William tar hjälp av rådgivare för att hitta rätt investerare

William Wallich, ägare av Wallich Composite AB
William Wallich, ägare av Wallich Composite AB

På bara ett år har han gått från prototypbygge i föräldrarnas garage till produktion och försäljning av exklusiva padelracket. Nu letar William Wallich efter investerare för att kunna utveckla sitt företag.

Wallich Composite AB:s historia startade i ett brinnande intresse för kolfiber. Det var när grundaren William Wallich byggde kolfiberkatamaraner på sitt jobb som han upptäckte vilka möjligheter materialet hade.

– Jag tillbringade många helger och kvällar på jobbet för att göra egna experiment och jag byggde allt från samurajsvärd till vinglas, berättar William.

 

Kolfiber är lätt, starkt och formbart, men det kräver också exakt precision. Något William blev så bra på att han också fick göra avancerade delar till Koenigseggs bilar.

– De skickade sina svåraste delar till oss och så fick vi klura ut de bästa sätten att lösa det på.

 

Tillverkade prototyper i garaget

Under pandemin började William, som så många andra göteborgare, att spela padel. Han blev nyfiken på hur ett racket var uppbyggt och tittade närmre på ett trasigt. Därefter började han bygga egna racket i kolfiber hemma i föräldrarnas garage på Hönö.

 

I april 2021 sade han upp sig från sitt fasta jobb och fortsatte tillverka prototyper i garaget. Sex månader och 30 racket senare var han nöjd och hade lyckats ta fram ett extremt hållbart racket. Men han hade glömt en viktig detalj.

–  Jag hade lagt all min tid på produktutveckling och glömt bort marknadsföringen. Jag hade helt enkelt ingen att sälja till, säger William.

 

Men efter att ha fått möjligheten att låta spelare testa hans racket på en stor internationell tävling började beställningarna ramla in.

– Det var en skön bekräftelse och jag producerade racket efter racket för hand. Men allt gick lite för snabbt. Jag visste ju egentligen ingenting om hur man driver ett företag.

 

Fått stöd under hela resan

William fick kontakt med Business Region Göteborg och företagsrådgivaren Mikael Johansson, som funnits där som stöd och bollplank under det senaste året.

– Utan Mikael hade jag inte löst det. Han har hjälpt mig med allt från moms och affärsplan till att göra kalkyler och se vilka investeringar jag behöver göra för att ta företaget till nästa nivå. Genom Mikaels stöd har jag kunnat ta rätt beslut och han har varit med i varje steg i mitt företagande, säger William.

 

Vid årsskiftet växte Williams företag ur garaget och flyttade till större lokaler i Torslanda, men hamnade i en slags återvändsgränd. Planen var att skaffa maskiner för att kunna få upp tillverkningstakten, men pengarna saknades. Och innan maskinerna är på plats vågar han inte satsa fullt ut på marknadsföring.

– Det är lite frustrerande. Jag vet att jag har en fantastisk produkt, som några av de bästa spelarna har testat och vill spela med. Samtidigt kan jag inte hantera alla beställningar som skulle kunna komma in om jag börjar marknadsföra mig. Allt måste ske i rätt ordning – först pengarna, sedan maskinerna och efter det beställningarna.

 

Ett resonemang Mikael Johansson håller med om.

– Ja, det är extremt viktigt att som företagare göra saker i rätt ordning. Att jobba strukturerat och långsiktigt går jag ofta igenom med företagare som jag stöttar. En bra affärsidé kräver även planering för att lyfta, då finns alla möjligheter att bygga framgångsrika företag, säger Mikael Johansson, företagsrådgivare som William Wallich kom i kontakt med genom Business Region Göteborgs tillväxtprogram för små och medelstora företag.

 

Söker investeringar

Mikael Johansson har fungerat som bollplank när intresserade investerare hört av sig till William Wallich.

– Jag har nog blivit kontaktad av över 25 investerare, men de kan ju snacket bättre än jag och då är det skönt att ha med sig någon erfaren som stöd, menar William.

 

Hur ser din vision ut framåt? 

– Nu hoppas jag få in den investering som behövs så att jag kan skaffa mina maskiner och fortsätta bygga upp mitt företag. Om tre år har jag förhoppningsvis anställda och vi är ledande i utvecklingen av padelsporten. Jag känner mig fortfarande mest som konstnär och hantverkare, inte en entreprenör. Men kanske är jag på väg att bli det!

 

 

Williams fyra tips till andra som söker kapital:

 

1. Gör din hemläxa först. Se bland annat till att du får en korrekt värdering av ditt företag innan du börjar leta investerare.

2. Ha is i magen. Hoppa inte på första bästa som verkar intresserad.

3. Se till att du har koll på alla detaljer i avtalet och lita inte på något innan allt är påskrivet och klart.

4. Om du känner dig osäker, tveka inte att ta hjälp av någon som har erfarenhet.

 

Vill som ledare av ett litet eller medelstort företag arbeta smartare och mer strategiskt? Läs mer om Tillväxtprogrammet. 

 

Kontakt

Susanne Abildtrup
Susanne Abildtrup
Koordinator
Kontakta mig om: Administration, Affärsutveckling, Event