Article image
Den 31 augusti är det dags för Ringöns årliga Ö-fest och alla är välkomna! Affisch: Marion Igorra

Ö-festen på Ringön skapar samverkan och lockar nya etableringar

Ringön är på väg att bli en energifylld och spännande stadsdel i Göteborg, där företagarna blir fler och fler och samarbeten mellan företag ökar. Här finns fortfarande utrymme för fler och hyrorna är rimliga. Nu arrangeras Ö-Festen för fjärde året i rad av Saltet på Ringön som är en del av Business Region Göteborg. Vi ställer några frågor till Matilda Lindvall, en av tre eldsjälar på Saltet.

Main content

Varför ordnar Saltet en gatufest?
- Av lite olika anledningar. Först och främst så ser vi det som ett gemensamt projekt för alla som verkar här ute på ön, ett sätt att skapa sammanhållning och vi-känsla. Det är alltid en mängd företag härifrån som är med och fixar festen ihop med oss men exakt hur många som är med vet vi när vi öppnar grindarna kl. 12 på lördagen.

- Ett annat syfte är att visa upp Ringön för intresserade företag och verksamheter. Vi vill att ännu fler ska hitta hit och det finns fortfarande plats för fler. Och sist men inte minst så vill vi ordna en kul fest för alla som vill i stan. Förra året kom det 15 000 personer. Det är roligt!

Berätta lite om vad som händer på festen i år.  
- Massa men också ganska likt alla andra år. Vi vet sällan exakt förrän vi ser det på gatan.
Men vi vet att det blir mat från hela världen, livemusik, en stor Ringöloppis där företagen gjort vindsröjning, skördefest i en annan trädgård, utomhusbio, konst, öppna hus och dörrar och massa annat bus. Festen är på Järnmalmsgatan längs med älven. Swap Meet succén från förra året är tillbaka med vackra gamla bilar, båtar och hojar. Och om vädret tillåter utlovas även uppvisning av en Dragster (jättesnabb bil :) ) på Swapen. Den ska inte köra såklart men kanske starta så hela stan kan höra ljudet av den.

Hela programmet finns på Facebook (Program för Ö-Festen kommer dagarna innan på Facebook, saltet.org och @saltetparingon).

Image
- Här finns fortfarande utrymme och hyrorna är rimliga, Matilda Lindvall, en av eldsjälarna som driver Saltet och utvecklingen av Ringön. Foto: Emelie Asplund

Berätta om utvecklingen sedan projektets start och hur intresset för Ringön som etableringsplats för företag har utvecklats.
- Vår utgångspunkt har varit att Göteborg kan bli mycket bättre på att ta hand om allt det viktiga och vackra som händer utanför det etablerade eller i marginalen, och att det underlättar om man testar ett nytt, mer uppmuntrande, förhållningssätt på en begränsad geografisk yta. Det skapar större flexibilitet. Ringön är en bra plats för det. Här finns fortfarande utrymme och hyrorna är rimliga.

Drygt 50 nya företag har etablerat sig här sen vi kom hit och nya kommer hela tiden. Men minst lika viktigt är att det gamla stannar och att det finns ny social struktur härute som gror. Det pratas lite mer. Man hejar lite oftare på grannarna. Det gäller såklart inte alla men det är något vi ofta får höra. Folk hittar till varandra och vill jobba ihop, det är underbart.


- Nästa steg är att det öppnas kvällsrestauranger och andra sociala mötesplatser som ett fik som har öppet efter kl, 15 exempelvis. Det längtar folk efter härute. Tur att det händer nu med! Flera är på gång och till hösten ser vi mer.
 
Till sist - hur tar man sig till ö-festen?

- Gå, cykla eller ta spårvagnen eller bussen. Från Frihamnens hållplats är det 10 minuters promenad till festgatan. Bilen funkar också men det kan vara svårare att hitta en parkering.

Välkomna alla!

 

Ö-festen 2019 är ett samarbete mellan flera företag och verksamheter på Ringön, Ringöns Fastighetsägarförening, Park- och Naturförvaltningen, Fastighetskontoret, Saltet på Ringön, Business Region Göteborg och Göteborg2021.

Print this page:

Tip a friend