Article image
Höga Nord Rekords

”En glad kille i sjömanskostym som ersatt Lisebergskaninen”

– Scenen på den nivå vi är på är väldigt mycket mer livfull i dag. Vi har nog hjälp till en del skulle jag vilja säga utan att slå mig själv för hårt för bröstet. Vi har varit uthålliga och släppt grejer som inte riktigt fått utrymme innan.

Det säger Mathias Nilsson, en av skivbolaget Höga Nord Rekords tre grundare, som tillsammans utgör en av tio röster Business Region Göteborg samlat under en rundtur genom staden för se på regionens möjligheter och utmaningar när vi tar språnget in i framtiden och skriver en ny berättelse om Göteborg.

Main content

Höga Nord Rekords

Vi lämnar Pam Fredman utanför universitetsbyggnadens entrétrappor och vandrar ner mot Västra Hamngatan där vi slinker in på en gård på Kyrkogatan för en kaffe på Kafé Höga Nord. Om Svenska Mässan ska bli Europas mest attraktiva mötesplats är den här gården ungefär Europas minsta med juicekällare och champagnebar som båda två omnämndes i Vogues hyllningsartikel om Göteborg i början av maj. Om Vogue även besökte Kafé Höga Nord med den angränsande skivbutiken Musiclovers Records längst in på gården framgår inte. Hade de gjort det hade de sprungit in i en dröm av vinylplattor, soppa, småkakor och kaffe. 

– Skivbutiken hade vi här sedan tidigare men vi fick möjligheten att ta över grannlokalen som är nu är kafé. Och tanken med kaféet var att man skulle försöka forma detta till någon form av samlingsplats för folk som gillar musik och kultur som kanske flyger lite under radarn, säger Mathias Nilsson, en av skivbolaget Höga Nord Rekords tre grundare.

– Vi har hållit igång lite drygt ett år nu med skivbutiken och kaféet som en sammankopplad enhet och det har faktiskt blivit väldigt bra. Det blir mycket möten med folk som man vanligtvis inte hade träffat. Mer än bara kaffe och mer än bara skivor. Och med den här posha champagnebaren mitt emot har det blivit möten sociala grupper emellan som är väldigt nyttiga.

Skivbolaget Höga Nord Rekords kontor ligger en bit härifrån på Drottninggatan där man sitter tillsammans med ett par andra lokala aktörer, Skiva och PK Musik. 

– Vi driver två skivbolag, Höga Nord Rekords och Omlott. Höga Nord är kanske det lite mer etablerade av de två, säger Anders Björnsson. 

– Vi ger ut mycket grejer från Sverige men vi försöker framför allt fånga upp de bra Göteborgsakterna. Det är till stor del instrumental psykedelisk musik i olika former, drar väl lite åt elektronisk dansmusik, men vi försöker hålla det så brett som möjligt och inte hamna i någon genre. Så håller vi en väldigt strikt grafisk mall för utgivningarna, vi har tittat mycket på skivbolag som Factory och Impulse. Omlott är väl egentligen skivbutikens skivbolag, det är mer improvisationsmusik och jazz. Spretigare och yvigare såväl grafiskt som musikaliskt.

De senaste två åren har Höga Nord fokuserat på utlandet, mest på England men även Frankrike, Japan och USA. 

– Det har verkligen exploderat, i synnerhet i England. Det är kul att kunna sätta vad vi anser är den riktiga Göteborgsscenen på kartan med Höga Nord. Folk kommer hit från utlandet för att titta på kaféet, nästan som pilgrimsresor. Det är mäktigt, säger Mathias Nilsson. 

Image
Höga Nord Rekords

Och hur ser den riktiga Göteborgsscenen ut?

– Nu är det givetvis ett superfokus på Hellström, det är ju Göteborgs nya varumärke, en glad kille i sjömanskostym som ersatt Lisebergskaninen. Och det är jättefint att det kan vara så. Men det finns så mycket mer om man bara dyker under ytan lite. Och det är där vi kommer ifrån, det är där vi alltid kommer vara, det är där sakerna föds. En blomma växer inte från himlen neråt.

– Sedan har det väl handlat om band som andra skivbolag kanske inte pallat med, stökiga människor, svåra personligheter, men för oss är det musik som måste komma ut även om det blir en väldigt jobbig process i vissa lägen, säger Gustaf Dicksson som dykt upp med nyfödda dottern Myran i famnen.

– Det är väl lite det som definierat Göteborgsscenen att det blandas friskt, det är en stor stad men ändå tillräckligt liten för att alla ska känna varandra och spela med alla. Då blir det en massa möten och en mix av olika grejer.

Låter som något vi lika gärna kunde hört på Lindholmen Science Park eller framtidens Campus Lundby.

Hur ser Göteborgs musikscen ut nu jämfört med för tio år sedan?

– Scenen på den nivå vi är på är väldigt mycket mer livfull i dag. Vi har nog hjälp till en del skulle jag vilja säga utan att slå mig själv för hårt för bröstet. Vi har varit uthålliga och släppt grejer som inte riktigt fått utrymme innan och det har nog gjort att många andra aktörer dykt upp, folk som kanske tidigare tvekat, säger Mathias.

– Folk har ju alltid spelat musik men det har skapats en tydlig scen som inte har funnits där tidigare, i alla fall kring vårt stall, säger Gustaf.

Men det saknas spelställen. Det är ett akut behov, det måste göras något åt det. Omedelbart. Ett spelställe som drivs av människor med passion och det rätta engagemanget och som kan ta upp till trehundra personer. Pustervik är fortfarande bra anser Höga Nord-trion men det har blivit något helt annat, det är en stor konserthall i dag som måste ta lite större akter för att ekonomiskt gå ihop.

Image
Höga Nord Rekords

Vad krävs för att få till det där mindre spelstället? 

– Det skulle behövas eldsjälar här i stan som sätter sig ner och för ett gemensamt samtal tillsammans med kommunen. Det finns mycket bra folk som jobbar med artistbokningar och som har väldigt bra kontaktnät, säger Mathias.

– Det hade genererat så mycket bra saker för staden. En direkt grej är att många fler utländska band hade kommit hit. För nu är det Köpenhamn, Malmö och så är det hopp och sedan Stockholm och Oslo eller Helsingfors. Om du har ett band som är väldigt omtalat utomlands är det rätt bra om det även står Gothenburg på turné-t-shirten.

Print this page:

Tip a friend

Bottom content