handel-finansiering-business-region-göteborg

Finanssektorn i Göteborgsregionen

En omfattande och livlig internationell handel har alltid präglat Göteborg. I takt med utvecklingen har finanssektorn vuxit sig stark. I dag har regionen en ledande position inom bland annat trade finance och treasuryområdet. Vi bidrar med kunskap, kontakter och öppnar dörrar för dig som söker nya affärsmöjligheter. 

Få hjälp genom Finanskompetenscentrum

Har du frågor kring hur finansbranschen ser ut i Göteborgsregionen? Vi skapar förutsättningar för företag och aktörer i finansbranschen att samverka och mötas. Det gör vi främst genom att driva FinansKompetensCentrum, en ideell förening med uppgift att utveckla regionens finansiella kompetens. 

Till FinansKompetensCentrum

Bild på en person vid en dator som arbetar inom finanssektorn

Vikten av en stark finanssektor

Finanssektorn har stor betydelse för Göteborgsregionens ekonomi och affärsmiljö. Inom områdena trade finance samt bedömning och hantering av affärsrisker har Göteborg en ledande position och även treasury är ett strategiskt viktigt område. Fintech och IT-säkerhet växer fram med företag som Collector, Sigmastocks, Trine, Bokio, Minna technologies  Evispot och Recorded Future. 

Nyckelaktörer inom finanssektorn, som sysselsätter över 7 500 personer, är affärs- och sparbanker med SEB, Swedbank och Nordea i spetsen samt företag och finansinstitutioner som AP-fonderna. Här finns även Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, med Centrum för finans som ska bidra till utvecklingen av en hållbar finansiell infrastruktur. Göteborgsregionen är tack vare sin historia som handels- och logistikcentrum en naturlig plats att finnas på för de stora aktörerna inom finanssektorn.

Många företag i regionen har dessutom stora och kvalificerade egna finansiella avdelningar. Regionens cirka 3 100 arbetsplatser inkluderar också huvudkontoren för Collector och Volvofinans Bank samt Andra och Sjätte AP-fonden. Därutöver finns ett växande antal småföretag och startups med tech-profil – en utveckling som gynnar det finansiella ekosystemet. 

Generellt har kompetensbehovet förflyttats från traditionell bank- och finanskompetens mot mer it-kompetens. Digitaliseringen bidrar till att gränser suddas ut mellan närbesläktade branscher; nya digitala tjänster breddas och täcker in såväl finans som it-säkerhet, försäkring som juridik. På Handelshögskolan och Chalmers tekniska högskola bedrivs avancerad akademisk forskning inom exempelvis trade finance och supplychain management.

Visste du detta om finanssektorn?

Bild
Blå hexagon

… det finns drygt 7 500 årsanställda på 3 100 arbetsställen inom finans i Göteborgsregionen? 

Bild
Blå hexagon

… både Andra och Sjätte AP-fonden har huvudkontor i Göteborg? 

Bild
Blå hexagon

... FinansKompetensCentrum arrangerar den årliga Super Summit Macroekonomic Forum? Förutom att Årets Finansprofil utses, hålls också seminarier på aktuella ämnen. 

Bild
Blå hexagon

… finansforumet Connect2Capital hålls i Göteborg? Här kan tillväxtföretag möta nationella och internationella investerare. 

Person som sitter och arbetar med finansiering och budgetering på ett café

FinansKompetensCentrum

I föreningen FinansKompetensCentrum, med drygt 100 medlemsföretag, träffar du likasinnade. Västra Sveriges enda oberoende finansförening håller dig à jour med vad som händer i branschen. Vi erbjuder konferenser och seminarier med rikskända experter, samt inspiration och möjlighet att knyta intressanta kontakter. Kort sagt, ett forum där du kan utveckla både dig själv och din verksamhet. 

FinansKompetensCentrum är en neutral kunskapspartner som sätter sina medlemmars intresse främst. Kanske är det därför vi kan räkna de flesta av regionens ledande profiler inom finanssektorn till våra medlemmar. Business Region Göteborg driver FinansKompetensCentrum.

Karin Eriksson Områdesansvarig Finans

I en bransch i förändring behövs stöd och åtgärder för att säkerställa kompetensen och locka kvalificerade medarbetare. Det professionella nätverket FinansKompetensCentrum bidrar med ny kunskap, relevanta kontakter och inspiration.

Karin Eriksson, Områdesansvarig Finans, Business Region Göteborg

Business Göteborg Podcast

Hur får vi kapital och investerare till Göteborg?

I det här avsnittet av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Mikael Wintzell, VD på Wellstreet och Andreas Göthberg från Business Region Göteborg i ett samtal om entreprenörer, framtidsföretag, kapital och vikten av mötesplatser, nätverk och marknadsföring. 

Lyssna på avsnittet på Spotify
finansiering och budget business region göteborg

Söker du finansiering till din verksamhet?

Vi har samlat en sida med länkar och fakta du kan tänkas behöva när du söker finansiering, både i Sverige och internationellt. 

Läs mer om finansiering

Kontakt