Article image
Foricot

Dynamiken i Göteborg lockar finska företag att etablera sig

Deras innovationer har fått stor uppmärksamhet av svenska företag, finansiärer och nätverk. Och de uppskattar dynamiken, mentaliteten och nätverkandet. Vi tar pulsen på tre finska företag som på olika sätt nu etablerar sig i Göteborg.

Main content
Image
petronella

Petronella Posti, Skandinavienchef för konsultbolaget Solita som hjälper företag att bli mer datadrivna.

Solita öppnade kontor i Göteborg i början av året. Varför?
– Vi har funnits i Stockholm sedan 2017 och fick snabbt Assa Abloy och Scania som stora kunder. Men vi upplever en annan sorts datamogenhet och intresse för våra tjänster i Göteborg. Dynamiken här är annorlunda – det händer mycket kring data, cloud, machine learning och här finns bolag med stor kompetens. Vi är ett kulturdrivet bolag och är väldigt måna om våra värderingar så vi brukar inte etablera oss efter någon särskild strategi, utan känner vi att det funkar värderingsmässigt så kör vi. Det är troligen vår främsta framgångsfaktor och vi har funnits i 23 år så det verkar fungera.

Hur har processen gått till?
Vi hade faktiskt redan en kund i Göteborg och utnyttjade initialt de kontakterna för att bygga nätverk, forska kring hur marknaden såg ut och hur vårt agila och autonoma sätt att jobba skulle fungera i konsultvärlden här. Dessutom kom vi via Business Tampere – vårt huvudkontor ligger i Tammerfors – i kontakt med Business Region Göteborg. De har verkligen varit välkomnande och proaktiva, bokat möten och på det stora hela varit lika dynamiska som resten av Göteborg. Det är förresten också en stor fördel med Göteborg: stadens storlek är begriplig, vilket gör nätverkandet så mycket enklare.

Vad har ni för mål?
– Sverige är vår allra viktigaste tillväxtmarknad just nu och vi siktar på 25 anställda på Göteborgskontoret vid årets slut. Just nu sitter vi på Avenyn men tittar på nästa steg inom kort; Lindholmen är inte alls otänkbart, men det är svårt med lokaler.

Image
Elina Peltola, säljchef på TactoTek

Elina Peltola, säljchef på TactoTek som tillhandahåller licensierad teknik för smarta 3D-ytor, Injected Molded Structural Electronics (IMSE)
Vad gör TactoTek?
– Vi är ett globalt tillväxtföretag som utfärdar licenser för tillverkning av elektronik som formgjuts till millimetertunna tredimensionella ytor. Vi har funnits sedan 2011 och fordonsindustrin var inte vår primära marknad; det var snarare så att vi upptäcktes av fordonstillverkare som insåg att vår teknik skulle behövas i framtidens bilar. Nu planerar vi att expandera ytterligare både inom fordon och andra branscher.

Ni har nyligen börjat jobba med Geely och CEVT. Hur gick det till?
– Business Finland och särskilt Business Oulu har arrangerat nätverksträffar med Göteborgsföretag. Min kollega var på Business Region Göteborgs event för ett år sedan – och därefter gick det snabbt! Vi har nu ett samarbete i två delar med Geely och CEVT – en del handlar om att utveckla idéer för framtidens bilar tillsammans i innovativa workshops, den andra handlar om att bygga demos som förhoppningsvis leder till framtida produktion. Vi har vårt huvudkontor i Finland men förra året etablerade vi ett kontor i Tyskland och det kan mycket väl hända i Göteborg med.

Hur viktig är det här samarbetet?
– Mycket viktigt. Och det roliga är att alla involverade medarbetare på TactoTek tycker att det är så lätt och bekvämt att samarbeta med Göteborgsföretag. Vi har samma sorts mentalitet tror jag. Svenska företag är öppna och icke-hierarkiska, särskilt om man jämför med till exempel Tyskland eller USA. Det är enkelt både juridiskt och känslomässigt, skulle man kunna säga. Vi diskuterar med andra svenska företag också – när tittar jag på deltagarlistan i dag ser jag flera personer och företag som jag vill prata med, bland annat om att samarbeta kring kompletta lösningar

Image
Forciot som tillverkar printed stretchable electronics för IoT.

Pekka Iso-Ketola, seniorforskare samt Tytti Julkunen, marknads- och affärsansvarig, på Forciot som tillverkar printed stretchable electronics för IoT.

Vad gör Forciot?
– Vår teknik kan integreras i till exempel olika material i bilinteriörer för att användas som sensorer. Det kan också integreras i olika produkter och utrustning för att mäta kraft, vikt, balans och tryck. Företaget bygger på forskning från Tammerfors tekniska universitet och har funnits i tre år drygt. För två år sedan var vi på en konferens och fick möjlighet att presentera oss för Volvo Cars Tech Fund och de blev väldigt imponerade.

Vad ledde det till?
– Efter flera möten och diskussioner blev det nyligen klart att Volvo Cars Tech Fund tillsammans med ett tyskt bolag investerar fyra miljoner euro i Forciot. Det är en av de största investeringarna som gjorts överhuvudtaget i Tammerforsregionen och ger oss möjlighet att skala upp och växa.

Vad betyder Göteborg för Forciot?
– Vi har varit väldigt intresserade av ekosystemet i Göteborg ett tag. Mycket på grund av Volvo, men också andra OEM:s och Tier 1-leverantörer. Vi fick hjälp av Business Finland att hitta rätt kontakter. Vi har etablerat relationer på flera olika sätt, bland annat genom att vara ute och träffa folk på evenemang som detta. Det är andra året vi är här. Vi passar på att visa upp oss, få en inblick i vad andra gör och dessutom få direkt input om vad marknaden behöver och till och med få nya idéer om vad vår teknik kan användas till. Vad vi särskilt uppskattar i sådana här sammanhang är öppenheten. Det handlar inte om att konkurrera utan att samarbeta och nätverka för att öka kännedomen och hjälpas åt att driva utvecklingen framåt.

Färgbox

Fakta om företagen
Solita
Grundades: 1996 i Tammerfors.
Gör: Jobbar med digital transformation – strategisk konsultverksamhet, servicedesign, digital utveckling, data, AI, digital analys och underhåll av molntjänster. 
Antal anställda: 750 i Finland (huvudkontor i Tammerfors), Sverige, Tyskland och Estland.
Omsätter: 91 miljoner euro 2018.
Sverigesatsning: Solita har funnits i Stockholm sedan 2017 och öppnar nu kontor också i Göteborg. Ser Sverige som sin viktigaste tillväxtmarknad och siktar på 25 medarbetare i Göteborg till årsskiftet.

Forciot
Grundades: 2015 i Tammerfors.
Gör: Utvecklar avancerade IoT-lösningar i form av så kallad printed stretchable electronics som kan integreras i produkter och utrustning, till exempel bilinteriörer, för att mäta och rapportera kraft, vikt, balans och tryck.
Antal anställda: 20.
Omsätter: 1 miljon euro 2018.
Sverigesatsning: Nyligen blev det officiellt att Volvo Car Tech Fund tillsammans med tyska Hereaus Holding GmbH investerar fyra miljoner euro i Forciot. En finansiering som möjliggör en uppskalning av verksamheten såväl som ett stöd för global utveckling av sälj, marknad och teknikutveckling, enligt företaget.

TactoTek
Grundades: 2011 i Uleåborg.
Gör: IMSE – Injection Molded Structural Electronics, vilket innebär 3D-gjuten elektronik som kan integreras i fordonsinteriörer.
Antal anställda: 85 i Finland, USA och Tyskland.
Sverigesatsning: Har skrivit ramavtal och inlett ett gemensamt projekt med Geely Design och CEVT för att utveckla smarta ytor för fordonsinteriörer. 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content