Article image
Fredrik Olsson

Fredrik Olsson, Härryda: "Vi spänner bågen lite hårdare"

Alla kommuner talar om lägen, men det är få som kan matcha vårt. Aldrig har vi haft så många förfrågningar på verksamhetsmark, och det befintliga näringslivet trivs och vill utvecklas, skriver Härrydas näringslivschef Fredrik Olsson.

Main content

"Jag minns första dagen jag steg in i kommunhuset i Mölnlycke för snart tre år sedan. Blev direkt omsprungen av en ingenjör som var på väg till kaffemaskinen. Här var det tempo tänkte jag, och det har jag fortsatt att tänka. Det som utmärker sig mest i Härryda kommun är viljan att göra mer, att spänna bågen lite hårdare, och att satsa på det som ibland är outforskat. Att testa självkörande bussar, utveckla 1700-tals säteri och se nya möjligheter i våra centrum är en del av vår vardag på näringslivsenheten. 

Flygplatsen ligger mitt i kommunen, strategiskt placerad mellan Göteborgs hamn och expansiva Borås. Alla kommuner talar om lägen, men det är få som kan matcha vårt. Aldrig har vi haft så många förfrågningar på verksamhetsmark, och det befintliga näringslivet trivs och vill utvecklas. Att vi blev första kommun i Västsverige att nå fjärde platsen i Svenskt näringslivs företagsklimatranking gör oss extra stolta. Att Svensk byggindustri ger oss förstaplatsen vad det gäller byggdialog gör inte saken sämre. Vi har mycket att leva upp till.

Politiken är tydlig och visionär. Den styrande stabila majoriteten har dragit upp riktlinjer inte bara för de kommande åren utan även för utvecklingen för hela kommunen in i framtiden. Näringslivet har högsta prioritet tillsammans med bostadsbyggande och skola. Det skall byggas nya städer, mer infrastruktur, järnväg genom hela kommunen med flera stopp, och vi skall bli många fler invånare, besökare och företagare.

Att Härryda kommun är på gång är mer än tydligt, men det finns också ett slut. Sedan 1971 har vi hetat Härryda kommun och många har undrat varför. Den internationella flygplatsen heter Landvetter, vårt nya utvecklingsområde heter Landvetter södra. Det är inte svårt att tänka sig att kommunen i framtiden kommer att heta Landvetter kommun."

Fredrik Olsson, näringslivschef, Härryda kommun

 

Två möjligheter ...

  • Härryda kommun är en del av den starka Göteborgsregionen och vi har kommungräns även mot Bollebygd och Mark. Att samarbeta över gränserna är helt avgörande när vi växer tillsammans. Näringslivet känner inga kommungränser och förväntar sig lika bra service och bemötande i hela regionen. Att vi enats om ett gemensamt näringslivsprogram skapar förutsättningar för ökad tillväxt och ett större förtroende hos näringslivet.
  • Ökat flyg skapar tillväxt inte bara i regionen men i hela Sverige. Näringslivet är helt beroende av att vi har snabba direktlinjer med övriga världen. Vi är ett litet land långt bort från de flesta marknader och utan Landvetter flygplats stannar Göteborgsregionen.

... och en utmaning

  • Samverkan och samarbete är i fokus hos alla och staten har en viktig uppgift att samordna sina verksamheter. Plan- och bygglagen är en möjlighetslagstiftning och det är inte alltid i fokus hos Länsstyrelsen och Trafikverket. I dag skiljer det för mycket i bedömningar över landet, och det finns inte full förståelse för de utmaningar som kommunerna har. 
Färgbox

Fakta Härryda
Invånarantal: 37 412  
Arbetsställen: 4 245
Anställda: 15 629
Största privata arbetsgivare: UniCarriers Europe (475 anställda)
Tillväxt under 2000-talet: 7 136 fler invånare, 5 154 fler jobb, 1 454 fler arbetsställen

Print this page:

Tip a friend

Bottom content