Article image
Jessica Waller

Jessica Waller, Kungälv: Här finns ambitioner, stora hjärtan och visioner

"I Kungälv mäts inte storheten i meter utan i det vi drömmer om, satsar på och åstadkommer tillsammans", skriver Jessica Waller, näringslivsstrateg i Kungälvs kommun.

Main content

”I slutet av maj i år steg jag in i stadshuset i Kungälv som näringslivsstrateg för Kungälvs kommun. Snabbt blev jag insatt i arbetet som låg bakom platsvarumärket som får användas av i stort sett alla som vill marknadsföra Kungälv, vilket var nytt för mig och känns mycket generöst.

I Kungälv mäts inte storheten i meter utan i det vi drömmer om, satsar på och åstadkommer tillsammans. Här finns ambitioner, stora hjärtan och visioner. Här bor vi som ser storheten i vår litenhet, i vår historia, i närheten till älv och hav, till storstad och inte minst i alla människor som bor och verkar här, och som gång på gång fortsätter se och göra just det – storheter.

Det som lockade med Kungälv, den fjärde största kommunen i Göteborgsregionen, är utvecklingen i form av bland annat stadsutvecklingen i centrala Kungälv, det fantastiska läget i Göteborgsregionen samt starka varumärken inom besöksnäringen. 

Under min tid här har jag mött fantastiska företagare. De är både engagerade i att utveckla sina egna verksamheter och att vara med och utveckla kommunen. Det visar inte minst den tid några av dem lägger på att ta fram det nya näringslivsstrategiska programmet för Kungälv som utgår från den plattform Business Region Göteborg utvecklat för det näringslivsstrategiska arbetet i Göteborgsregionen och som i Kungälvs kommun processleds av Västsvenska Handelskammaren. Politiker och tjänstemän är också delaktiga, vilket gör att resultatet kommer att vara väl förankrat redan från början. I slutet av året ska arbetet vara klart.

Att arbetslösheten i kommunen är bland de lägsta i regionen tror jag att samhällskontraktet har bidragit till. Samhällskontraktet handlar om att tillsammans arbeta för ett socialt hållbart Kungälv och i dag är närmare 70 företag, föreningar och myndigheter med.

Infrastrukturen är bra, men kan bli ännu bättre. Bohusbanan behöver utvecklas med dubbelspår för att kunna bidra till regionförstoring. Blir det verklighet finns det förutsättningar för såväl Kungälvs kommun som för hela Göteborgsregionen, som har den starkaste tillväxten i sysselsättning och lönesumma av Sveriges storstadsregioner, att fortsätta den utveckling vi har i dag.”

Jessica Waller, näringslivsstrateg, Kungälvs kommun

 

En möjlighet

  • Engagerade företagare som arbetar tillsammans med kommunen. Tillsammans kan vi göra stordåd.

En utmaning

  • Näringslivsklimatet. Vi behöver jobba med att bli mer effektiva, vilket leder till snabbare handläggning. Vi bör också jobba med att öka förståelsen för företagens villkor, utan att för den skull rucka på rättssäkerhet. Genom dialog tror jag att vi kan komma långt och det näringslivsstrategiska programmet kan ge oss en gemensam plattform för detta arbete.
Färgbox

Fakta Kungälv
Invånarantal: 45 086
Arbetsställen: 5 280
Anställda: 16 587
Största privata arbetsgivare: ICA Sverige AB (775 anställda)
Tillväxt under 2000-talet: 6 919 fler invånare, 4 061 fler jobb, 1 741 fler arbetsställen

Print this page:

Tip a friend

Bottom content