Stort intresse att etablera verksamhet i Härryda kommun
Många etableringar och flera pågående detaljplaner vittnar om det stora intresset att etablera sig i Härryda. Och med Airport City runt hörnet, skapas gott underlag för kommunen att vidareutveckla Landvetter med omnejd.
Landets främsta logistiknav
För den som tar riksväg 40 mellan Göteborg och Borås, har det väl knappast undgått att området kring Landvettermotet har potential att bli ett av landets främsta logistiknav. Läget är optimalt för omlastning av gods och varor som dels försörjer Göteborgsregionen, dels övriga Norden med nära access till både flygplats och hamn. En av de senaste etableringarna är Zeppelin Sverige AB som håller precis på att färdigställa sitt huvudkontor i Landvetter. Anläggningen har en yta på 9000 kvadratmeter och kommer att sysselsätta mer än 150 personer.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med och se hur vår kommun växer och utvecklas. Det är ett särskilt stort tryck på lager- och logistiketableringar i hela Göteborgsregionen och många riktar sina blickar till oss i Härryda med det strategiska läget vi har, säger Helena Alterby Nordström som är Näringslivschef i Härryda kommun.
Landvetter attraktivt för etableringar
I våras färdigställde MM-Sport, som är en av Nordens största leverantörer inom kosttillskott, sin anläggning på Logistikposition Landvetter. Vidare kommer Menigo Foodservice, en av Sveriges mest etablerande matdistributörer, flytta in på området. I våras togs även det första spadtaget för byggnationen på brownfield-projektet Panattoni Park Landvetter – en ny modern och hållbarhetscertifierad logistikfastighet i Björröds industriområde. Helt nya och flexibla ytor från ca 4000 kvm upp till 14 300 kvm kommer att finnas tillgängliga med inflyttning i början av 2025.
Fler områden som lockar
Härryda är en stor kommun med många områden utöver Landvetter där många verksamheter väljer att etablera sig. Ett exempel är Swesam som erbjuder jobb till människor med någon form av funktionsvariation. Marken som ligger i Mölnlycke, köpte Swesam av kommunen.
Och i Hindås växer just nu Hjortviken Country Club fram. Hotellet drivs av Ess Group som totalt ska investera 400 miljoner kronor i projektet. Planen är att öppna i januari 2025 och omkring 200 personer ska rekryteras varav hälften blir fastanställda.
Mycket handlar om tajming
Det är ett fortsatt högt tryck på förfrågningar, både gällande stora etableringar och befintliga företag som behöver expandera. Just nu har kommunen endast en relativt liten verksamhetsyta till salu – området Stenbrottet i Mölnlycke på 3600 kvadratmeter. För Helena Alterby Nordström är det därför viktigt att ha en nära relation med de privata aktörerna som äger mark i kommunen.
– Det handlar om tajming och att jag snabbt behöver kunna lotsa vidare förfrågningar till rätt personer. Sen är det, oavsett om det handlar om privat eller kommunalt ägande, en utmaning att få fram verksamhetsmark tillräckligt fort. När ett företag behöver mark är det ofta ganska bråttom vilket gör att det är svårt att tillgodose behoven i samma takt, säger Helena.
Men trots sparsamt med ledig mark just nu, är det många detaljplaner i gång och kanske blir det byggstart för några av dessa redan under 2025. Ett exempel är Link 40 – en exploatörsdriven detaljplan och ägs av Steptura. Detaljplanen är ute på granskning och löper allt på som det ska, kan det börja byggas där nästa år. Fler detaljplaner är på gång för:
- Logistikpark 2 på Landvetter flygplats där Swedavia står som markägare.
- Kålltorps projektutveckling äger, tillsammans med Härryda kommun, ett område i Härryda tätort där det kommer att etableras både verksamheter och en helt ny ishall.
- Området Bugärde strax norr om Ryamotet med en yta på hela 120 hektar. Området innefattar ett större planprogram som kommer att brytas ner i flera olika detaljplaner för industri- och logistikändamål med tillhörande servicecenter.
- Mölnlycke Företagspark etapp 3 där kommunen äger marken.
– Gällande företagsparken så har vi börjat få en del förfrågningar från företag som är underleverantörer eller kopplade till försvarsindustrin vilket jag ser som en följd av att vi har gått med i Nato. Vidare skulle jag gärna se att det flyttar in tekniska bolag med både kontor, produktion och lager, säger Helena.
Viktigt för hela regionens utveckling
Det stora intresset att etablera verksamhet i Härryda betyder jättemycket för både invånare och näringsliv. Förutom att det innebär fler och nya arbetstillfällen, skapas också möjligheter för annan service såsom lunchrestauranger och butiker.
Helena lyfter också vikten av att den enskilt växande kommunen, har betydelse för ett större geografiskt område.
– De är jätteviktigt för att hela regionen ska utvecklas. Även om vi får förfrågningar från företag som gärna vill vara i just Härryda kommun, så är det många företag som vill till Göteborgsregionen. Det viktiga blir inte vilken kommun företaget etablerar sig i utan att det blir någonstans i regionen. Därför behöver vi alla som jobbar med näringslivsutveckling hjälpas åt att få etableringar till hela regionen, avslutar Helena.
Är du intresserad av att etablera verksamhet i Härryda? Hör gärna av dig till:
Helena Alterby Nordström, näringslivschef, helena.a.nordstrom@harryda.se, 031-724 87 76