Article image
Chiles handelskammare för byggsektorn

Chile väljer Göteborg för att studera hållbart byggande

Chiles handelskammare för byggsektorn (CChC) är mycket aktiva internationellt och besöker ofta andra länder för inspiration och för att knyta nya affärskontakter. Denna gång föll valet på Sverige och Göteborg under det veckolånga studiebesöket i norra Europa.

Main content

CChC ligger i Santiago, Chiles huvudstad, och har uppdraget att stödja byggsektorn i landet. Tillsammans med delegationen från handelskammaren kom också företag inom arkitektur, cementindustrin och byggande.

Fokus för besöket vara att visa upp Göteborgs innovativa projekt och valet av besök föll på HSB Living Lab, Riksbyggen Viva House, Johanneberg Science Park, Stadsbyggnadskontoret samt Business Region Göteborg. De fick också möjligheten att uppleva ElectriCity-projektet genom ett besök på inomhusbusshållplatsen och en åktur med den tysta och avgasfria bussen linje 55..

Image
Åktur med den tysta och avgasfria bussen linje 55

Smarta städer

En del av besöket var att lära sig om hur Europa tillsammans ska skapa smarta, hållbara städer och exempel från EU-projektet ”IRIS Smart Cities” gavs.

– Smarta städer i hela Europa demonstrerar lösningar som bidrar till att lösa de globala hållbarhetsmålen. Vi matchar icke-europeiska städer som har ambitioner att bli smarta med de smarta städer som vi har i vårt nätverk, säger Ulrika Wahlström, innovationsprojektledare, IMCG.

Samarbete är nyckeln

Miguel Perez, vice president i CChC, berättar för oss att målet är att överföra innovativ teknik och erfarenheter från byggsektorn i Sverige till dess motsvarighet i Chile.

– Tack vare de organisationer som har tagit emot oss har vi kunnat identifiera stora projekt och innovationer som Sverige utvecklar för vår sektor, säger Perez.

En av CChC:s viktigaste utmaningar är att fördjupa digitaliseringen i arbetsprocesserna för branschen. Detta kommer hjälpa oss att förbättra produktiviteten som idag minskar på grund av ökade byggkostnader.

– Vi fick se ett bra projekt i Göteborgs Stad där bygglov administreras digitalt. Utan tvekan kommer vi att undersöka om det finns möjligheter att tillämpa det i Chile.

Vicepresidenten berättar vidare;

– Vi är verkligen förvånade över hur organisationerna har lyckats förstå att allt förbättras genom innovation och att enda sättet att avancera snabbt är samarbete. Det var det budskapet vi fick i alla möten, oavsett om de var från offentliga, privata eller akademiska organisationer.

Färgbox

Green Gothenburg, som drivs av Business Region Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad, tar emot delegationer från städer och regioner som söker inspiration kring gröna systemlösningar. Mer info finns på greengothenburg.se

 

Print this page:

Tip a friend