Arbetsglädje hos Mölndalsföretag som stärker sin organisation

26 april 2022
Alla som har plockat upp en prästost i mataffären och läst på ostens baksida har sett resultatet av en innovation från Evolabel. Det snabbväxande Mölndalsföretaget tar nu viktiga kliv för att organisera sig på ett framtidssäkert sätt.

I mitten av 2000-talet såg dataingenjören Mattias Ackers och hans kompanjoner potential inom en traditionell och konservativ sektor – etiketteringsbranschen. Tillsammans startade de bolaget Evolabel med syftet att utveckla automatiserade maskiner för märkning av olika varor och förpackningar.
– Redan under tidig produktutveckling hade vi som mål att ta fram världens bästa etiketteringsmaskin. Det var det enda sättet att slå sig in på marknaden, vi behövde ha något som konkurrenterna inte hade. Vi tänkte utanför boxen och använde modern teknik för att skapa en användarvänlig och driftsäker maskin med hög prestanda, säger Mattias som nu är VD och fortsätter:
– Vår första produkt kanske inte hade allt, men den var tillräckligt bra för att vi skulle kunna skaffa den omöjliga första affären. Arla Foods såg att vi hade en smart lösning för att märka ostar på undersidan. 2009 levererade vi en automatiserad anläggning till deras ostförädlingscentral i Götene, och den kör fortfarande med full produktion.

Rekordår under pandemin

Ordet om Evolabel spred sig i mejeribranschen och företaget började bygga sin kundbas. 2014 adderades ett nytt kundsegment, företag som förpackar mediciner. Något år senare tog Evolabel fram specialutrustning för e-handelssektorn, vilket genererade en jätteaffär med ett av världens största e-handelsföretag.

Susanne Abildtrup
Koordinator
Arbetsområden: Event Administration Affärsutveckling
Mattias Ackers, vd Evolabel
Mattias Ackers, VD Evolabel

2021 blev ett rekordår för Evolabel, med en omsättningsökning på 50 procent. Mattias förklarar en del av framgången med att företaget har sin produktion i Mölndal och i huvudsak använder västsvenska leverantörer. Genom ett nära samarbete med dessa har komponentbristen kunnat pareras. Många konkurrenter drabbades hårt, medan Evolabel förblev leveranssäkra och kunde plocka nya marknadsandelar.

Under den här perioden gick företaget in i en ny fas. Från att ha varit ett litet företag, där besluten kunde fattas vid fikabordet, till att bli 27 anställda. Då kopplade Mattias in Business Region Göteborg.

– Vi behövde organisera oss för att få arbetet utfört på ett bra sätt. Efter tips från bekanta hoppade vi på tillväxtprogrammet. I samband med detta gjorde vi en företagsanalys som hjälpte oss förstå att vi behövde en ledningsgrupp. Business Region Göteborgs konsulter kom med värdefull rådgivning kring hur den kunde utformas och hur ledningsgruppsarbetet bör läggas upp, säger Mattias och fortsätter:
– Jag är väldigt nöjd med deras inblandning. Vi har också börjat med ledarskapscoaching för att stärka vår organisation ytterligare.

Prioriterar arbetsglädje och gemensam drivkraft

Den största utmaningen framåt blir att komplettera personalstyrkan med fler nya funktioner och att bygga teamet på ett hållbart sätt. Mattias fortsätter att ta hjälp av Business Region Göteborg för att landa rätt. Han fokuserar också att vårda rötterna under expansionen.
– Vi har satsat stenhårt på att skapa en stark företagskultur och varit väldigt kräsna i rekryteringen. När vi nu växer vill vi behålla känslan av att vi är ett litet företag där alla känner arbetsglädje och har en gemensam drivkraft framåt, säger Mattias.

I dag finns Evolabel i närmare 40 länder där de är representerade av internationella återförsäljare. De hittar dem på mässor och genom sitt globala kontaktnät.
– Vi visste redan från start att den svenska marknaden inte var tillräckligt stor för att kunna bära alla kostnader som kommer med att utveckla och sälja den här typen av produkter. I dag går över 90 procent av våra produkter på export, berättar Mattias.

 

Mattias tips för att växa hållbart:

  1. Låt rekryteringen ta sin tid. Vi har löst kompetensförsörjningen kortsiktigt med konsulter när vi inte hittat rätt person för anställning.
  2. Satsa på lokaler med plats för framtida medarbetare. Sitter ni i en för trång lokal kan det stoppa er från att ta nästa steg.
  3. Bygg relationer med era återförsäljare. En del i vår strategi för att etablera nya återförsäljare är att vi besöker dem, och de får komma till oss.

Jobba smartare och bli mer effektiv i vårt tillväxtprogram

Business Region Göteborg har genom åren hjälpt tusentals företagare i Göteborgsregionen att öka sin tillväxt och omsättning, samtidigt som de nyanställer. I vårt tillväxtprogram erbjuder vi analyser, seminarier och workshop samt tillgång till våra rådgivare och experterLäs mer om programmet för små och medelstora företag som Evolabel deltar i:

Business Region Göteborgs tillväxtprogram

Tipsa en vän