Article image
Systembolaget vill spegla hela Sverige på sin arbetsplats

Systembolaget vill spegla hela Sverige på sin arbetsplats

Systembolaget vill skapa en större mångfald i sin personalstyrka och bredda perspektiv, bakgrund och utgångspunkt. Därför anordnade Systembolaget, genom Business Region Göteborg, en presentation för arbetssökande om hur det är att jobba på Systembolaget, med målsättningen att locka praktikanter till arbetsplatsen.

Main content

Adéle Alm, butikschef Bäckebol, Anders Lilja, områdeschef Göteborg City och Linda Ericsson, butikschef Gårda, var på plats på Kompetenscentrum i Angered för att presentera Systembolaget för arbetssökande.

Hur kommer det sig att Systembolaget vill ta socialt ansvar i Göteborg?
- Vi vill vara en god arbetsgivare och en bra förebild. Vi har ett viktigt ansvar som statlig arbetsgivare att spegla hur samhället ser ut. Alla människor ska vara välkomna till oss och det gäller inte bara våra kunder utan även våra medarbetare. Vi vill möta alla kunder i Sverige och då behöver vi mångfald för att spegla hela Sverige. Till exempel strävar vi efter en mångfald av språk. På Systembolag runt om i dag i Göteborg pratas bland annat, förutom svenska, dari, farsi, finska, grekiska och teckenspråk. Det är väldigt viktigt för oss att ta ansvar och förhoppningsvis ger det ringar på vattnet, säger Anders Lilja.

Vad har du för råd till företag i Göteborg som vill ta socialt ansvar?
- Hänga i och ta kontakt med organisationer som kan hjälpa till, för det finns jättemånga när man väl börjar titta på dem. Det är som att lyfta på ett lock när man väl får upp ögonen, säger Anders.

- Ett annat råd är att verkligen ta sig tiden, trots att det ofta kommer saker i mellan och det lätt nedprioriteras. Fortsätt ändå och fastna inte i gamla hjulspår. Jag har pratat med många av mina butikschefer som tycker att det här ska bli väldigt roligt. Så mitt råd är att ta sig tiden och ha tålamod, för det är oerhört berikande, berättar Anders.  

Hur har upplägget varit med Business Region Göteborg?
- Jag tycker det har varit jättebra. När jag tog kontakt hade vi möte jättefort. Smidigt, bra kontakt och snabba vägar. Vi har jobbat med socialt ansvar ganska länge och vi har lyckats bättre med att hitta personal och personer som har funktionsvariationer men vi vill spegla samhället och Sverige ännu mer. Vi har haft svårt att få en mångfald då vi inte har fått in bredden på sökande helt enkelt. Där har Business Region Göteborg varit en bra väg in för att hitta en större målgrupp, berättar Anders.

 

Aktiviteterna sker i samarbete med Kompetenscenter och Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad.

Print this page:

Tip a friend