Norska Dagen 2018 – Innovation driver utveckling

Norges Hus

Skånegatan 16 Göteborg

måndag 23 april 2018

12:00 - 16:00

Välkommen att tillsammans med Norsk – Svenska Handelskammaren lyssna på och diskutera hur innovationer driver vårt samhälle framåt. I den globala konkurrensen om jobb och arbetskraft är det extremt viktigt att utbildning & forskning sätts i fokus. Det är en förutsättning om Sverige och Norge skall fortsätta att utvecklas som kunskapsbaserade ekonomier med målet att ligga i framkant i utvecklingen. Innovation skapar nya arbetstillfällen och spännande övergångar mellan produktions- till kunskapsbaserad utveckling.
Norska dagen
Norsk – Svenska Handelskammaren

Programmet kommer ta upp:

  • Det makroekonomiska läget i världen just nu är svårbedömt. Den svenska ekonomiska politiken har förbättrats avsevärt de senaste decennierna. Inflationsmål, överskottsmål och en flytande växelkurs har lett till en stabilare tillvaro för många företag. Ekonomin står dock inför nya utmaningar med en bestående låg inflation, svag tillväxt i omvärlden och förändrad demografi.
  • Hur innovationer skapar nya företag, nya jobb och nya exportframgångar?

Vi avslutar med att summera dagen med en panel och ställer oss då frågan – Kan Norge och Sverige som små nationer hävda sig kunskapsmässigt bland världens stora tillväxt länder när det gäller innovation. Vad skall till för att vi som små länder skall fortsätta att få fram världsledande företag sprungna ur svenska och norska innovationer?

Vår spännande talarlista inkluderar:

  • Christian Syse, Norges ambassadör i Sverige hälsar välkommen och ger oss den senaste Norge-Sverige bilden. Ambassadör Syse berättar om regeringen Solbergs nya politiska plattform och Norges fokus på ekonomisk tillväxt och innovation.
  • Olof Manner, Head of Research Swedbank. Med en fullskalig makroanalysavdelning med närvaro i Sverige, Norge, Estland, Lettland och Litauen besitter Olof en djup kunskap om de nordiska och baltiska ekonomierna. Swedbank bevakar noggrant de stora ekonomierna och tillväxtmarknaderna – för att identifiera drivkrafter i såväl det globala som det lokala perspektivet. Olof kommer dessutom att behandla flertalet strukturella frågor.
  • Jan-Olof Jacke VD AstraZeneca Sverige AB och eller Magnus Björsne chef AZ BioVentureHub (BVH). BVH är en katalysator för forskningsbaserad innovation och kom till som ett resultat av AstraZenecas ökande satsning på öppen innovation och flera externa samarbeten. De första hyresgästerna flyttade in på siten i januari 2014 och intresset har varit stort från akademiska grupper och biotech-företag. BVH har nyligen utsetts till en av Europas bästa inkubatorer och det planeras att byggas 7000 nya arbetsplatser för Life Science granne med Astra Zeneca. The power of clusters.
  • Alf Bjørseth är en norsk företagsgrundare, industribyggare, doktor i kemi.
    Alf har grundat den privata inkubatorn Scandinavian Advanced Technology AS (Scatec), solcellsproducenten Renewable Energy Corporation/ScanWafer (REC), Norsun, och en rad andra bolag.
  • Niklas Wahlberg, VD Lindholmen Science Park. Niklas har jobbat på Lindholmen Science Park sedan 2005 och som VD sedan 2007. Lindholmen Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom transport, ICT (Information and Communication Technology), media och visualisering. Lindholmen Science Park erbjuder en neutral utvecklingsmiljö där aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva stora forsknings- och utvecklingsprojekt. Lindholmen är Göteborgs mest kunskaps-intensiva och expansiva område. Idag arbetar, studerar, forskar eller bor över 21 000 personer på Lindholmen. Målet är att den siffran ska vara 30 000 personer senast år 2020.

Norska Dagen hålls för tionde året i rad, vi ser fram emot att ses på Norges Hus 23:e april

Hållbar lunch och fika ingår i eventet.

Program:

11:30    Registrering öppnar

12:00    Lunch, med möjlighet till mingel

13:00    ”Innovation driver utveckling” – Norska dagens huvudprogram

16:00    Eftermingel och möjlighet att diskutera dagen.

Anmälan är bindande. Du som anmäler dig och inte dyker upp utan att avboka senast 48 timmar före debiteras fullt pris kr 495: -. Begränsat antal platser.

Anmälan

The date for this activity has passed.

Tip a friend