Article image
Li Shufu Che Jun, Ann-Sofie Hermansson

Kinesiska intresset för Göteborg fördjupas

Geelys göteborgsetablering väcker stort intresse på hög nivå i Kina.  Zhejiangprovinsens högste politiske företrädare har träffat den politiska ledningen i Göteborg.

Main content

Tidigare i somras tecknades avsiktsförklaringen för Geelys innovationscenter på Lindholmen med plats för 3 500 anställda. Sista veckan i augusti fick Göteborgs Stad besök av en 15 personer stark delegation från den kinesiska provinsen Zhejiang där Geely har sitt huvudkontor. I delegationen ingick bland andra Che Jun, guvernör och partisekreterare för Kinas kommunistiska parti i Zhejiang, samt Li Shufu, huvudägare och styrelseordförande i Geely och styrelseordförande i Volvo Cars.
 – Att kineserna skickar en så stor delegation med den politiskt tyngste företrädaren för provinsen i spetsen visar på betydelsen av Geelys etablering i Göteborg och att man är angelägen om att fordonsklustret här ska växa sig ännu starkare, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Delegationsbesöket är en viktig del i det alltmer fördjupade samarbetet mellan Zhejiangprovinsen och Göteborgsregionen, där Geelys ägarskap och investeringar i Volvo Cars, CEVT och det nu planerade innovationscentret har varit de stora dörröppnarna. Geelys framgångar ses på med beundran i Kina och fler vill vara med och ta del av möjligheterna i Göteborgsregionen. I samband med att nyheten om Geelys innovationscenter talade Geelys projektledare och CEVT:s vice vd Gang Wei också om att ytterligare kinesiska företag verksamma inom fordonsindustrin visat intresse för att etablera sig i Göteborgsregionen.
 
Delegationen besökte först Astra Zeneca i Mölndal (här medverkade inte Mr Li) för att efter lunch besöka Volvo Cars i Torslanda och CEVT på Lindholmen. Göteborgs Stad representerades av bland andra kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. Mr Li stod som värd för lunchen.
 
 

Image
Kinesisk delegation

Business Region Göteborg har en fortsatt koordinerande roll kring Geelys nya innovationscenter. Nu ska en detaljplan för tomten på Lindholmen tas fram, något Älvstranden Utvecklings AB:s vd Lena Andersson tidigare sagt förhoppningsvis ska ta max ett och ett halvt år.
– Arbetet med detaljplanen har startat i rekordfart och är högprioriterat, säger Henrik Einarsson.
 
Under hösten väntas också regeringen ge besked var det nationella testcentret för elfordon placeras. På Business Region Göteborgs konjunkturseminarium i juni sa RISE vd Pia Sandvik att hon tror det kommer hamna i Göteborg.
– För fordonsindustrin och Geely i synnerhet är testcentret en viktig del i ekvationen, säger Henrik Einarsson, säger Henrik Einarsson.

Print this page:

Tip a friend

Bottom content