Foto på person som öppnar dörr i Göteborgs stad

Göteborgs Stad - guide och kontakter för företagare

Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor. Vi förstår de utmaningar företagare står inför när det gäller tillstånd, regler, miljöhantering, bygglov, inköp och upphandling – områden som täcks av olika delar av kommunen och kan vara komplexa att navigera. Vår främsta uppgift är att ge stöd åt företagare och finns här för att guida dig till rätt resurser och kontakter.

Vanliga frågor och svar

Nedan har vi listat vanliga frågor och svar företagare i Göteborgs stad ställer kring inköp och upphandling, tillstånd och regler kring bygglov, detaljplaner, mark och uteserveringar. Andra vanligt förekommande frågor som ställs handlar också om tillstånd för vatten, avlopp, avfall eller om livsmedel. 

Hittar du inte det du söker? Kika bland vanliga frågor som vi får in till Business Region Göteborg.

Frågor som rör inköp och upphandling

Många upphandlingar känns krångliga och svåra att förstå. Hur kan jag få hjälp?

För att få hjälp med upphandlingar kan du:

Går ni alltid bara på lägsta pris gällande inköp och upphandlingar?

Inköps- och upphandlingsförvaltningen svarar: Vi går inte alltid på lägsta pris. Vi ställer många krav på utbildning, kvalitet, hållbarhet och kompetens. Om flera leverantörer uppfyller alla krav, blir priset avgörande. Det är leverantörerna som sätter priserna, inte vi. Vi strävar efter att få bästa möjliga kvalitet och leverans i rätt tid, samt att upprätthålla en sund marknad med seriösa leverantörer.

Vi har lämnat anbud. Varför får vi inget avtal?

Inköps- och upphandlingsförvaltningen svarar: Vi skriver ramavtal med så många leverantörer som behövs. Om vi får in fler kvalificerade anbud än vi har behov av, kan vi inte ta med alla. Vid varje ny ramavtalsupphandling utvärderar vi hur många leverantörer som fått beställningar under den gångna avtalsperioden och justerar behovet därefter.

Frågor som rör bygglov, detaljplaner, mark och uteservering

Kan jag etablera min verksamhet i en fastighet enligt gällande detaljplan?

Det beror på platsen, gällande detaljplan eller översiktsplan samt vilken typ av verksamhet det gäller. På goteborg.se kan du vilka detaljplaner som gäller och information om hur du läser dem. Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice kan också hjälpa till om du har svårt att förstå detaljplanen och vad du behöver tänka på. Hitta gällande detaljplaner 

Hur går jag till väga för att göra om en lokal från en verksamhet till en annan?

Att ändra användningen för en lokal är ofta bygglovspliktigt, exempelvis från kontor till restaurang. Om du är osäker på om ändringen kräver bygglov, kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice. Fundera över om lokalen är lämplig för din verksamhet och om den uppfyller de krav som ställs, såsom ljudkrav, brandskydd, tillgänglighet och ventilation. Det kan vara värt att ta hjälp av en expert på bygg- och myndighetsregler.

Finns det bygglov för min lokal eller behöver jag söka nytt?

Vi har en samlingssida med information om vad du behöver tänka på inför din ansökan. 

Det är egentligen tre steg du behöver följa:

  1. Beställ handlingar från vårt arkiv för att se vilka bygglov som finns för fastigheten.
    Beställ allmänna handlingar från stadsbyggnadsförvaltningen
  2. Kontrollera detaljplanen för att se om din verksamhet är i enlighet med den.
    Hitta gällande detaljplaner
  3. Titta på exempelritningar för att se vilka handlingar du kan behöva i din ansökan. Ju mer komplett din ansökan är, desto snabbare kan vi handlägga ditt ärende.
    Exempelritningar och checklistor

Samlingssida, att tänka på innan du bygger 

Vilka tillstånd behöver jag som företagare om jag vill ha en uteservering?

Det kan vara flera tillstånd du behöver söka för din uteservering och det finns också flera regler som behöver följas. 

Ta del av all information om regler och tillstånd för uteservering.

Hur gör jag som företagare för att driva en mobil verksamhet på stadens mark, till exempel en foodtruck eller en pop up-vagn?

Läs om allt du behöver tänka på när du startar en mobil streetfood-verksamhet: 
starta och driva mobil streetfood-verksamhet

Vad är avgifterna för att använda stadens mark?

Kostnaderna för att använda stadens mark varierar beroende på var marken ligger. 

Läs mer om avgifterna och zonindelningen och hur du söker tillstånd för att använda stadens mark. 

Frågor som rör tillstånd för va, avlopp och avfall

Vad behöver jag som företagare anmäla eller ha tillstånd för?

Om du ska anlägga eget avlopp eller installera bergvärmepump behöver du ansöka om tillstånd hos miljöförvaltningen. Exempel på anmälningspliktiga verksamheter är mekaniska verkstäder, bensinstationer, fordonstvättar, kemtvättar och olika avfallsverksamheter. Läs mer om vad som gäller här. Större industriverksamheter kan dessutom behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen.

Vad ingår i avgiften jag som företagare betalar för en miljöinspektion?

I timavgift eller årsavgift ingår tiden miljöförvaltningen lägger på tillsynsbesök, planering och efterarbete kopplat till inspektionen, restid, kommunikation med verksamheten, inspektionsprotokoll, beslut, granskning av rapporter och andra redovisningar. Läs mer om avgifter här sidan

Vad får man inte hälla ut i avloppet?

Du får absolut inte hälla ut fett, som stekfett eller olja, då det stelnar och täpper till avloppsrören. Obehandlat golvskurvatten eller vatten från fordonstvättar får inte släppas ut. Spola heller inte ner läkemedel eller kemikalier, eftersom reningsanläggningarna inte är anpassade för det. Verksamheters vatten får inte vara smutsigare än hushållens, så många företag måste själva rena innan de släpper ut sitt vatten.

Vad gör jag med mitt företags avfall?

Det avfall som klassas som kommunalt avfall (som uppstår i exempelvis personalutrymmen eller omklädningsrum) ska Kretslopp och vatten ta hand om. Tjänster för detta beställs via Kretslopp och vattens kundservice: 031-368 27 00 eller kundservice@kretsloppochvatten.goteborg.se. Företag kan också läsa mer om avfallshantering. När det gäller rent verksamhetsavfall väljer man som företag fritt på marknaden för avfallshämtning.

Läs om avfallshantering

Behöver jag installera en fettavskiljare?

Alla verksamheter som riskerar att släppa ut mer fett än vad normalt hushållsavloppsvatten innehåller måste avskilja fettet från avloppsvattnet. För fastighetsägare med verksamheter som hanterar livsmedel (t.ex. kafé, restaurang, storkök eller bageri) är det bästa sättet att installera en fettavskiljare. 

Om du hanterar stora mängder fett kan du också behöva ett uppsamlingskärl. Har du frågor om fettavskiljning kan du kontakta fettavskiljare@kretsloppochvatten.goteborg.se eller ringa kundservice 031-368 27 00.  

Läs om att Installera fettavskiljare 

Hur ansöker jag om VA-anslutning?

Du kan både ansöka om VA-anslutning och få mer information på Goteborg.se 

Läs om hur du kan ansöka om VA-anslutning 

Frågor som rör livsmedelskontroll och tillstånd

Vad behöver jag som företagare tänka på när det gäller livsmedelshygien?

För att säkerställa god livsmedelshygien måste din lokal vara utformad enligt specifika regler. Detta inkluderar att ha tillräcklig ventilation, separata områden för olika typer av livsmedelshantering och lättstädade ytor. Du behöver också ha rutiner för personlig hygien, som att anställda tvättar händerna regelbundet och använder skyddskläder. Företagets egenkontroll är också viktig för att säkerställa att alla hygienkrav uppfylls. För mer detaljerad information, besök Livsmedelsverket.

Läs om Lokaler, hygien och företagens egen kontroll

Vad ingår i avgiften för livsmedelskontroll?

Avgiften för livsmedelskontroll täcker kostnaderna för miljöförvaltningens arbete med att säkerställa att din verksamhet följer gällande regler. Detta inkluderar tid för inspektioner, planering och efterarbete, restid, kommunikation med verksamheten, samt granskning av rapporter och andra redovisningar. För en detaljerad översikt av avgifterna, besök Göteborgs Stad.

Läs om Avgifter för livsmedelskontroll

Hur märker jag färdigförpackade livsmedel?

Märkning av färdigförpackade livsmedel måste följa specifika regler för att säkerställa att konsumenterna får korrekt information. Detta inkluderar att ange ingredienser, allergener, nettovikt, bäst före-datum och förvaringsanvisningar. Märkningen ska vara tydlig och lättläst. För mer detaljerad information om märkning, besök Livsmedelsverket.

Läs Information, märkning och påståenden, Livsmedelsverket.

 

Informationsträff om uteserveringar

I november bjuder Göteborgs stad in kafé- och restaurangägare till en informationsträff om uteserveringar. Från 2026 gäller nya riktlinjer i Göteborgs Stad. Anmäl dig för att få en guidning i ansökningsprocessen inför säsongen 2025 och ställ dina frågor.

Anmäl dig till informationsträffen

Tillstånd och regler i Göteborgs Stad

Ansök om uteservering

Du kan behöva söka flera tillstånd och följa olika regler för din uteservering. Det kan handla om serveringstillstånd och placering eller städning och ljudmiljö.

Ansök om tillstånd för uteservering

Regler för café och restaurang

Driver du eller planerar att öppna ett café eller restaurang? Då är det viktigt att ha koll på de specifika tillstånd och regler som du behöver följa. Här hittar du all information du behöver, inklusive välskrivna checklistor för att underlätta processen.

Läs mer om regler för café och restaurang

Mobil street food-verksamhet

Ska du starta ett mobil street food-verksamhet? Här finns allt du behöver veta för att komma igång på bästa möjliga sätt.

Läs mer om att starta mobil street food-verksamhet

Registrera livsmedelsverksamhet

Om du startar eller tar över en livsmedelsverksamhet i Göteborg så måste du registrera den. Detsamma gäller om du byter organisationsnummer eller flyttar verksamheten till ny lokal.

Läs om att registrera livsmedelsverksamhet

Serveringstillstånd

Du kan behöva söka flera tillstånd och följa olika regler för din uteservering. Från serveringstillstånd till placering, städning och ljudmiljö – här hittar du all nödvändig information.

Läs mer och ansök om serveringstillstånd

Avgifter för miljötillsyn

Vill du veta vilka avgifter som krävs för miljötillsyn? Miljöförvaltningen ser till att fastighetsägare och verksamheter följer miljölagar genom en taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Hitta information om avgifter för miljötillsyn

Inköp och upphandling i Göteborgs Stad

Vill du bli leverantör till staden?

Visste du att små- och medelstora företag utgör 84 % av alla kontrakterade leverantörer inom Göteborgs Stad. Vill du bli en av dem? 

Bli leverantör till Göteborgs Stad

Öka din kunskap om inköp och upphandling

Göteborg Stad vill förenkla för mindre företag att delta i upphandlingar. Den digitala anbudsguiden hjälper till att öka kunskapen om hur upphandling fungerar och hur företag lämnar anbud. 

Kolla in den digitala anbudsguiden

Informationsguide för ramavtal

Är du ny ramavtalsleverantör för Göteborgs Stad? Då kan denna guide komma väl till hands. 

Kolla in den digitala informationsguiden

Avtalsnyheter

Vill du ha avtalsnyheter om inköp och upphandling i Göteborg?

Läs senaste avtalsnyheter

Vill ditt företag ha besök av Göteborgs näringslivskontor?

Mötet med er företagare 💙 är viktigt för oss. Därför vill vi gärna träffa dig som är företagare och driver utveckling i Göteborg. Vad har du för utmaningar och behov där vi skulle kunna stötta dig? Eller idéer och framtidsplaner som du behöver bolla? Fyll i formuläret så hör vi av oss.  

Ja, jag vill bli kontaktad!

Personer som besöker mobilitetshotellet i Göteborg

Lyssna på podcast Business Göteborg

#68. Så blir du leverantör till Göteborgs Stad och tar del av miljardinköp

Göteborgs Stad gjorde ifjol inköp på ci...
Foto på Business Region Göteborgs företagslotsar, Göteborgs stad

Har du kört fast?

Behöver du hjälp med att komma i kontakt med kommunen? Stöter du på problem med ett komplicerat ärende? Då ska du kontakta Göteborgs Stads företagslots. Torbjörn och Johan finns här för att hjälpa dig som behöver stöd i komplexa processer.

Kontakta företagslotsen 

Tre personer har möte

Hitta ditt lokala näringslivskontor

Vi samarbetar med kommunerna i Göteborgsregionen för att ge dig som företagare det stöd och den information du behöver. Hos oss hittar du kontaktuppgifter till alla näringslivskontor i kommunerna.

Kontakta ditt lokala näringslivskontor

formulär

Kontakta oss för att få besök på ditt företag

Vill du ha besök på ditt företag? Fyll i dina uppgifter här, så kontaktar vi dig. Vi ser fram emot att besöka dig!