Finanssektorn i Göteborgsregionen

Göteborg är en del av en expansiv region med en mångårig tradition för internationell handel och verksamhet. I takt med utvecklingen har en stark finanssektor vuxit fram och i dag har regionen en ledande position inom bland annat credit management och treasury området.
FKC

Kunskap, kontakter och nätverk

Är du verksam inom finansbranschen i Göteborgsregionen och är i behov av kompetensutveckling inom ditt område så har vi forum för detta. Finanssektorn har stor betydelse för regionens ekonomi och affärsmiljö. Vi vill att branschen ska växa och stanna kvar här. Vi vill att det ska vara attraktivt att arbeta inom finans i vår region.

FinansKompetensCentrum

I föreningen FinansKompetensCentrum, som har drygt 80 medlemsföretag, träffar du likasinnade. Västra Sveriges enda oberoende finansförening håller dig à jour med vad som händer i branschen. Vi erbjuder konferenser och seminarier med rikskända experter, inspiration och möjligheten att knyta intressanta kontakter. Kort sagt, ett forum där du kan utveckla både dig själv och din verksamhet.

FinansKompetensCentrum är en neutral kunskapspartner som sätter sina medlemmars intresse främst. Kanske är det också därför vi kan räkna de flesta av regionens ledande profiler inom finanssektorn till våra medlemmar.  Business Region Göteborg driver FinansKompetensCentrum, som du kan läsa mer om här; www.finanskompetenscentrum.se .

Handelsstaden Göteborg

Med havet inpå knuten var Göteborg ett viktigt handelsnav redan på 1700-talet och i dag har regionen Sveriges främsta logistikläge, tack vare Göteborgs Hamn och Göteborg Landvetter Airport. I takt med handelns utveckling har en stark finanssektor vuxit fram, vilket är en garant för ett livskraftigt näringsliv. Näringslivet präglas både av en rad stora och små företag. Bland de stora märks flera internationella bolag bland andra Volvo-bolagen, SKF och AstraZeneca.

Regionens finanssektor

Finanssektorn har stor betydelse för Göteborgsregionens ekonomi och affärsmiljö. Inom området credit management, bedömning och hantering av affärsrisker, har Göteborg en ledande position men även treasury är ett strategiskt viktigt område. Fintech växer fram med företag som Collector, Sigmastocks, Evispot, Virtusa och HiQ.

Nyckelaktörer inom finanssektorn, som sysselsätter över 7 500 personer, är affärs- och sparbanker med SEB, Swedbank och Nordea i spetsen samt företag och finansinstitutioner som AP-fonderna. Här finns även Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, med Centrum för finans som ska bidra till utvecklingen av en hållbar finansiell infrastruktur.

Färgbox

Visste du att…
… det finns drygt 7 500 årsanställda på 2 800 arbetsställen inom finans i Göteborgsregionen?
… både andra och sjätte AP-fonden har huvudkontor i Göteborg?
… Finanskompetenscentrum årligen utser Göteborgs Finansprofil?
... 2016 års Finansprofil är Magnus Borelius, finansdirektör Göteborg Stad? 2013 var Göteborg den första staden i världen att ge ut en grön obligation för att låna ut pengar till investeringar som gynnar miljön och klimatet.
… finansforumet Connect2Capital hålls i Göteborg? Här kan tillväxtföretag möta nationella och internationella investerare.

Tips!

Intresserad av att bli medlem i FinansKompetensCentrum? Kontakta Karin Eriksson. Kontaktuppgifter finns i vänsterspalten.

Är du intresserad av hur Göteborg jobbar med gröna obligationer idag? Besök Green Gothenburgs hemsida www.greengothenburg.se .

Tip a friend