Småföretagen i Göteborg allt starkare och viktigare
Göteborgs näringsliv blir mer robust när de mindre företagen växer. Under 2021 ökade sysselsättningen i regionen med tre procent, och hela ökningen skedde på arbetsplatser med upp till 250 anställda. Sedan 2003 har de hundra största företagens andel av sysselsättningen sjunkit från 23 till 19 procent.
Volvo Cars och Volvokoncernen är fortfarande Göteborgsregionens – och Sveriges – största privata arbetsgivare, och de stora exportföretagen har stor betydelse för ekonomin i Västsverige.
En effekt är att Göteborg är den enda av landets tre storstadsregioner som är nettoexportör. Utlandsexporten från regionen var 54 miljarder svenska kronor större än importen 2021.
– Vi har många företag här som på ett exceptionellt sätt förädlar insatser, vilket skapar stora mervärden till regionen. De såg till att vår export växte och att Göteborgsregionen, med sin positiva handelsbalans, bidrog allra mest till Sveriges BNP-tillväxt 2021, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.
Näringslivet i Göteborg allt mer diversifierat
Samtidigt har storföretagens dominans minskat över tid, visar Företagande 2022, en färsk rapport från Business Region Göteborg.
De små och medelstora företagen blir allt viktigare för sysselsättningen och ekonomin i Göteborgsregionen. Det är här sysselsättningstillväxten sker. Hela 71 procent av regionens 547 000 anställda arbetar numera inom privat sektor, och 43 procent just inom de små och medelstora bolagen – alltså 233 000 personer.
Små och medelstora företag har också viktiga roller att spela i ekonomin. Framför allt för att skapa framtidens innovativa produkter, tjänster och verksamhetsprocesser. Men även när det gäller att stärka entreprenörskapsandan generellt.
– Med fler växande små och medelstora företag får näringslivet en bättre balans. Det har stort värde. Regionens sårbarhet vid sämre konjunkturläge minskar, och strukturellt minskar risken för allvarliga kriser, säger Andreas Göthberg, avdelningschef för Företagsutveckling, Business Region Göteborg.
Över hälften av löner och utdelningar från SME-företag
Rapporten visar också att hela 92 procent av Sveriges alla branscher finns representerade i regionen. Av regionens förädlingsvärde på 603 miljarder kronor (år 2020) står SME-företagen (bolagen med upp till 249 anställda) för 51 procent.
– De små- och medelstora företagen i regionen bidrog alltså med 308 miljarder kronor i löner och utdelningar 2021. Störst bidrag kom från branschen företagstjänster, följt av handeln och branscherna bygg och fastigheter, säger Peter Warda.
Glädjande är att även nyföretagandet ökar. Under 2021 startades 8777 nya bolag i regionen, 7 procent fler än året innan. Värt att notera är den kraftiga ökningen av nystartade företag inom programmering och informationstjänster: 109 nystarter var 24 procent fler än 2020.
Allt fler utlandsägda företag
En annan viktig trend att notera är att mängden utlandsägda företag i Göteborgsregionen har ökat markant över tid. Det gäller även mängden anställda i de utlandsägda bolagen. År 2021 arbetade 102 000 personer i regionen – nästan var femte sysselsatt – i ett utlandsägt företag. Det är drygt 5 gånger fler än år 1990.
I särklass störst bland de utlandsägda bolagen är Volvo Cars, med sina 16 500 anställda i regionen. Men AstraZeneca, CEVT, Borealis och Transdev räknas alla som utlandsägda och har vardera över 1000 anställda i Göteborgsregionen. Om man räknar antal bolag per ägarland så ligger Norge i topp, följt av Tyskland, Danmark och USA. Totalt har 2 160 bolag i regionen utländska ägare.
Detta och mycket mer finns att läsa om i rapporten Företagande 2022.
Kontakt:
Peter Warda, senior analytiker Business Region Göteborg
peter.warda@businessregion.se
telefon: 031-367 62 11
Andreas Göthberg, avdelningschef Företagsutveckling, Business Region Göteborg
andreas.gothberg@businessregion.se
telefon: 031-367 61 32