Article image
Daniela Ölmunger

Daniela Ölmunger, Ale: "Vårt näringsliv är stabilt och har stor innovationskraft"

"Hos oss spelar företagen alltid i högsta ligan. Vi kör mycket på volley och det utmärker oss. Jag skulle nog också vilja säga att vi har de roligaste företagen", skriver Ales näringslivschef Daniela Ölmunger.

Main content

"Olika kommuner har definitivt olika ekosystem som påverkar förutsättningar för företagsutveckling. Om jag jämför stora Göteborg där jag arbetade innan jag kom till Ale är det jag först och främst tänker på  förutom den grymmaste infrastrukturen relations- och nätverkssamhället i Ale. Här förs ständiga samtal mellan olika företrädare för olika intressen. Ingen fråga är för stor och komplicerad eller för obetydlig.

Vårt Näringslivsråd som samlar 17 företagare för samtal med politiken men också direkt med olika företag i en rad frågor. Det är en hel del korta och snabba bollar som kommer ur en företagsflotta med stort samhällsintresse och en ständig vilja att testa nya vägar. Många av våra företag har funnits här länge och vill fortsätta stanna här.

Vårt näringsliv är stabilt, lönsamt och med stor innovationskraft. Om vi jämför Ale med andra kan vi se att vår nyföretagarnivå är ganska låg trots de senaste årens uppsving där vi gått mot den svenska strömmen och ökat nyföretagandet per invånare. Vi kan också se att flera av våra branscher är mer lönsamma. Om vi tänker kluster kan vi se att flera av våra företag har en koppling till bilindustri, att vi har många hantverksföretag samt åkeriföretag och att energiteknik och kemisk industri är två starka områden. Dessutom är ungefär 40 procent av de företag som är registrerade i kommunen enskilda firmor.

Som kommun är Ale tillräckligt stort för att ha en fantastisk infrastruktur där du kan frakta personer och varor på järnväg, vatten och på motorväg  samtidigt som Ale är tillräckligt litet för att ha den snabba dialogen och de korta beslutsvägarna. Hos oss spelar företagen alltid i högsta ligan. Vi kör mycket på volley och det utmärker oss. Jag skulle nog också vilja säga att vi också har de roligaste företagen. Inte bara fantastiska företag utan också fantastiska personer och entreprenörer som lägger tid och pengar för att driva utveckling och förändring för en bra samhällsutveckling. Det är rätt coolt faktiskt och en av anledningarna till varför jag trivs på jobbet."

Daniela Ölmunger, näringslivschef, Ale kommun

Två möjligheter:

  • Ale är en attraktiv kommun i tillväxt. Här är naturen och kulturen nära samtidigt som man dygnet runt kan transportera människor och varor på vatten, motorväg och järnväg. Vill man flyga är det faktiskt så att vi också har en flygplats.
  • Vårt företagande är ständigt i fokus för politiken i kommunen som helt förstår var skattepengar skapas. Vi har ett nätverks- och relationsinriktat förhållande och det är absolut en styrka. Vad vill du göra?

… och en utmaning:

  • En utmaning är definitivt marktillgången för både nyetableringar och företag med växtvärk. Här vill jag se större leverans!
Färgbox

Fakta Ale
Invånarantal: 30 223  
Arbetsställen: 2 706
Anställda: 6 932
Största privata arbetsgivare: Akzo Nobel Pulp and Performance Chemicals (425 anställda)
Tillväxt under 2000-talet: 4 802 fler invånare, 1 008 fler jobb, 871 fler arbetsställen

Print this page:

Tip a friend

Bottom content