Grön omställning
Vad behövs egentligen för att driva på den gröna omställningen i Göteborgsregionen? Och vad görs? Svaret är tudelat: Väldigt mycket och alldeles för lite. I regionen finns många initiativ och goda exempel på hur omställningen börjar ta fart. Och rapporter som alla pekar i samma riktning - vi måste öka takten. Vi måste växla upp för att fortsatt hålla oss i täten - för klimatet, för jobben och för ett starkt näringsliv.
6 utmaningar för den gröna omställningen
Klimatkrisen blir alltmer akut och en central fråga i geopolitiken. Omställning är nödvändig för att säkra planetens framtid. EU och Göteborg har goda chanser att leda och vinna konkurrenskraft. Hur kan lönsamhet och klimatnytta gå hand i hand? Vilka roller kan det offentliga spela? Läs om sex utmaningar för företag på vägen mot hållbarhet.
Grön omställning i Göteborg
I september 2015 antog FN Agenda 2030 för hållbar utveckling. Göteborg har en stark ambition att bli en hållbar och klimatsmart stad till år 2030. Staden, näringslivet och akademin samverkar för att främja den gröna omställningen och hållbar utveckling. Regionen är världsledande inom miljöteknik och hållbara transporter samt en pionjär inom gröna obligationer och miljöinvesteringar. EU-kommissionen har utsett Göteborg till en av Europas 100 klimatneutrala och smarta städer som ska vara föregångare och visa vägen för omställningen i Europa.
Hur bidrar Business Region Göteborg till den gröna omställningen?
På Business Region Göteborg arbetar vi för att öka företagens innovationskraft och främja näringslivets gröna omställning. Vi samordnar insatser för omställning till ett utsläppsfritt transportsystem, elektrifiering och fossilfri logistik, stöder cirkulärt byggande och arbetar i internationella projekt inom bland annat elbåtsladdning och mikromobilitet
Vi främjar också hållbar affärsutveckling, cirkulär ekonomi och gröna innovationer och erbjuder nätverk och workshops för företag. Vi marknadsför Göteborgsregionen som en ledande plats för hållbara innovationer och gröna investeringar, och lockar därmed kapital och kompetens till regionen.
I vår verksamhetsplan kan du läsa om vad vi ska göra under 2024. Exempel på specifika satsningar som vi samverkar i är:
- Gothenburg Green City Zone
- Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
- Elektrifierat transportsystem
- Hållbart mode och textil
Det finns fler än vi som bidrar till grön omställning i regionen. Vill du veta vad regionens aktörer gör för den gröna omställningen? Ja, det vill jag
Samverkansprojekt inom grön omställning
Vi på Business Region Göteborg är samarbetspartners i flera regionala projekt som snabbar på den gröna omställningen i regionen.
Hur kan jag som företagare bidra till den gröna omställningen?
Vi blir så glada över att ditt företag vill vara med och bidra till regionens gröna omställning. Det finns alltid något man kan göra – stort som smått. Vi har samlat massvis med information för företagare som vill komma igång med hållbart företagande. Vill du komma igång? Eller kanske vill du bli kontaktad av oss för att se hur du kan bidra?
Hur bidrar aktörer i Göteborgsregionen till den gröna omställningen?
Göteborgsregionen har en stark tradition av samverkan, vilket har gjort regionen till Sveriges innovationsmotor. Här testas allt från nya elbusslinjer till framtidens hållbara boendelösningar. Denna samverkan, kombinerad med individuellt ansvar, har länge drivit förändring i regionen. Det är en plats där idéer förverkligas och där vi tillsammans finner kraftfulla sätt att närma oss hållbara lösningar. Nu är det dags att accelerera den gröna omställningen – både gemensamt och individuellt. Läs vidare för att upptäcka hur olika regionala aktörer bidrar till en grön omställning.
Västra Götalandsregionen
Västra Götalands län har ett av de mest ambitiösa regionala klimatmålen i Sverige: att vara fossilt oberoende år 2030. Västra Götalandsregionen (VGR arbetar på flera plan i samverkan med andra aktörer för att påskynda den gröna omställningen. VGR följer klimatstrategin "Klimat 2030", som syftar till att uppnå fossilfrihet och klimatneutralitet. Regionen var först i Sverige med att införa en koldioxidbudget, för att uppmuntra samtliga regionala kommuner att anta en egen.
VGR har även etablerat ett forskarråd med uppdrag att följa upp klimatarbetet i länet, samt ett industriråd som hanterar utmaningar inom industrisektorn. Några av VGR:s satsningar inkluderar:
Intresserad av att veta mer?
Här hittar du rapporter om hur regionen kan hantera ökande elbehov, minska industrins utsläpp och främja sysselsättning genom rätt elförsörjning
För att möta ökade elbehov satsar Västra Götaland på innovation, flexibilitet och samarbete.
Rapporten ger en djupare bild av hur regionen kan hantera kommande elutmaningar.
Framtidens elförsörjning i Västra Götaland
Industrin står för över 40 procent av Västra Götalands utsläpp. Rapporten fokuserar på snabb omställning och samarbete för att minska dessa utsläpp.
Västra Götalands klimatomställning: Industrin i fokus
Otillräcklig el kan påverka sysselsättningen inom tillverkningsindustrin i regionen.
Rapporten belyser effekterna på befintliga och nya jobb. Bedömning av sysselsättningseffekter från otillräcklig tillgång av eleffekt till etableringar i tillverkningsindustrin i Västra Götaland
Göteborgs Stad
Göteborg Stad arbetar på flera fronter för att skynda på den gröna omställningen och främja hållbar utveckling. Staden satsar på hållbar stadsutveckling, utveckling av ekosystemtjänster, grön infrastruktur, förnybar energi och hållbara transportlösningar. Bland annat genom det arbete som Business Region Göteborg gör. Dessutom stödjer Göteborg innovation och samarbete för att testa hållbara teknologier och lösningar, samt integrerar hållbarhetsprinciper i sina upphandlingsprocesser.
Staden arbetar utifrån flera uppsatta miljö- och klimatplaner:
Intresserad av att veta mer? Läs mer om vad Göteborgs Stad gör
Göteborgsregionen
Göteborgsregionen (GR) samlar alla 13 kommuner i Göteborgsregionen för att gemensamt möta behovet av kunskap, överenskommelser och verktyg för att hantera klimatförändringarna. GR driver forskningsprojekt och utvecklar verktyg för sina medlemskommuner. Dessutom administrerar de Göteborgsregionens Vatten- och luftvårdsprogram. Vill du läsa ett kunskapsunderlag om hur Göteborgsregionen ska utvecklas fram till 2050? Här är några exempel på rapporter och kunskapsunderlag som Göteborgsregionen har tagit fram:
- Kunskapsunderlag inför rådslag 2024
- Finansiering och ansvar för klimatanpassningsåtgärder
- Planeringsunderlag för en hållbar Göteborgsregion
Västsvenska Handelskammaren
Som en central aktör för näringslivet i regionen arbetar Västsvenska Handelskammaren (VHK) med att främja hållbarhet genom politiskt påverkansarbete. De påverkar lagstiftning på regional och nationell nivå för att stödja gröna investeringar och hållbara affärspraktiker.
I rapporten Konkurrenskraft 2024 visar de på Västsveriges betydelse för Sveriges fortsatta tillväxt och konkurrenskraft. En avgörande faktor är regionens förmåga att ställa om.
- Vad menas med grön omställning?
-
Grön omställning syftar till övergången till en mer hållbar och miljövänlig ekonomi genom anpassning av våra samhälls- och ekonomiska strukturer. Det innebär att byta från fossila bränslen till förnybara energikällor som sol och vind, främja kollektivtrafik och elbilar, samt utveckla en cirkulär ekonomi som betonar återanvändning och återvinning. Byggnader ska bli mer energieffektiva och jordbruket mer hållbart genom minskad användning av kemikalier och bevarande av biologisk mångfald.
Grön omställning kräver också att miljöpolitik och ekonomiska incitament styr företag och individer mot mer miljövänliga val. Målet är att skapa ekonomisk tillväxt som inte sker på bekostnad av miljön, utan som är hållbar för både nuvarande och kommande generationer.
- Vad är Agenda 2030 och de globala målen?
-
År 2015 antog FN medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling med 17 globala mål som ska uppnås till år 2030. Dessa mål, som inkluderar 169 delmål, följs av indikatorer för att säkerställa hur arbetet ska genomföras och följas upp. Med dessa mål har världens ledare förbundit sig att uppnå följande till år 2030:
- Avskaffa extrem fattigdom
- Minska ojämlikheter och orättvisor i världen
- Främja fred och rättvisa
- Lösa klimatkrisen
Vill du läsa mer om de globala målen? Läs om alla mål på sidan för N:S utvecklingsprogram UNDP
- Vad innebär nettonoll?
-
Nettonoll innebär att en verksamhet, organisation eller ett land balanserar sina utsläpp av växthusgaser så att summan av utsläppen blir noll. Detta kan uppnås genom att minska koldioxidutsläppen genom effektiviseringar, användning av förnybar energi och andra klimatsmarta lösningar. Alternativt kan man kompensera för utsläppen genom att investera i exempelvis skogsplantering eller teknologier för koldioxidinfångning och lagring.
- Kan mitt företag söka stöd och finansiering för att arbeta med grön omställning?
-
Ja, det finns en uppsjö av finansieringsmöjligheter för företag som vill gynna den gröna omställningen. Har samlar vi ett urval:
- Klimatklivet är ett investeringsstöd som möjliggör satsningar på fossilfri teknik och grön omställning. Stödet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.
- Energimyndigheten erbjuder kostnadsfri rådgivning för små och medelstora företag som vill bli energismarta och minska sin energianvändning.
- Omställningslyftet erbjuder företag kunskap om hur de kan ställa om för att bidra till
klimatmålen och underlätta en hållbar omställning.
Vill du ha mer tips om finansiering och stöd för företag? Kolla in vår sida Finansiering för företag
- Var kan jag som företagare hitta mer information om lagstiftning och färdplaner?
-
Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher utvecklat färdplaner som visar hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala.
Läs branschernas färdplaner hos Fossilfritt Sverige
Det införs allt fler lagstiftningar som påverkar både branscher och företag. Små och medelstora företag måste kunna redovisa sina utsläpp och vidta åtgärder för att minska dem, exempelvis inom materialanvändning och transporter. Läs vår guide om CSRD
På regeringens hemsida kan du läsa om olika lagstiftningar både i Sverige och på EU-nivå. Hitta information om olika lagstiftningar