Årets finansprofil har skapat en grön, global våg

Göteborgs Stads finanschef, Magnus Borelius, berättar i en intervju med Business Region Göteborg hur stadens satsning på gröna obligationer har fått efterföljare över hela världen. Unik koppling mellan finans och hållbarhet imponerar.
Årets finansprofil har skapat en grön, global våg

Magnus Borelius är Årets Finansprofil 2016, utsedd av FinansKompetensCentrum vid Business Region Göteborg. Han får utmärkelsen för den djärva satsning på gröna obligationer som han ligger bakom.

Sedan 2013 har staden lagt om tio procent av sina lån så att pengarna är öronmärkta för klimatvänliga investeringsprojekt. Som säkerhet utfärdas så kallade gröna obligatione.
Den internationella uppmärksamheten kring satsningen har varit enorm. För ett par veckor sedan var Magnus Borelius på plats i Marrakech under COP 22 för att ta emot FN:s klimatpris Momentum for Change.

Städer, regioner och företag följer nu Göteborgs exempel.
- Det är fortfarande en liten marknad men med en väldigt stor tillväxtkraft i sig, 
Hela intervjun kan ses via länken nedan.

Det årliga evenemanget Finansdagen samlar finanssektorn i Göteborgsregionen. I år bjuds på ett intressant program, i år med fokus på hur konflikterna i mellanöstern påverkar den globala ekonomin. Samtidigt utses Årets Finansprofil. Förra året var det Stefan Alexandersson, vd för Collector Bank. 

Den 1 december utsågs Magnus Borelius till Årets Finansprofil. I motiveringen står bland annat så här: ”Han har med personligt engagemang skapat en grön, global våg kring gröna obligationer, där pengarna är öronmärkta för klimatvänliga investeringsprojekt. Hans arbete har bidragit till att Göteborg år 2015 blev Årets Klimatstad och att staden har fått högsta kreditvärdering.”
 

Intervju med årets Finansprofil

Tip a friend