Elektrifierat transportsystem till 2030
Göteborg och hela världen behöver ställa om för att minska växthusgasutsläppen från transporterna och beroendet av fossilfria drivmedel. Omställningen till ett fossilfritt transportsystem kräver att stadens aktörer och näringslivet arbetar tillsammans. Vi på Business Region Göteborg har fått i uppdrag att samordna stadens samlade insatser för omställning till ett elektrifierat transportsystem till 2030.
Göteborg – elektrifiering och energi i världsklass
Göteborg har en stark position som internationell förebild inom elektrifierade transporter och energilösningar och dessutom ett starkt fordonskluster. För att bibehålla positionen arbetar vi för att stärka Göteborgsregionen som en strategisk marknad för alla de branschaktörer som arbetar med produkter, lösningar och system som stödjer omställningen.
EVS38 i Göteborg 2025
Göteborg är Sveriges fordonshuvudstad och en globalt ledande region för innovation och elektromobilitet. I juni 2025 står vi värdar för Electric Vehicle Symposium and Exhibition - världens största mässa och konferens inom elektrifierade transporter.
Elektrifierat transportsystem: En nyckel till hållbarhet
Ett elektrifierat transportsystem ökar möjligheten att möta klimat- och samhällsutmaningar. Göteborgs Stad har anslutit sig till Fossilfritt Sveriges transportutmaning och antagit målet om fossilfria lokala transporter till år 2030, med en fossilfri fordonsflotta till 2023.
Elektrifieringen stöper om både leverantörsstrukturer, värdekedjor och kluster för fordonsutveckling. Därför är det viktigt att ge goda förutsättningar för vårt lokala näringsliv att bidra till en globalt konkurrenskraftig industri. Genom att ge förutsättningar att utveckla innovativa test- och demonstrationsmiljöer, samverkansprojekt och genom att bereda väg för en stor utrullning av elektrifierade fordon, bidrar Göteborgs Stad och Business Region Göteborg till hållbar tillväxt i Göteborgsregionen.
Näringslivet stärker stadens position inom elektromobilitet
Omställningen till ett fossilfritt transportsystem kräver att stadens aktörer och näringslivet arbetar tillsammans. Öppenhet för samverkan, i kombination med ett komplett ekosystem för fordonstillverkning, har gett Göteborg en unik position när det gäller att göra omställningen till ett elektrifierat och uppkopplat transportsystem.
Göteborgs dynamiska fordons- och mobilitetskluster
Med fokus på innovation, hållbarhet och samskapande har Göteborg etablerat sig som ett av Europas mest dynamiska fordons- och mobilitetskluster med många spännande aktörer inom elektromobilitet.
Genom innovativa och stora satsningar de senaste åren från företag som Volvo Group, Volvo Cars, Novo Energy, Polestar, Geely, Einride, Heart Aerospace, Stena Line, Göteborgs hamn och många fler har Göteborg tagit en stark och progressiv position inom elektromobilitet.
Laddbara fordon i Göteborg 2023*
(inom parentes motsvarande siffror för Sverige)
- 275 – antal laddstationer (4 694)
- 16,29% av kommunens personbilar är laddbara (11%)
- 5,62% av Sveriges laddbara personbilar finns i kommunen
- 4 800 – antal laddpunkter (34 394)
- 0,15 – CPEV** (0,09)
*Power Circle
**CPEV = antalet laddbara bilar per publik laddstolpe
Vill ditt företag bli en del av elektrifieringen?
Frågan är inte längre om vi ska ställa om till ett elektrifierat transportsystem utan hur. Lösningen hänger på att en rad aktörer inom logistik, energi, stadsplanering, fordonsindustri, infrastruktur och samhälle samverkar. Är du som företagare intresserad av att vara med? Vill du veta hur ditt företag kan ta första steget? Hör av dig till oss! Vi hjälper dig gärna.
Exempel på projekt och satsningar för elektrifiering av transporter i Göteborgsregionen
- Electric worksite – elektrifiering av bussar och arbetsmaskiner
-
I projektet Electric Worksite tar flera stora aktörer konkreta steg för att elektrifiera byggarbetsplatser. Med fokus på bland annat bygg- och anläggningsprojekt och gatuunderhåll har projektpartnerna testat hur eldrivna arbetsmaskiner kan fungera i verkliga miljöer i Göteborg.
- Användning av eldrivna arbetsmaskiner inom Göteborgs stad
-
När Glöstorpsvägens lekplats i Tuve skulle rustas upp var målet att alla maskiner skulle gå på el. Upprustningen av lekplatsen, som finansieras av stadsmiljöförvaltningen, är en del av projektet Electric Worksite där flera aktörer samverkar för att ställa om till elektrifiering av anläggning, skötsel och underhåll.
- Wireless Charging – Trådlös laddning av taxibilar
-
I takt med att allt fler bilar blir elektriska, växer också frågan om hur de ska laddas. Nu pågår projektet Wireless Charging, ett treårigt försök med trådlös laddning av personbilar i taxitrafik inom Gothenburg Green City Zone.
- PEPP, Public EV Power Pilots – dubbelriktad laddning
-
Samverkansprojektet PEPP, Public EV Power Pilots, undersöker om fordon kan användas som energilager för att balansera elnäten. I två kommande tester ska detta utforskas genom att använda parkerade bilar på Lindholmen och hos Volvo Cars i Göteborg – och preliminära resultat visar på en stor potential för såväl kunder som företag och elnät.
- Västtrafik ställer om till elbussar
-
Till år 2030 ska all stadsbusstrafik inom Västtrafik vara elektrifierad. Omställningen har redan kommit långt och Västtrafik är ledande i utvecklingen när det gäller elektrifierad trafik. Sedan 2020 har man flest elbussar i Norden.
- Elektrifierad färjetrafik över Göta Älv
-
Från 2025 blir färjetrafiken på älven i Göteborg helt elektrifierad. Idag går två av färjorna på älven på el, Elvy och Eloise. I december 2025 blir samtliga sex färjor eldrivna. Det blir också ett eldrivet reservfartyg. Därmed försvinner utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar från Västtrafiks färjor. Resorna blir tystare och renare för både personal och resenärer.
- Självkörande minibussar testkörs som en del av kollektivtrafiken i Göteborg
-
Med start den 18 januari kommer ett antal självkörande minibussar att testköras som en del av kollektivtrafiken i Göteborg. Projektet kallas S3, Shared Shuttle Services, och är en del av regeringens samverkansprogram ”Nästa generations resor och transporter”. Projektdeltagare är Keolis, Chalmers, Västtrafik, Ericsson, Parkering Göteborg, Härryda kommun och Johanneberg Science Park.
- Tranzero Initiative- elektrifiering av tunga transporter i Göteborgs hamn
-
För att öka takten i omställningen av transportsektorn till fossilfria alternativ, har Volvokoncernen, Scania, Stena Line och Göteborgs Hamn inlett ett samarbete, Tranzero initiative för att kraftigt minska koldioxidutsläppen kopplade till Nordens största hamn. En viktig del av arbetet handlar om att underlätta för elektrifiering av tung trafik.
- Landström (Onshore Power Supply, OPS) till containerfartyg I Göteborgs hamn
-
Fyra nordeuropeiska hamnar ska kraftigt minska utsläppen från containerfartyg som ligger till kaj. Genom ett gemensamt stöd om 18,8 miljoner euro från EU-fonden ”Connecting Europe Facility” ska hamnarna i Århus, Göteborg, Bremerhaven och Stockholm och kunna erbjuda landström (Onshore Power Supply, OPS) till anlöpande containerfartyg före 2030.
- Göteborg Energi satsar på V2G
-
Fram till 2035 väntas elbehovet i Göteborg växa med 600 MW, vilket motsvarar ett helt Malmö. För att skapa flexibilitet i det lokala elnätet och hålla nere effektbehovet kan elbilars batterier bli en viktig resurs. Göteborg Energi driver därför flera olika projekt kring fordon-till-nät (V2G) tillsammans med bland annat Volvo Cars och Polestar.
- Go:LEIF – Göteborg i norsk-svenskt samarbete kring elektrifiering av fritidsbåtar
-
Det svensk-norska elbåtladdningsprojektet ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar mellan Göteborg och Strömstad, in i Oslofjorden och vidare söderut på andra sidan Skagerack till norska Agder. Projektets mål är att bidra till den gröna omställningen genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller.
- Eldrivna bokbussar
-
Göteborgs Stad har sedan 2020 två helt eldrivna bokbussar – de första i sitt slag i Sverige. De båda Volvo-bussarna, som beställts av Kulturförvaltningen, ger en tyst och avgasfri drift och har en lekfull och inbjudande design.
- Göteborgs hamns inspektionsfartyg elektrifierat
-
Efter att ha varit i tjänst dygnet runt som inspektionsfartyg i Göteborgs Hamn sedan 1979 konverterades M/S Hamnen till eldrift. Utöver elektrifieringen så genomgick hon en renovering för livstidsförlängning, vilket också är i linje med hamnens hållbarhetsarbete genom att bevara i stället för att köpa nytt. Med det förväntas fartyget kunna vara i hamnbolagets tjänst i många år till. Målet är att köra på batteri 90% utav tiden.
- Ellastbil i byggande på Masthuggskajen
-
Som en del av Göteborgs Stads arbete med att minska miljöpåverkan i byggprojekt, togs den första ellastbilen i drift på Masthuggskajen 2023. Förutom att minska utsläppen så minskar lastbilen även trafikbullret i staden. Lägre buller gör att det blir en bättre och tystare arbetsmiljö för de som kör och arbetar nära lastbilen.
Kontakt
-
Anne PiegsaProcessledareKontakta mig om: Elektrifierade transporter, Fordon och mobilitet
-
Spyros NtemirisProjektledareKontakta mig om: Elektrifierade transporter, Fordon och mobilitet