Möjligheter för nya affärskontakter vid delegationsbesök

Bild på Linda Emilsson

Business Region Göteborg arrangerar varje år flertalet delegationsbesök från olika länder där delegater och svenska företag får möjlighet att träffas och knyta kontakter. Nu har turen kommit till en delegation från Slovenien som gästar Göteborg 10-11 juni. 

Hallå där Linda Emilsson, gruppchef internationalisering på Business Region Göteborg. Den 10-11 juni gästas Göteborg av en företagsdelegation från Slovenien där Business Region Göteborg står som värd. Berätta lite mer! 

Vilka är det som kommer? 

Det är delegater från 15 företag från olika branscher som går en exportutbildning hos ITM i Lidköping som kommer till Göteborg för att träffa företag i regionen. Utbildningen de går tar upp ämnen som export och internationell handel, majoriteten av de som gått kursen kan påvisa en markant tillväxtökning. 

Vad är syftet med besöket i Göteborg?

De är intresserade av att starta samarbeten och utbyta kunskap och erfarenhet med svenska företag. De önskar få djupare kunskap om den svenska marknaden och ser en stor potential för affärsmöjligheter med regionens företag. 

Berätta om vad delegationen kan förvänta sig under besöket.

De kommer att både få lära sig mer om hur näringslivet i Göteborg ser ut och vilka styrkor som finns här. Genom nätverksbyggande kommer både slovenska och svenska företag få möjlighet att bygga personliga relationer så kan de tillsammans skapa framgångsrika affärsrelationer. 

Har de några önskemål om vilka företag eller vilken bransch de vill träffa?

Det finns inga önskemål om specifika branscher. De själva är aktiva inom skogsindustri och träproduktion, IT, hälsa, energihantering, metall, produktion av hushållsprodukter och medicinsk utrustning samt livsmedel och fordonsindustri. Om det är någon bransch som inte finns representerad i delegationen men som man som svenskt företag är intresserad av så kan Sloveniens motsvarighet till Business Sweden, Spririt of Slovenia, ta fram kontakter till relevanta företag.

Varför ska man som svenskt företag starta samarbete med ett slovenskt företag?

I Slovenien finns en omfattande produktionsindustri med en hög teknisk nivå. Personalen är välutbildad och produktionsmöjligheterna erbjuder konkurrenskraftiga priser och villkor. 

Vad är Business Region Göteborgs roll i besöket?

Vi är värdar för delegationen. Vår roll är att matcha svenska företag med de besökande och sätta ihop ett program och studiebesök som är så bra som möjligt.  

Är det fler delegationer från andra länder som i nuläget har planer på att besöka Göteborg?

Just nu jobbar vi med förfrågningar från Polen och Rumänien och alldeles nyligen hade vi besök av en delegation från Kanada.  

Har du några konkreta tips till svenska företag som vill expandera internationellt? 

Bygg nätverk! Det finns inget som slår personliga relationer. Tänk på EU som en marknad, det ska inte vara svårare att sälja till Danmark eller Spanien än att sälja i Sverige. Och glöm inte att avsätta resurser och tid och personal.

Läs mer om delegationsresor

Kontakt

Bild på Linda Emilsson
Linda Emilsson
Gruppchef
Kontakta mig om: EU program, Exportutveckling, Innovation