Article image
Daniel Hårdfelt, projektledare på Energikontor Väst/Innovatum var en av de närmare 150 deltagarna i Living Lab som passade på att knyta nya kontakter. Foto: RedDot Production

Hållbara lösningar blir konkreta affärer i byggboomens Göteborg

Isolering av ålgräs, ett munstycke som sparar vatten från kranen och designade solpaneler till fasader och tak. Det var bara några av de hållbara lösningar som presenterades när 27 företag från norra Europa fick chansen att möta bygg- och fastighetsbolag och andra intressenter på Living Lab 8 maj i Göteborg.

Main content

– Vi är jättenöjda! Living Labbet har varit avgörande för att hitta leverantörer som ska hjälpa oss att kunna växla över till fossilfritt byggande. Vi kommer vilja vill ha fortsatt dialog med alla leverantörer vi träffade under dagen, summerade Anders Hall från Lokalförvaltningen Göteborgs Stad.

Anders Hall är projektledare för den fossilfria förskolan Hoppet som börjar byggas i Göteborg i höst. Projektet ska sätta en standard för framtida byggprojekt i Göteborg och är en viktig kugge i arbetet med att nå Göteborgs Stads mål om en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050. 

Syftet med Living Lab-dagen var att Göteborgs Stad plus en mängd andra aktörer inom bland annat bygg- och fastighetsbranschen skulle få ta del av nya, innovativa lösningar inom fossilfritt byggande. Ett 150-tal deltagare från 8 länder inklusive Kina deltog och knöt nya affärskontakter. Nu väntas mötena leda till flera konkreta affärer.

27 företag på plats

– Vi fick in över 40 ansökningar från små till lite större företag som ville vara med och presentera sina produkter och lösningar den här dagen. Tillsammans med Lokalförvaltningen har vi gjort ett urval där 17 av dem fick möjlighet att både pitcha i två minuter från scenen, men också träffa ansvariga personer i enskilda möten. Ytterligare tio företag antog också erbjudandet att komma och delta och ställa ut, förklarade Carina Nowak från Business Region Göteborg och projektledare i det internationella projektet Northern Connections som stod bakom eventet.

Företagen kom från Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Skottland. Ett av dem var Zostera som använder gammal beprövad teknik för att ta tillvara ilandflutet ålgräs. Med moderna metoder gör de sedan om det till miljövänlig, välfungerande isolering för hus.

– Vi har knutit flera nya kontakter här. Det är ett fantastiskt arrangemang och mycket större än jag hade väntat mig, sa Kirsten Lynge från danska Läsö och en av grundarna till Zostera.

Image
Kirsten Lynge

”En trend på marknaden”

Hon fick medhåll av Xavier Flasse från det belgiska bolaget ISSOL som erbjuder specialdesignade, byggintegrerade solpaneler som kan fungera både som tak och väggfasader.

– Det finns ett stort intresse, inte minst i Skandinavien, för att skapa estetiskt snygga skal till byggnader som samtidigt tar vara på solenergin och omvandlar den till el. Den här dagen bekräftar den trend vi ser på marknaden just nu där klimatsmarta produkter efterfrågas alltmer, menade Xavier Flasse.

Image
living lab

En av produkterna som fick lite extra uppmärksamhet var det svenska start up-företaget Altereds munstycke som kan spara upp till 98 procent av vattenförbrukningen i vanliga kranar.

– Ni kommer själva att märka skillnaden. Om cirka 20 minuter efter min pitch kan ni gå ut och testa kranarna på toaletterna, lovade Urban Dalhov från Altered den närmare 150 personer stora publiken.

Många nya kontakter

Och han höll sitt löfte. Efter en del skruvande på både dam- och herrtoaletterna satt munstyckena snart på plats.

– För oss har det här varit en riktigt bra dag. Jag har träffat folk jag annars inte kunnat få kontakt med så lätt. Och jag är extra stolt över att kunna visa något väldigt konkret, som kan påverka här och nu. Alla som gått på toa under dagen har förhoppningsvis fått sig en tankeställare, sa Urban Dalhov.

Eventet arrangerades av Business Region Göteborg, Innovatum och Sustainable Business Hub inom ramen för Northern Connections – ett EU-projekt med 21 partners från regioner, städer och kluster i Nordsjöregionen.

Foton: RedDot Production

Print this page:

Tip a friend

Bottom content