Article image
Så tog Systembolaget hjälp av Business Region Göteborg för att ta socialt ansvar

Så tog Systembolaget hjälp av Business Region Göteborg för att ta socialt ansvar

Under loppet av några månader har samarbetet mellan organisationerna blomstrat och mynnat ut i att långtidsarbetslösa fått både praktik och anställning på Systembolaget.  

Main content

Det var på ett seminarium om jämställd kompetensförsörjning i mars 2019 som Anders Lilja, Systembolagets områdeschef i Göteborg, Linda Eriksson, butiksansvarig Gårda och Adéle Alm, Butikschef Olskroken lyssnade till Lena Sultanovic Magnusson, projektledare på Business Region Göteborg. Lena berättade om Business Region Göteborgs initiativ Tillsammans river vi murarna, ett initiativ som ska göra det enkelt för företag att ta socialt ansvar. Systembolaget hade länge funderat på hur de kunde ta socialt ansvar i sitt närområde samt hur de kunde nå och attrahera en större mångfald att söka jobb hos dem.  

- Det kändes helt rätt när jag hörde om Tillsammans river vi murarna. Vi har sugit på den här karamellen länge och har velat göra något och så hittade vi plötsligt en ingång som kändes enkel och bra, säger Linda. 

-  Vi har ett viktigt ansvar som statlig arbetsgivare att spegla hur samhället ser ut. Vi vill möta alla kunder i Sverige och då behöver vi mångfald för att spegla hela Sverige. Men vi har haft svårt att få en mångfald på våra Systembolag, vi inte har fått in bredden på sökande helt enkelt. Där har Business Region Göteborg varit en bra väg in för att hitta en större målgrupp, berättar Anders. 

Efter mötet i mars kopplade Business Region Göteborg ihop Systembolaget med Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad. Sedan dess har det gått undan. I maj höll Systembolaget sin första presentation för långtidsarbetslösa på Kompetenscenter Angered. Redan en vecka senare höll Systembolaget sin andra presentation för arbetssökande, denna gång på Kompetenscenter Hisingen. Stadens Kompetenscenter har skapats för att samordna och samla arbetsmarknadsinsatser, vägledning och vuxenutbildning för arbetssökande under ett och samma tak. Utöver träffarna på Kompetenscenter har Systembolaget haft ett studiebesök samt ett kombinerat studiebesök och informationsträff i butik. Presentationerna och träffarna gav ringar på vattnet och deltagarna fick möjlighet att skicka in sitt CV efter träffarna.  

Image
Så tog Systembolaget hjälp av Business Region Göteborg för att ta socialt ansvar

Systembolaget började alltså sin resa tillsammans med Business Region Göteborg i mars 2019 och har i skrivande stund, tio månader senare, haft två presentationer, två studiebesök, deltagit och föreläst på nätverket för arbetsmarknadsintegration och haft åtta praktikanter. En av praktikanterna fick anställning i slutet av 2019 och Systembolaget tror och hoppas att flera utav de andra praktikanterna också kommer få en anställning under 2020. Nu i januari räknar de med att få igång ytterligare fyra praktikanter. 

- Det är ett fantastiskt arbete Systembolaget har gjort! De har under några månader bidragit till att människor, som tidigare stod långt ifrån arbetsmarknaden, har kommit i eller närmare arbete. Med en stark vilja till förändring och ett enormt driv har de kommit långt på kort tid, säger Lena Sultanovic Magnusson.   

- Ibland krävs det att någon eller några kickar igång, men när det väl är i rullning så kommer engagemanget av sig självt och det växer snabbt. Våra medarbetare känner stolthet över initiativet. Det är enkelt bara man börjar! säger Linda. 

Image
Så tog Systembolaget hjälp av Business Region Göteborg för att ta socialt ansvar

Nu kan insatserna växa även på Systembolag utanför Göteborg. Adéle och Linda har fått möjlighet att berätta om hur de tagit socialt ansvar, för Systembolag runt om i Sverige.  

- Nu ska vi presentera konceptet som vi har skapat genom Tillsammans river vi murarna för andra Systembolag runt om i Sverige. Vill visa hur enkelt det faktiskt är att ta socialt ansvar! säger Adéle.  

”Tillsammans river vi murarna” är ett initiativ av Business Region Göteborg som gör det enkelt för företag och organisationer att bidra till ett socialt hållbart Göteborg. Tillsammans hjälps vi åt att riva de murar som odlar utanförskap och stänger ute stadens sanna potential. Initiativet är en del av Göteborgs Stads arbete för en Jämlik stad. 

Aktiviteterna i Tillsammans river vi murarna sker i samarbete med Göteborgs StadArbetsmarknad och vuxenutbildning och GöteborgsregionenKompetenscenter är en del av Arbetsmarknad och vuxenutbildning. 

Print this page:

Tip a friend

Bottom content