Article video

Lindholmen – fordonsklustret, kompetensen och framtiden

Hur kunde ett nedlagt varvsområde utvecklas till en ledande innovationsmiljö? Varför är den så unik och vad betyder den för Göteborgsregionens utveckling? Vi låter några röster berätta om nycklarna bakom Lindholmens framgång. 

Katarina Brud, Director på MobllityXlab, pratar om fordonsklustret, kompetensen och framtiden.

Main content

Fordonsklustret

”På MobilityXlab erbjuder vi unga företag med innovativa idéer möjligheten till strategiskt samarbete med sex stora globala industribolag inom bilindustrin och uppkoppling – CEVT, Ericsson, Volvo Cars, Volvo Group, Zenuity och Veoneer. Man kan säga att vi är gränssnittet mellan storbolagen och startupvärlden och för att ett startup-bolag ska komma in här krävs att minst två av våra partners har intresse i bolaget.

Citat

Vårt kluster inom fordon och uppkoppling i kombination med den svenska samverkanskulturen gör Lindholmen helt unikt och det är därför det funkar så väl tror jag.

Det är spännande att finnas i hjärtat av Lindholmen. Industribolagen ligger alldeles i närheten och tillsammans med alla startups och tillväxtbolag skapas ett fantastiskt dynamiskt ekosystem. Sedan har vi ju universitet utanför dörren, vi har AI Innovation of Sweden som placerat sig nästgårds, och inom kort också Geelys innovationscenter. På andra sidan Lundbyleden växer dessutom Campus Lundby fram. Allt detta ger en rad synergier. Vårt kluster inom fordon och uppkoppling i kombination med den svenska samverkanskulturen gör Lindholmen helt unikt och det är därför det funkar så väl tror jag. Det är verkligen ett helt fantastiskt kluster vi skapat här.

Vi vill hitta de bästa lösningarna och innovationerna för framtidens mobilitet och söker efter startups och tillväxtbolag över hela världen. Då märker vi vilken stark attraktionskraft fordonsklustret på Lindholmen har. Vi har varit i kontakt med bolag som säger att de vill etablera sig någonstans i Europa – och då tittar de på Lindholmen. Det säger någonting om vårt fordonsklusters attraktivitet.”

Kompetensen

”Det är häftigt att 2019 kunna säga att det fortfarande är när vi möts som det händer saker. Vi behöver tekniken men vi måste alltjämt ses för att det ska kunna hända grejer och för att vi ska kunna utveckla ny kunskap. MobilityXlab är en neutral mötesplats där vi samlar små och stora bolag och människor med olika bakgrund och nationalitet och skapar en yta där olika insikter och perspektiv bryts med varandra i en multinationell miljö mitt i Göteborg. Det här nya sättet att mötas och samarbeta präglas av förtroende, nyfikenhet, flexibilitet och mod att våga dela med sig. Hade vi varit innanför ett storbolags väggar hade det lätt kunnat bli just det bolagets kultur som präglat verksamheten. Kommer vi däremot från olika håll och sitter på en neutral yta kan vi tillsammans skapa en helt ny kultur.

Citat

AI är en del av framtiden, det är en lika viktig del av framtidens lösningar som hållbarhet. AI måste helt enkelt finnas med. Därför är det väldigt spännande med det nya AI-centret.

Under hösten 2018 har vi fokuserat på att hitta startups som ska använda en plattform för AI. AI är en del av framtiden, det är en lika viktig del av framtidens lösningar som hållbarhet. AI måste helt enkelt finnas med. Därför är det väldigt spännande med det nya AI-centret. Att det hamnade på Lindholmen visar vilken nationell betydelse den här platsen har. Såväl en del av våra partners som våra startups är djupt involverade i AI-centret. 

Det vi börjar se nu efter att ha varit igång sedan hösten 2017 är många givna samarbeten men också att det skapats något helt nytt som en konsekvens av att man varit i den här miljön, serendipity, ”ödets lyckokast”, som det brukar kallas. Det bygger helt ny kompetens i regionen.”

Framtiden

”Framtiden stavas innovation men vägen dit är inte alltid rak, utvecklingen går gärna i krokiga banor. Det här x:et, det oväntade, vad som kommer ut ur ekvationen, vet vi ju inte. Kanske ska vi inte sikta mot ett givet mål för då är vi inte så innovativa. Däremot vet vi att vi måste rusta oss för förändringen och där har vi ett ekosystem på Lindholmen som erbjuder fantastiska möjligheter. Det ska bli spännande att se vad som kommer ur det.

Citat

Vi jobbar med samverkan och det är det som krävs också i framtiden, det går inte att göra saker själv längre. Och resultaten kommer som sagt visa sig även om vi inte vet vilka de är nu. 

Vi jobbar med samverkan och det är det som krävs också i framtiden, det går inte att göra saker själv längre. Och resultaten kommer som sagt visa sig även om vi inte vet vilka de är nu. Vår framtid hänger på att vi fortsätter att skapa möten, att vi tillåts vara den här platsen där det faktiskt labbas – mötena är labbet kan man säga. Och den resa vi påbörjat med MobilityXlab fortsätter, vi är ett komplement till industribolagens andra innovationsprocesser. Jag är övertygad om att det kommer finnas en självklar plats för det vi gör under lång tid.

Lindholmen är en superspännande miljö att samverka i och i framtiden tror jag att området kommer vara ett än mer ledande center i världen för mobility. Man märker ju hur det bubblar redan nu. Jag jobbade här för första gången för tio år sedan och när jag kom tillbaka möttes jag av en helt annan puls. Man blir nästan chockad över att se hur mycket som byggs och vilken multinationella arena det blivit. I dag pratar verkligen folk i mobilityvärlden om Lindholmen."

Färgbox

MobilityXlab

MobilityXlab drivs av de sex partnerbolagen CEVT, Ericsson, Volvo Cars, Volvo Group, Veoneer och Zenuity. Man erbjuder unga företag med innovativa idéer möjligheten till strategiskt samarbete för att utveckla gemensamma projekt och lösningar inom framtidens mobilitet.

 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content