Rådgivning räddar nästan sju av tio krisföretag

Nästan sju av tio företag som söker hjälp vid en besvärlig ekonomisk situation överlever. Det visar 2016 års statistik av insatserna från Företagsakuten på Business Region Göteborg.
Sonja Kollberg på Företagsakuten

Det lönar sig att ta hjälp när företaget får problem. Men det är ett känslomässigt stort steg för många småföretagare.

- De flesta företagare jag träffar har dragits med problem en längre tid. Det känns ofta svårt för dem att söka stöd men när de väl gör det blir de oftast hjälpta, säger Sonja Kollberg som arbetar med Företagsakuten på Business Region Göteborg.

Under 2016 sökte 44 företag stöd hos Företagsakuten varav 30 företag (68%) är fortsatt aktiva, vilket motsvarar 102 räddade arbetstillfällen i Västra Götaland.

Varje räddat företag betyder väldigt mycket för de inblandade, bakom statistiken döljer sig många personliga öden. Företagets ekonomiska situation och ansvar för anställda kan uppfattas som en tung börda. Det går ut över hälsa och familj. Går det att räta upp situationen upplevs det som en stor lättnad.

Även sett över längre tid hjälper insatserna. Nästan 280 företag i Västra Götaland sökte under åren 2013-2015 aktivt hjälp för sin ekonomiska situation. Nu visar en utvärdering av Företagsakutens insatser att 61% av dem är fortsatt aktiva.

Citat

- Det är viktigt att man lyssnar på varningssignalerna och att man tar hjälp i tid. Då ökar möjligheterna för att företaget ska överleva.

Avsändare

Sonja Kollberg

Sedan starten 1997 har Business Region Göteborg erbjudit kostnadsfri rådgivning till 1450 företag i Västra Götaland som av olika orsaker hamnat i en akut ekonomisk situation. Syftet har varit att undanröja de akuta problem bolagen haft och därmed undvika dessa konkurser.

Företagsakuten drivs av Business Region Göteborg och medfinansieras av Västra Götalandsregionen.

Färgbox

Snabbfakta:
- Sedan 1997 har över 1450 företag fått ekonomisk rådgivning genom Företagsakuten.
- En undersökning från 2016 visar att 278 företag har fått hjälp under åren 2013-2015.
  Av dessa var 61% fortsatt aktiva då undersökningen gjordes.
- Under 2016 räddades 30 företag vilket motsvarar 102 arbetstillfällen.

 

Bästa råden från Företagsakuten

Hamnat i ekonomisk knipa? Hos Business Region Göteborg finns hjälp och stöd att få via Företagsakuten. Här följer experternas bästa råd.

Tip a friend