Kulturella och kreativa näringar

Musik, design och reklam från Göteborgsregionen skördar framgångar världen över. Här kan idéer växa till spännande projekt och framgångsrika företag. Business Region Göteborg förser dig med kunskap, kontakter och öppnar dörrar till samarbeten.
Kulturella och kreativa näringar

Så hjälper vi dig som kreatör

Till Business Region Göteborg vänder du dig för att få information om hur de västsvenska klustren för kulturella och kreativa näringar ser ut, var man träffas och vart man vänder sig i olika frågor. Vi förmedlar kontakter och skapar mötesplatser. Vi hjälper dig när du vill öka din samverkan med stora som små företag, universitetet, offentlig verksamhet och andra branscher. Här eller internationellt.

Vi vill att Göteborgsregionen ska vara en attraktiv plats att verka i för dig och vi vill att det ska vara enkelt för dig att träffa andra aktörer inom och utanför din bransch. Vi skapar olika mötesplatser och forum, såsom ADA, Brewhouse och Saltet på Ringön. Vi anordnar rundabordssamtal för att höra just vad du har behov av inom ditt område.

ADA

ADA - Association for Design and Advertising - är en mötesplats för kreativa näringar i Göteborg och Västsverige. ADA arbetar för en god utveckling och ökad lönsamhet inom de kreativa näringarna. ADA håller i ett välutvecklat nätverk, med seminarier, pecha-kucha-möten, nyhetsbrev och en hemsida med lokala branschnyheter, som fungerar som en virtuell mötesplats. Missa inte kalendern, som håller dig à jour med vad som är på gång i branschen! ADA vill skapa mer momentum för branschen.
Läs mer om ADA > 

Brewhouse

Brewhouse är ett nytänkande center med fokus på kulturella och kreativa näringar. Inom konceptet finns ett 70-tal företag, affärsinkubator, moderna studios samt en större experimentell evenemangs- och konsertarena. Brewhouse kom till efter önskemål från branschen och vi på Business Region Göteborg fick i uppdrag att göra mötesplatsen till verklighet. Rent fysiskt hittar du Brewhouse i Gårda, ett stenkast från Valhallabadet.
Läs mer om Brewhouse > 

Saltet på Ringön

I Göteborg finns ett gränsland mellan etablissemang och subkultur som har en alldeles egen ton. Kollektivt, kreativt och genuint. Musikscenen är bara ett exempel. Saltet på Ringön handlar om att stimulera kreativ verksamhet i gränslandet mellan subkultur och etablissemang. Saltet på Ringön är en av Göteborgs jubileumssatsningar inför stadens 400-årsjubileum och sorterar under Business Region Göteborg.
Läs mer om Saltet på Ringön här>> 

En kreativ och tillåtande grogrund

Kreativitet och entreprenörskap har satt Göteborg på världskartan. Företag som Nudie Jeans och Velour skapar uppmärksammat mode, reklambyråer som Forsman & Bodenfors kammar hem internationella priser på löpande band och begreppet ”The Gothenburg sound” är vida känt bland hårdrock- och metalfans.

Göteborgsregionen erbjuder en gynnsam miljö för kultur och innovation. Här finns utbildningar inom en rad kreativa områden, bland annat inom arkitektur, foto, film, och design. Här finns också en marknad för industridesign både hos de stora industriföretagen och deras underleverantörer teknikkonsulterna.

Citat

Som kreatör kan man vilja ha hjälp med den affärsmässiga delen, och själva företagandet, så att energin kan fokuseras på skapandet istället.

Därför är kultur och kreativa näringar viktiga

Kultur och kreativa näringar får allt större betydelse i takt med att den traditionella tillverkningsindustrin förändras. Nationellt har de kreativa näringarna en tillväxttakt på över fem procent årligen och utgör i dag drygt tre procent av Sveriges bruttonationalprodukt.

Spelutvecklare, formgivare och andra kreatörer tillhör en viktig framtidssektor. Internationella referenser visar att satsningar på kultur- och designutveckling lönar sig. Det skapar tillväxt och stärker regioners attraktionskraft. En övergripande målsättning för oss på Business Region Göteborg är att göra regionen attraktiv för aktörer inom kulturella och kreativa näringar.

Färgbox

Visste du att…
... det är drygt 6 300 anställda inom kulturella och kreativa näringar i Göteborgsregionen?
 … Electronic Arts spelstudio Ghost Games, som utvecklat ”Need for Speed Rivals”, finns i Göteborg?

… Forsman & Bodenfors, som har utsetts till världens bästa reklambyrå, ligger i Göteborg?
… ett 40-tal företag inom film huserar på drygt 10 000 kvadratmeter i Gothenburg Studios

… i närbelägna Borås finns avancerad forskning inom Smart textiles, en textilhögskola och lång branscherfarenhet som landets postordercentrum – och numera centrum för landets största onlinebutiker inom mode och skor?

… Göteborg är hemstad till några av Sveriges modeföretag såsom Lindex, KappAhl och Nudie?
… varje år delas det ut ett pris på en miljon kronor inom formgivning på Röhsska museet i Göteborg? Det är Torsten och Wanja Söderbergs pris med syfte att främja konsthantverk och design i Norden.

Färgbox

Kreativa & Kulturella Näringar
Business Region Göteborg arbetar med ett antal prioriterade branscher. Kreativa & Kulturella Näringar, KKN, är ett av dessa. KKN omfattar 15 branscher som är definierade enligt Tillväxtverket; Arkitektur, Design och formgivning, Slöjd och hantverk, Media (ny) och marknadskommunikation, Dataspel, Mode, Film, Foto, Konst, Litteratur, Musik, Scenkonst, Måltid, Upplevelsebaserat lärande samt Kulturarv.

Tips!

Vill du komma i kontakt med ADA, så vänder du dig till Rasmus Heyman. Och du kontaktar Anna Svensdotter Dimle om du är nyfiken på Brewhouse. Matilda Lindvall är den du vänder dig på Saltet på Ringön. Alla kontaktuppgifter finns i vänsterspalten.

Tip a friend