Article image
Konsten att lyssna är vägen till investerarens hjärta

Konsten att lyssna är vägen till investerarens hjärta

Att få investerare och entreprenörer att mötas är en förutsättning för den långsiktiga företagsutvecklingen i Göteborgsregionen. En plats för detta är det årligen återkommande eventet Connect2Capital. 
– Här skapar vi en miljö där investerare och bolag kan hitta nya affärsmöjligheter, säger Malin Kjällström, affärsutvecklare på Connect Region Väst och projektledare för Connect2Capital.

Main content

I mitten av november var det dags för 2019 års upplaga av Connect2Capital. Omkring 400 personer samlades på Clarion Hotel Post i Göteborg för att skapa nya affärsmöjligheter. Under två intensiva dagar fanns möjlighet att delta i förbokade möten, mingla på öppna mötesytor eller låta sig inspireras av de många programpunkterna där samtal om relevanta ämnen kombinerades med företagspitcher.

– Jag hör att deltagarna säger att de knyter massor av kontakter här och att det lägger en grund för en vidare diskussion, säger Malin Kjällström.

Bakom eventet ligger organisationer som Connect Sverige, Business Region Göteborg, Almi, Näringslivsgruppen och Västra Götalandsregionen. Syftet är att skapa en mötesplats för entreprenörer och investerare. Förutom att bjuda in investerare från närområdet har man arbetat för att få in flera större nordiska aktörer.

– I Göteborg finns kapital inom industrin, men det saknas investerare med ett bredare perspektiv och som kan gå in i större kapitalrundor. Därför vill vi väcka nyfikenhet för Göteborg och Västkusten i de nordiska länderna och visa att det är en plats där det lönar sig att investera, säger Malin Kjällström.

För Connect2Capital är det viktigt att hålla en hög profil och god kvalitet på såväl möten som scenprogram. För bolagen som får chansen att presentera sig från scen gäller det att vara påläst och veta vilka de vill nå med sin pitch.

– Om man ska lyckas med sitt bolag och förverkliga sin idé gäller det att kunna presentera både sig själv och sin idé på ett bra sätt. Det är med din pitch som du har möjlighet att väcka intresse hos investerarna. Med det sagt har alla som presenterat sig under årets event varit riktigt grymma.

Oavsett om du ska besöka ett forum som Connect2Capital, träffa en enskild investerare eller mingla på ett event är det bra att vara förberedd och ha tänkt igenom vad du vill säga. Men lika viktigt som att berätta om dig själv och din idé är det att kunna lyssna på personen du pratar med. Och lyssna ordentligt.

Citat

Ska du lyckas med att hitta kapital kan du inte bara dyka upp – du måste veta hur investerarna jobbar, vad de behöver veta och varför de ska ge just dig av sin tid.

– Om du som entreprenör är ute efter en investerare som ska lägga tid och pengar på dig och ditt bolag kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att göra din hemläxa och verkligen förstå din tänkta investerare. Ska du lyckas med att hitta kapital kan du inte bara dyka upp – du måste veta hur investerarna jobbar, vad de behöver veta och varför de ska ge just dig av sin tid. Innan en investering kan du vara helt säker på att investerarna kommer att granska dig ordentligt, och jag tycker nog att många entreprenörer och bolag behöver bli bättre på att göra detsamma.

Årets Connect2Capital samlade omkring 400 personer. Det ger en potential av 900 one-to-one-möten. Malin Kjällström kan inte svara på hur många möten som skedde eller vad dessa kommer att resultera i, men lovar att Connect Väst kommer att följa upp eventet och använda deltagarnas åsikter till framtida tillställningar.

– Connect2Capital ska vara årligen återkommande. Av olika skäl kommer vi dock att satsa på mindre evenemang under 2020 för att komma med en uppdaterad version av Connect2Capital i februari 2021.

Tills dess vill Malin uppmana entreprenörer, innovatörer och företagare att träna på att pitcha och nätverka.

– Vi kan skapa mötesplatsen och hjälpa bolag att stärka sin innovationskraft genom att skapa förutsättningar och arrangemang där företagare och investerare kan mötas. Men du som entreprenör måste göra resten. Tycker du att det är svårt – ta hjälp och ha med det i din plan för bolaget. Att kunna sälja in din idé är en förutsättning för framgång.

c2c
Årets Connect2Capital samlade omkring 400 personer. Det ger en potential av 900 one-to-one-möten, berättar Malin Kjällström.


Malins tips för nätverkande:

* Träna på din hiss-presentation. Se till att den är kort, slagkraftig och att du får fram det som verkligen är viktigast.
* Förbered din pitch och se till att du pitchar rätt sak för rätt målgrupp.
* Läs på och gör din hemläxa. Bestäm före eventet vem du vill prata med och varför den personen ska vilja prata med just dig. 
* Lyssna och ta till dig vad andra säger – anpassa dina svar och se till att ni pratar om samma sak.

Färgbox

Organisatörer av Connect2Capital:
Almi, Business region Göteborg, Connect Sverige, Näringslivsgruppen Göteborg&Co och Västra Götalandsregionen.

Partners:
Collector bank, Swedbank, Fondia, Gu Ventures, Innovation startup, Nasdaq, Almi Invest, Qalora, WRebit och Dynamis investment partner.

Läs mer på www.connect2capital.org

 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content