sociala medier och fundera på vad du vill uppnå genom att finnas där. Att använda sociala medier utan en tydlig plan är slöseri med både tid och pengar.

Om Pantea Design

Startades i oktober 2021. Pantea designar allt från logotyper och broschyrer till så kallade reklamvepor och posters åt företag inom vitt skilda branscher. Bland kunderna finns till exempel städföretag, restauranger och frisörsalonger.

Få ditt företag att växa, hitta fler kunder och utöka ditt nätverk

Pantea har nyss deltagit i workshopserien Företag365. Ett affärsutvecklingsprogram som riktar sig till dig som startat och driver en verksamhet som du vill lyfta till nästa nivå. Vi arbetar utifrån helheten och skapar förståelse för sambanden mellan affärsutveckling, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Företag365 har numera bytt namn till Driva och du kan läsa om workshopen här.

Kostnadsfri rådgivning

Business Center i Angered och Gamlestaden kan du få kostnadsfri rådgivning och vägledning i hur du startar eller driver företag. Här kan du även delta i seminarier, workshops och andra aktiviteter kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Kom förbi på någon av våra drop-in-tider eller boka ett personligt möte för hjälp och rådgivning.

Business Center Angered
Företagsrådgivare: Dragan Sako
Var: Angereds Torg 12
Drop-in: tisdag, onsdag och torsdag 12:00–16:00 

Business Center Gamlestaden
Företagsrådgivare: Selma Atic
Var: YESBOX, Gamlestadens Fabriker
Öppettider YESBOX: måndag-torsdag 09:00-16:00, fredag 09:00-14:00

För aktuella rådgivningstider, se vår bokningskalender

Vi stöttar kulturella och kreativa näringar

För Business Region Göteborg är det självklart att stötta de kulturella och kreativa näringarna. Vi står som värd för olika mötesplatser för branschutveckling och vi hjälper till med allt från hur du driver företag till hur du når ut internationellt.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig 

Starta eget

Funderar du på att starta eget? I detta specialavsnitt av Business Göteborg får du en checklista och massor med tips på hur du kommer igång. En genomgång av allt ifrån idé, affärsplan, marknadsanalys, finansiering till registrering och mycket mer. Tips om utbildningsprogram, mötesplatser, länkar och kontakter blandas med erfarenheter och råd om hur man undviker de vanligaste fallgroparna. Med i studion är en av Business Region Göteborgs företagslotsar; Johan Eckebrant och en av Göteborgs främsta entreprenörer; Percy Ranebjörk som bland annat drivit Villa Belparc under många år. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Starta eget

Kontakt

Bild på Selma Atic
Selma Atic
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Affärsidéer, Entreprenörskap