Visualiserar framtidens städer

Visualiserar framtidens städer, artikelserie företagsutveckling hos BRG:s tillväxtprogram

TMRW är ett göteborgsbolag som skapat visualiseringar för spektakulära byggprojekt som Karlatornet på hemmaplan och World Trade Centers fjärde torn i New York. För att kunna fortsätta växa bygger de nu en organisation som håller i längden.

Andreas Landgren och Mattias Henningsson-Jönsson bröt ny mark när de 2006 startade upp bolaget som i dag heter TMRW (Tomorrow). De var stärkta av en tro på att deras största intresse skulle bli allt viktigare i framtiden.

– Vi var tonåringar när internet blev stort, så det var rätt naturligt att vi blev intresserade av teknik och design för digitala medier. Vi gick nog de första utbildningarna som fanns inom området, men när vi närmade oss examen insåg vi att det inte fanns så många arbetstillfällen. Då startade vi eget företag och började harva. Vi var bland de första som höll på med arkitekturvisualiseringar, berättar vd:n Mattias Henningsson-Jönsson.

Hårt arbete bakom internationella framgångar

TMRW skapar 3D-bilder och filmer för att visa upp byggnader och stadsdelar under projektfasen, visualiseringar som ger människor en verklighetstrogen bild av vad som ska byggas. Företaget har kontor i Sverige, USA, Polen och Sydkorea, och bland kunderna finns världens största arkitekter och byggbolag. Bakom den kundbasen ligger många års hårt arbete.

– I början gjorde vi listor med potentiella kunder, ringde upp dessa och fick många nej. Jag förlitade mig på statistiken som säger att om du ringer hundra personer kommer tio att vara intresserade och en kommer att nappa. Det var bara att kämpa på, säger Mattias och fortsätter:

– När vi hade jobbat med den främsta svenska arkitekten tog vi sikte på den främsta i Europa, och sedan i världen. Vi har aldrig stannat upp och nöjt oss.

Två år efter starten försvann de få konkurrenterna – de pallade inte trycket under finanskrisen. Men TMRW höll sig flytande. Mycket tack vare att ägarna med studietiden färskt i minnet var vana vid att överleva på lite pengar, tror Mattias.

– Under finanskrisen lärde vi oss att det som krävs i tuffa tider är att man kavlar upp ärmarna och lägger i en högre växel. Det hade vi med oss in i coronapandemin, vilket gjorde att vi var snabba ur startgroparna när det lättade lite förra hösten, säger han.

Rådgivare hjälper till att tänka rätt från början

Men redan före pandemin, år 2019, fick kompanjonerna kontakt med Business Region Göteborg och gick med i tillväxtprogrammet Expedition Framåt för att kicka igång sin tillväxtresa. Då gjordes det en analys av TMRW som gav svar på vad som behöver komma på plats för att företaget skulle kunna expandera på ett hållbart sätt.

– Här fick vi också med oss bra rådgivare på resan. De hjälper oss att tänka rätt från början, för det finns faktiskt färdiga formler för att lyckas med företagsbyggande, säger Mattias.

Den största utmaningen för TMRW har varit att skapa en välfungerande struktur inom organisationen. Här har de fått vägledning i hur man bygger olika avdelningar på ett företag, hur man får till en effektiv internkommunikation och hur man sätter en företagskultur som gör att människor trivs.

– Tidigare växte vi utan tydlig struktur och med fel personer, och det slutade alltid med att vi krympte igen. Nu har vi med stöttning från Business Region Göteborg börjat jobba på ett preventivt sätt, så att vi inte behöver gå på dessa nitar igen, säger Mattias.

Målet är nu att fördubbla personalstyrkan på 50 personer inom ett år. Före sommaren 2022 ska företagsstrukturen med tydliga avdelningar som ska underlätta expansion vara klar.

– Överallt i världen finns det städer som bygger landmärken, så vi kan fortsätta växa i all oändlighet egentligen. Vi har en vision om att ha fler än 1000 anställda globalt, men nu ser vi till att vi har en rimlighet i tillväxttakten och inte springer av banan, säger Mattias.

Mattias Henningsson-Jönssons tips till växande företag:

  1. Förstå kraften i organisationen. Hitta formerna för er organisation, då kommer företaget må bättre när ni växer.
  2. Bygg ett lag. Anställ människor med värderingar som matchar företagets grundvärderingar. Bygg laget istället för att enbart plocka in ”duktiga” personer.
  3. Gå ett tillväxtprogram! Att vi gick med hos Business Region Göteborg är det bästa vi har gjort för att få ordning på TMRW och för att få igång tillväxtresan.

Läs mer om Tillväxtprogrammet

Kontakt

Susanne Abildtrup
Susanne Abildtrup
Koordinator
Kontakta mig om: Administration, Affärsutveckling, Event