Article image
Kajsa Jernqvist, Lilla Edet

Kajsa Jernqvist, Lilla Edet: ”Vi hjälps åt, samarbetar och bryr oss om varandra”

”Det är jätteroligt att det går så bra för företagen i kommunen. Det är också roligt att se att det kvinnliga nyföretagandet växer starkt”, skriver Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edet.

Main content

”Lilla Edets kommun har under flera års tid varit inne i en positiv tillväxtfas med hög inflyttning och expansivt bostadsbyggande. Vi har mycket att bjuda på – vacker natur, vildmark inpå knuten, närproducerad mat, goda kommunikationer, närhet till större städer samtidigt som vi har fördelen att vara det lilla samhället med nära till service och till varandra. Allt detta tillsammans ger oss möjlighet till det goda livet och efterfrågan på bostäder och handel ökar. Vi är starka inom områden som lager, logistik och processkunnande och vi har en stark utvecklingspotential inom områdena friluftsliv och turism.

Det syns också att det går bra för företagandet i Lilla Edet, som placerar sig högt i mätningar. Förra året placerade sig Lilla Edet på plats 21 bland Sveriges 290 kommuner i Företagarnas undersökning om lönsamheten bland aktiebolag i Sverige. Här placerade sig Lilla Edet främst bland kommunerna i Göteborgsregionen.

Det är jätteroligt att det går så bra för företagen i kommunen. Det är också roligt att se att det kvinnliga nyföretagandet men även ungas nyföretagande växer starkt. Konjunkturen har gått på högvarv och för företag inom hår- och skönhetsvård samt hälsa och sjukvård är lönsamheten på hög nivå, liksom inom bemanningsbranschen. Många har inte betraktat hår- och skönhetsvård som en bransch att räkna med, men den här undersökningen bevisar motsatsen. Starka och välmående företag är viktigt för kommunens utveckling och attraktivitet.

Företagarna i Lilla Edet ger kommunens myndighetsutövning ett högt betyg i Insiktsmätningen 2018 och högst betyg får vi i bemötande. Resultatet redovisas som ett Nöjd-Kund-Index (NKI).

Senast vi var med i undersökningen var 2015, då var vårt NKI 68 och nu har vi 73. Det är en riktigt bra ökning som vi är stolta över. Godkänd nivå är NKI 62–69. Det visar att våra tjänstepersoner är målinriktade och har ett engagemang för att våra företagare ska få en allt bättre service för att kunna fortsätta utveckla sina företag.

Man slås av att Lilla Edet har en god företagsanda överlag. Vi hjälps åt, samarbetar och bryr oss om varandra också företag emellan. I en småföretagarkommun som vi är finns det så många vinster med att arbeta på det sättet, det har företagarna också upptäckt.” 

Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edet
 

Två möjligheter …

  • Lilla Edet har ett gynnsamt läge längs Göta älv med närhet till både Göteborg, Trollhättan och Uddevalla. Stora satsningar har gjorts på infrastrukturen i regionen och det finns goda kommunikationer med både tåg och motorväg E45.
  • Närhet och dialog mellan näringsliv, beslutsfattare och tjänstepersoner stärker oss och skapar en god företagsanda.

… och en utmaning:

  • Brist på verksamhetsmark i kommunen är en utmaning som kräver en stor insats.
Färgbox

Fakta Lilla Edet

Invånarantal: 14 133
Arbetsställen: 1 466
Anställda: 4 343
Största privata arbetsgivare: Essity (cirka 450 anställda)
Tillväxt under 2000-talet: 1 102 fler invånare, 1 225 fler jobb, 485 fler arbetsställen

 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content