Article image
Anna Aldegren

Anna Aldegren, Tjörn: ”Vi ska vara möjligheternas ö”

”Tjörn skall enligt vår vision vara möjligheternas ö, en plats där människor får växa och förverkliga sina drömmar. Företagsamheten finns i Tjörnbornas DNA”, skriver Anna Aldegren, näringslivsstrateg i Tjörns kommun.

Main content

”När jag kliver av båten på Dyrön som har knappt 200 åretruntboende och möter René som driver Icabutiken på ön, eller när jag träffar Torbjörn som i sin hamnverksamhet på Wallhamn årligen hanterar ett värde motsvarande fyra procent av vårt lands BNP slås jag som näringslivsstrateg av kraften som finns i vårt näringsliv.

Tjörn skall enligt vår vision vara möjligheternas ö, en plats där människor får växa och förverkliga sina drömmar. Företagsamheten finns i Tjörnbornas DNA. Det tar sig uttryck i kommunens arbete med framgångsrika intraprenader men också det faktum att Tjörn placerar sig i topp när det gäller antal företagare per invånare. Att arbeta i en sådan kommun är oerhört spännande och utmanande.

Att våga tro på sin idé och satsa helhjärtat är något som alltid fascinerat mig med entreprenörskap. Stor eller liten är ofta oväsentligt. Men att våga tro att ett gravfält kan bli en av Europas främsta skulpturparker som årligen lockar mer än 100 000 besökare eller att autoklaven som uppfanns av Skärhamnstandläkaren Fritz skulle komma att rädda liv över hela världen, det är mod för mig. Man kan anta att dessa entreprenörer fajtats mot en del väderkvarnar och kanske några mer svårflörtade kommunala tjänstepersoner.

Att som kommun vara modig är inte alltid lätt. Till oss kommer människor med sina drömmar och visioner. Många gånger fastnar vi i lagar och paragrafer och glömmer människorna bakom bygglovet, miljötillståndet eller frågan om nyföretagarhjälp. På Tjörn har vi därför startat ett arbete för att vi ständigt skall leva upp till vår vision, att skapa möjligheter. Att se att i varje ärende möter vi en människa med en dröm. Om vi alla kan enas bakom den bilden borde företagsklimatet inte längre vara en utmaning och vi kan gemensamt skapa en storstadsregion i världsklass!”

Anna Aldegren, näringslivsstrateg, Tjörns kommun

 

Två möjligheter …

  • Framtiden ligger i havet, våra framtida livsmedel, energiförsörjning, transporter och mycket mer. Tänk då vilka möjligheter vi har omgivna av hav och med drygt 1 500 öar inom kommunen!
  • Som en del av en tillväxtregion, med både Göteborg och Oslo inom nära räckhåll och dessutom den kringliggande STO-regionens (Stenungsund, Tjörn och Orust) nära samarbete, har Tjörn en optimal situationen där vi kan erbjuda ett unikt läge både för företagen och deras medarbetare.

… och en utmaning

  • Att fortsätta vår tillväxtresa med en existerade infrastruktur som är mycket nära att ha nått bristningsgränsen och den sårbarheten det innebär när man dessutom är en ö-kommun.

 

Färgbox

Fakta Tjörn
Invånarantal: 15 922
Arbetsställen: 2 271
Anställda: 4 684
Största privata arbetsgivare: Wallhamn AB (225 anställda)
Tillväxt under 2000-talet: 1 057 fler invånare, 1 277 fler jobb, 728 fler arbetsställen

Print this page:

Tip a friend

Bottom content