Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

CSRD: En guide för företag

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är EU:s nya lagstiftning som ersätter det tidigare NFRD (Non-Financial Reporting Directive). CSRD har som syfte att stärka hållbarhetsrapporteringen och öka transparensen kring företagsstyrning och företagens sociala och miljömässiga prestationer. Den här guiden ger dig insikt i vad CSRD innebär, vilka företag som påverkas och hur du kan förbereda din hållbarhetsredovisning.

bild på tre personer som pratar om csrd

Vad är CSRD?

CSRD är ett nytt EU-direktiv som kräver att företag rapporterar effekterna av sina sociala och miljömässiga aktiviteter. Till skillnad från NFRD ställer CSRD högre krav och ger tydligare riktlinjer för hållbarhetsrapportering, vilket gäller för företag av alla storlekar inom EU. Målet är att rapporteringen ska vara tillförlitlig och jämförbar, vilket stödjer EU:s gröna omställning och Parisavtalet.

Vilka företag omfattas av CSRD?

En större mängd företag inom EU kommer att omfattas av CSRD jämfört med NFRD. I Sverige är skillnaden mindre eftersom svenska lagar redan har lägre tröskelvärden än NFRD. Företag som redan omfattas av NFRD och som uppfyller två av tre kriterier nedan under de senaste två åren påverkas direkt:

  • Fler än 250 anställda
  • Nettoomsättning över 550 MSEK
  • Tillgångar på över 280 MSEK

Mindre företag kan också påverkas om de är noterade på reglerade marknader.

Vad kräver CSRD? 

CSRD kräver att företag rapporterar hållbarhetsinformation inom områden som miljö, sociala aspekter och styrning (ESG). Rapporteringen ska inkludera detaljerad information om klimatförändringar, arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter, och förebyggande av korruption och mutor. Detta görs för att förbättra kvaliteten på den information som företag rapporterar om sin hållbarhet, och för att underlätta jämförbarhet och tillförlitlighet. Dessutom har CSRD som syfte att stödja EU:s gröna omställning samt Parisavtalet.

Varför behövs CSRD? 

Traditionell finansiell rapportering räcker inte längre. Företag måste nu också ta itu med hållbarhetsrelaterade aspekter strukturerat och genomtänkt. CSRD gör hållbarhetsrapporteringen standardiserad, vilket hjälper investerare och intressenter att få en klarare bild av företagens hållbarhetsarbete och deras påverkan på samhälle och miljö.

7 steg för att förbereda er hållbarhetsredovisning för CSRD

  1. Utvärdera er nuvarande hållbarhetsrapportering
    Gå igenom er befintliga hållbarhetsrapportering och identifiera eventuella brister. Bestäm vilken information som behövs för att uppfylla CSRD-kraven.
  2. Samla hållbarhetsarbetet på en central plattform
    Centralisera alla relevanta uppdateringar och riktlinjer på en gemensam plattform för att underlätta för övervakning och efterlevnad av lagar och regler.
  3. Granska mål och nyckeltal
    Integrera hållbarhetsrapporteringen i era övergripande företagsmål och definiera nyckeltal för att mäta effekten av ert hållbarhetsarbete.
  4. Genomför dubbel väsentlighetsanalys
    Genomför en dubbel väsentlighetsanalys för att analysera företagets påverkan och risker ur både konsekvens- och finansiella perspektiv. Detta är avgörande för att identifiera och rapportera om ESG-aspekter (Environmental, Social, and Governance). 
  5. Utbilda ert team
    Se till att ert team har nödvändig kunskap om CSRD och hållbarhetsfrågor för att säkerställa korrekt rapportering enligt de senaste standarderna.
  6. Använd European Sustainability Reporting Standards (ESRS)
    Implementera ESRS för att vägleda er rapportering och säkerställ att ni uppfyller de obligatoriska kraven för information.
  7. Förbättra datainsamlingen
    Inför system och processer för att effektivt samla in och hantera data. Detta kommer att höja kvaliteten på er hållbarhetsrapportering och säkerställa att den är korrekt och tillförlitlig.

Sammanfattning

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är EU:s nya lagstiftning som ersätter NFRD (Non-Financial Reporting Directive) och syftar till att stärka företagens hållbarhetsrapportering. Genom att kräva rapportering om företagsstyrning samt sociala och miljömässiga aktiviteter från företag av alla storlekar, ökar transparensen kring företagens hållbarhetsprestationer.

För att förbereda CSRD kan företag följa ovan nämnda steg för att säkerställa att deras hållbarhetsredovisning är korrekt och uppfyller de nya kraven. Tänk på att bestämmelserna ännu inte är införlivade i svensk rätt, men de förväntas träda i kraft senast den 6 juli 2024 och gälla för räkenskapsår som startar den 1 juli 2024 eller senare.

Det är viktigt att komma ihåg att mindre företag kan påverkas redan nu om de är noterade på reglerade marknader. Det kan dessutom vara mycket fördelaktigt att påbörja rapporteringen tidigt, för att underlätta övergången och behålla attraktionskraften för investerare. 

Vill ditt företag ha hjälp?

Kolla in vårt Tillväxtprogram. I Tillväxtprogrammet har vi expertkonsulter som kan hjälpa ditt företag att komma igång med CSRD. 

 
Vanliga frågor och svar om CSRD
Vad är en dubbel väsentlighetsanalys? 

En dubbel väsentlighetsanalys innebär att rapportera hur företaget påverkar sin omgivning och hur omgivningen påverkar företaget ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket kallas dubbel materialitet. En dubbel väsentlighetsanalys hjälper företag att identifiera och bedöma viktiga hållbarhetsaspekter ur två perspektiv:

Inifrån och ut: Hur företagets verksamhet påverkar miljön och samhället (t.ex. koldioxidutsläpp, arbetsförhållanden).
Utifrån och in: Hur externa hållbarhetsfrågor påverkar företagets finansiella resultat (t.ex. klimatförändringar, lagstiftningsförändringar).

Steg i en dubbel väsentlighetsanalys: 

  • Identifiera relevanta aspekter: Samla data om potentiella hållbarhetsfrågor
  • Bedöma påverkan och risker: Analysera hur dessa frågor påverkar företaget och omvärlden.
  • Prioritera väsentliga aspekter: Rangordna hållbarhetsfrågorna efter deras betydelse.
  • Integrera i Strategin: Använd analysen för att förbättra hållbarhetsstrategin och rapporteringen.
     

En dubbel väsentlighetsanalys är viktig att genomföra eftersom den säkerställer att hållbarhetsrapporteringen är relevant och meningsfull, vilket ökar transparens och tillförlitlighet för investerare och andra intressenter.

Finns det specifika kriterier för företagsstorlek i relation till CSRD?

Ja, CSRD specificerar kriterier för företagsstorlek i relation till hållbarhetsrapportering. Kriterierna specificeras enligt:

Stora företag: Fler än 250 anställda, omsättning över 550 MSEK, Balansomslutning över 280 MSEK
Medelstora företag: Färre än 250 anställda, omsättning under 550 MSEK, balansomslutning under 280 MSEK. 
Små företag: Fler än 10 anställda, omsättning över 10 MSEK, balansomslutning över 5MSEK. 

När ska mitt företag börja rapportera för CSRD?

2024: Stora företag som redan omfattas av NFRD börjar rapportera för räkenskapsåret 2024.

2026: Stora företag som inte omfattas av NFRD börjar rapportera för räkenskapsåret 2025.

2027: Noterade små och medelstora företag, kreditinstitut och captivebolag för försäkring rapporterar för räkenskapsåret 2026.

2029: Icke-europeiska företag med storskalig verksamhet inom EU börjar rapportera.

Tidslinjen är ännu inte lagförd och kan komma att ändras. Läs regeringens senaste lagrådsremiss 

Vad ska ingå i hållbarhetsrapporten?

Hållbarhetsrapporten ska bland annat innehålla: 

  • En beskrivning av hur företagets verksamhet påverkar omgivningen och vice versa. 
  • Mål, policies och risker för företagen kopplade till olika hållbarhetsfrågor
  • Styrelsens ansvar, arbete och sammansättning
  • Förutbestämda hållbarhetsindikatorer enligt obligatoriska rapporteringsstandarder
  • Beskrivning av den due diligence-process som genomförts avseende hållbarhetsfrågor, faktiskt eller potentiell negativ påverkan från företaget samt värdekedja och åtgärder för att förhindra, minska och återställa denna påverkan. 
  • De KPI:er som krävs från EU:s taxanomiförordning.