Träff på The Yard: ”En central plats för techscenen i stan är viktigast”

Det var budskapet när tiotalet techentreprenörer träffades för att prata behov och uppleva Götaverkens gamla varvsområde på Lundbystrand. Här ska Göteborgs nya tillväxtarena för techbolag etableras. ”Stor potential” blev reaktionen – idéerna flödade.

Andreas Göthberg från Business Region Göteborg guidar mellan de gamla maskinhallarna och kontorshusen, till synes orörda sen varvet slog igen. Tiotusentals kvadratmetrar. Många bara provisoriskt utnyttjade, andra inte alls.

– Här finns förutsättningar att relativt snabbt och enkelt etablera flexibla ytor åt mindre företag. Mot älven kan man sätta in stora fönster. Traverserna i taket blir kvar. De fungerar och kan användas. Utomhus finns också stora ytor, säger han.

Idén kring The Yard har vuxit fram i diskussioner mellan techbolagen och aktörerna Business Region Göteborg, Älvstranden Utveckling och Lindholmen Science Park, som precis tecknat en gemensam avsiktsförklaring. Götaverksområdet kommer att utvecklas än mer de närmaste åren med ny hållplats för färjan, ny spårvagnslinje och ny älvförbindelse.

Superbra potential
Nere på piren, där den 254 meter långa flytdockan en gång var förankrad, tar diskussionen fart rejält. Adways Viktor Nord är entusiastisk:

– Jag tror The Yard har superbra potential, för att just bygga en mötesplats. Får vi bundit ihop det över vattnet någonstans, lite självkörande elbåtar, och vi kan utnyttja piren här på något sätt, lysa upp området, få hit lite event och restauranger, kanske lite spelningar, och sen sätta det i ett sammanhang med techkultur så tror jag vi har en superpotential att bygga något som också kommer kännas unikt för Göteborg.

Viktor Nord är serieentreprenör och engagerad i att bygga nätverk bland techbolagen i stan. Definierat som ”mjukvarubolag, scaleup, växande, med minst 10-15 anställda” bedömer han att det rör sig om minst ett femtiotal. Hur går det för bolagen?

– Superbra. All time high, skulle jag vilja påstå. Både i lönsamhet och tillväxt, och internationell investering. Det är några personer som har sålt av och vill återinvestera igen i andra och tredje generationen bolag. Så nu händer det mer än någonsin, säger han.

Utmaningarna är samtidigt många. Bristen på en central samlingspunkt i Göteborg är akut.

En plats att ta emot investerare
Malin Kjällström, som ligger bakom Gothenburg Tech Week, talar om en plats som andas tech, som speglar bolagens identitet och är praktiskt väl riggad.

– Ett ställe där man kan injicera delar av sin verksamhet. Om du har ett möte med internationella investerare, ett styrelsemöte eller vill bjuda in externa ägare, då behöver du en bra plats dit du kan bjuda in. Men någon måste driva den, säger Malin Kjällström.

Christine Bjärkby är grundare av stiftelsen Spinnakker foundation och med i styrelsen för europeiska EBAN. Under arbetsnamnet Horisont samlar hon just nu privat kapital som vill satsa mer i stans techscen:

– Sen har vi de internationella aktörerna som kör runt med sina kapitalevent, de behöver ju också landa in någonstans. Var? Svenska mässan eller Posthotellet, så som vi hade det med Connect2Capital, jag menar, det har sina begränsningar. Här kan vi skapa något annat, säger hon.

Även Leif Sundström efterlyser gemensamma ytor där bolagen kan mötas. Gärna nära vattnet – ”härligt, bygger energi och är samtidigt avkopplande”.

– Det är också viktigt för stan att lyfta fram andra bolag, bredden som faktiskt finns, för att bryta känslan att allt bara handlar om fordon och deras underleverantörer, säger Leif Sundström, vd för Renable, som hjälper e-handlare och tillverkare med digital marknadsföring och har stora konsumentvarumärken bland sina kunder.

Renable är hans tredje bolag. Historiskt har staden varit dålig på att lyfta fram och stötta startups och scaleups, är Leif Sundströms erfarenhet. Staden borde fokusera på att skapa visibilitet.

– Det skulle ge en effekt, både för rekrytering och skapa ökat intresse bland investerare. Givetvis driver vi dessa frågor själva, i bolagen, men mer positiv kommunikation ger alltid effekt. Stockholm är bättre, Malmö och Köpenhamn är bättre, både på att lyfta fram goda exempel och på att skapa mötesplatser. Göteborg har lagt alldeles för lite fokus på bolag i tidiga faser. Det har försämrat våra möjligheter att attrahera talanger och kapital, säger Leif Sundström.

Här finns den största potentialen i Göteborg
Nu finns en bra chans att vända utvecklingen, tror han. Blir det mycket buzz och snack så ökar inflödet av både talanger och kapital. I andra regioner finns exempel på att utveckling till slut har blivit självgenererande.

– Om du får några framgångsrika startups så kommer det startas nya startups – och mer kapital återinvesteras och nytt flödar in. Det blir som en snöbollseffekt som skapar ett ekosystem som till slut nästan föder sig självt med idéer, kapital och sysselsättning.

AI-företaget Annotell har växt till 60 anställda och håller till bland sina kunder, storföretagen på Lindholmspiren. Daniel Langkilde är vd. Han tror att The Yard är helt rätt tänkt.

– Det är bara att se vad Geely och andra gör här. Det naturliga vore ju att kajkanten blir mer livlig. Här finns den största potentialen i Göteborg, underbart fin, hittills ounyttjad, säger Daniel Langkilde.

– Men det hade aldrig gått utan att man när som helst kan gå ut och ta båten, och att det kommer en ny direkt fem minuter senare. Stenpiren är ju mitt i stan, och den förbindelsen är helt livsnödvändig för Lindholmen. Att ta spark och båt till jobbet är helt fantastiskt.

Färjeläget på Lundbystrand kommer att bli verklighet, försäkrar Andreas Göthberg. Planen säger i maj 2022. Han avslöjar också lite detaljer som ett par större etableringar som är på gång. Folk nickar. Helt rätt profil.

– Detta är bara en av många satsningar vi gör för att stärka techbranschen. Vi kommer att presentera fler initiativ till hösten, säger Andreas Göthberg.

Hoppas alla aktörer tar tillfället att agera
Jämfört med ganska tillrättalagda Lindholmen är Lundbystrand mer rough, mer industri, resonerar Viktor Nord.

– Lite mer Berlin-känsla kanske. Så jag tror att The Yard passar oss bra och hoppas att alla aktörer som verkar på scenen tar tillfället att bidra.

Men kommer småbolagen på södra sidan älven verkligen att flytta hit?

– Man kanske inte vill sitta här permanent utan vara en del av communityn, snarare än att signa upp sig. Lägga event här.

Skulle du själv vilja sitta här?

– Definitivt vara en del av de bolagen som verkar här. Även sitta här, absolut. Men man vill ju ha sin egen identitet också, säger Viktor Nord.

– Viktigast är att skapa en starkare samhörighet, en community, en plats där det skapas event och finns puls.

Text: Christian Borg