Article video

Lena Apler, Collector: Det krävs en entreprenörssjäl

Efter ett turbulent år för Collector bank gick grundaren Lena Apler in som tillförordnad vd. På Business Region Göteborgs konjunkturseminarium på Göteborgsoperan pratade hon om branschens utmaningar, om digitalisering och om ledarskap.

Main content

Hon väljer äpplen framför päron, hund framför katt och Singapore framför Luxemburg men när hon ska välja tillväxt eller lönsamhet fusksvarar hon blixtsnabbt ”tillväxt med lönsamhet”.  

– Jag är så mycket old school att jag inte skulle orka leva med ett bolag som förlorar mer och mer pengar och växer och växer. Jag beundrar Spotifys grundare och andra som kör på så det ryker trots att förlusterna ökar. Då växer jag hellre lite långsammare och har lönsamheten med mig.

Lena Apler är grundare och sedan en tid återigen tf vd för den digitala nischbanken Collector bank med huvudkontor i Göteborg. Hon började jobba inom finansvärlden redan 1974 när hon fick en praktikplats på SEB och startade Collector 1999. På senare år har hon utvecklats till en av Sveriges mäktigaste tech-investerare, både privat och via Collector Ventures.

I samband med att Business Region Göteborg presenterades den senaste konjunkturrapporten på Göteborgsopera den 20 juni var Lena Apler inbjuden till ett samtal med Business Region Göteborgs Kajsa Dahlsten om de utmaningar Collector och hela branschen står inför, vilket ledarskap som krävs för att ta sig an utmaningarna och vad digitaliseringen medför för förändringar.

Det senaste året har varit turbulent för Collector. Två finanschefer och två vd:ar har lämnat banken – den senaste vd:n, Liza Nyberg, fick gå efter bara nio månader på posten eftersom Collectors styrelse inte varit helt nöjd med det senaste halvårets utveckling. Lena Apler gick då in som tillförordnad vd i väntat på att nye vd:n, Martin Nossman från Handelsbanken, tillträder den 1 augusti.

Vilka blir hans främsta utmaningar?

– Det är inte ett enkelt jobb att vara vd i ett tillväxtföretag med väldigt höga ambitioner och som dessutom är en bank med allt vad det innebär i en regulatorisk omvärld med Finansinspektionen och annat. Och dessutom lyfta det på Stockholmsbörsen, säger Lena Apler.  

– Sedan är det naturligtvis, för att ta fram elefanten i rummet, en utmaning att ta över ett bolag där grundaren finns kvar som ordförande och aktieägare. Men jag tror att vi kommer ha ett väldigt bra samarbete, det känns som ett väldigt starkt team redan nu.

Du har sagt att det krävs en annan typ av ledarskap för att leda Collector genom de förändringar som ligger framför er. Vilken typ av ledarskap då?

– Det krävs en entreprenörssjäl. Vi har skapat en kultur där innovation är en viktig del, man får lov att testa sina idéer, man får lov att göra fel, man tar beslut väldigt snabbt. Och det skiljer sig ganska mycket från traditionella miljöer.

Och ändå kommer Martin Nossman från Handelsbanken …

– Det var min största invändning mot Martin – hur kan jag bli övertygad om att han är en entreprenör när han jobbat 17 år på Handelsbanken? Det är svårt att se. Men jag hade fel. Han har varit intraprenör i Handelsbanken och varit väldigt förändringsbenägen. Han tröttnade på Handelsbanken och lämnade efter 17 år – och då är man ganska entreprenöriell tycker jag.

Hur karaktäriserar du ditt eget ledarskap?

– Jag är nog känd för att vara väldigt rak, öppen och tydlig. Tuff säger en del, krävande säger säkert en del. Men också väldigt lyssnande. Och jag är väldigt energisk själv och kan få med mig och entusiasmera folk. Dessutom är jag tillgänglig. Jag går runt mycket och där fångar man ju upp mycket.

Branschen befinner sig i en transformation genom digitaliseringen. Vilka möjligheter ser du som vd för en digital nischbank i detta?

– Vi är en digital bank från början, vi har inga bankkontor, inga gamla strukturer, ingenting, så för oss är det en nästan helt och hållet möjlighetsbaserad inställning som gäller. Vi kan nå ut till väldigt många fler kunder, vi kan jobba mycket effektivare internt och förhoppningsvis vara lite mer lyhörda för kundbehov.

Yngre kunder är uppfostrade att jämföra priser och kolla upp vad som är bäst och billigast, ett beteende de kommer ta med sig ut i livet menar Lena Apler. Därför måste branschen hela tiden vara på tårna.

– Man kan inte längre förvänta sig att man blir kund i en bank och sedan stannar resten av livet. Man kommer vara bankotrogen i hela sitt liv precis som man byter elleverantör eller köper kläder på olika ställen.

Nytt kundbeteende ställer också nya krav på er egen kompetens. Ni rekryterar fler ingenjörer och programutvecklare än ekonomer samtidigt som efterfrågan på civilingenjörer enormt – hur gör ni för att attrahera dem till banksektorn?

– Vi trycker inte så hårt på att vi är en bank, det är inte den hottaste branschen i stan. Det var någon som sa att vi är ett it-bolag med banklicens och det är klart att det lockar mer. Men vi får inte glömma att bank är vår huvudverksamhet. Det måste finnas en balans mellan affärssidan och it. Alla måste jobba tätt ihop och det måste finnas en tydlig kundnytta med tekniken.

Av Collectors 420 anställda på huvudkontoret i Göteborg är cirka 150 it-folk och man har haft lättare att hitta rätt kompetens här än kollegerna i Stockholm som måste slås mot aktörer som Spotify och Klarna. En fördel alltså att verka i Göteborg trots att landets finanscentrum ligger i Stockholm.

Annars är hon lite kluven till företagsklimatet i Göteborg.  

– Man bryr sig inte så mycket tycker jag från det offentligas håll. För Collectors del spelar det inte så stor roll för vi är så pass stora nu och får uppmärksamhet men alla startups skulle behöva lite mer positiv energi från alla håll, inte minst det offentliga. Det behöver inte innebära att man ska ge subventioner eller stödja verksamheten ekonomiskt, det finns andra sätt att stödja. Man skulle kunna anordna events och hubbar där startups kan träffas och korsbefrukta sig.

Med riskkapitalarmen Collector Ventures har man gjort dryga 20-talet strategiska investeringar i fintech-branschen och Lena Apler har själv seglat upp som en av landets främsta startupinvesterare.  

– Skälet att vi startade Collector Ventures var att vill ville ta till vara på all innovationskraft utanför Collector. Istället för att anställa massa folk sa vi att det är bättre att vi köper in oss i spännande startups där vi tror att det finns en framtid.

Eftersom Lena Apler själv lyckats med sin resa är det trevligt att investera i små nya startups har hon sagt i en tidigare intervju. Hon vet hur svårt det är att få kapital i början och det är inte alltid så lätt att vara ett nytt bolag och veta hur man ska orientera sig.  

– Man får skapa förutsättningar här. Kapitalet kommer gärna hit, det spelar inte så stor roll om riskkapitalisten sitter i Stockholm, bara startupbolaget blir kvar och växer i Göteborg.

Video
Print this page:

Tip a friend

Bottom content